MHP'yi başkanlığa 'buzdolabı' ikna etmiş

Anayasa değişikliği için kurulan masalarda başkanlık sistemine karşı çıkan MHP, 'Ne değişti' sorusuna, “Çözüm süreci buzdolabından çıkmasın diye...” yanıtını verecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - MHP'nin, “Zinhar tartışmayız” dediği başkanlık sistemiyle ilgili anayasa değişikliğinin Meclis'e taşınmasına destek olması tartışma konusu.

Parti tabanında yüksek sesle sorulan “Ne değişti?” sorusuna, CHP de yanıt bekliyor. MHP hem milletvekillerini hem de tabanı ikna etmek için kullanacağı stratejinin ilk nüvelerini teklifin Meclis'e sunulduğu gün verdi.

AK Partili mevkidaşıyla basının karşısına geçen MHP Milletvekili Mehmet Parsak, 2011 yılında kurulan anayasa masasında ilk 4 madde, üniter yapı ve vatandaşlık tanımının değiştirilmesi gibi başlıkların gündeme geldiğini hatırlattı. Parsak, “Bugün bu hususların hiçbirisi artık tartışma konusu değil. Anayasamız Türk anayasasıdır” dedi.

KULLANILAN YETKİNİN BİR SORUMLULUĞU OLACAK

MHP bu argümanı Meclis ve eğer kabul edilirse referandum sürecinde daha da açacak. MHP'li bazı milletvekillerinin anlatımına göre, seçmenlere, “Parti mi, devletin bekası mı?” diye sorulacak. Bu değişikliğe destekle devletin bekasının dikkate alındığı ifade edilecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın fiili olarak kullandığı yetkilere dikkat çekilecek açıklamalarda, bu yetkinin artık sınırlarının konulduğu ve kullandığı yetkilerin de sorumluluğunu almasını sağladıkları ifade edilecek.

ÇÖZÜM SÜRECİ DOLAPTA KALACAK

MHP'nin üzerinde duracağı en önemli başlık çözüm süreci olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Çözüm süreci buzdolabında” sözünü anımsatan partililer, “Evet çözüm süreci buzdolabında. Biz taşın altına elimizi koymasak HDP ile hatta CHP ile bu sürecin işlemeyeceğinin garantisi var mı? Yarın bunun dolaptan çıkarılıp, eyalet sistemi, anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmesinin önünde engel var mı? Vatandaşlığın yeniden tanımının yapılmasının önünde nasıl durulacak? Biz bir anlamda çözüm süreci de buzdolabından çıkmasın diye bu adımları atıyoruz” diyor.

SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞİR Mİ?

MHP tabanının kendilerini anlayacağını söyleyen partililer, referandum sonrası, seçim sisteminde bir değişiklik yapılıp, Türkiye'yi iki partili bir sisteme götürecek dar bölge seçim sistemine geçilmesi durumunda ne yapacakları sorusuna ise, “Güvenmek zorundayız. Siyasette risk almak zorundasınız” yanıtını veriyor.