Anayasa teklifinde son dakika değişikliği!

CHP'li Özgür Özel'den anayasa değişiklik teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu'na verilmeden önce değiştirildiği iddiası geldi... Buna göre teklifte seçme ve seçilme hakkını düzenleyen tüm anayasa maddeleri kaldırılıyordu. Ancak durum fark edilerek son anda durum düzeltildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu Anayasa değişikliği teklifi aceleye gelince, tutuklu ve hükümlüler, askeri öğrenciler oy kullanamaz hale geldi. Son anda fark edilen hata düzeltildi ama bu kez işlemin usulüne uygun yapılmaması tartışma yarattı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, konuyu ilk olarak Genel Kurul’da dile getirdi, ardından basın toplantısı düzenledi. AK Parti’nin Meclis Başkanlığı’na 316 imzayla 10 Aralık’ta sunup basınla paylaştığı değişiklik teklifi ile Meclis esas numarası verilen teklif arasında fark olduğunu anlatan Özel şunları söyledi: “19’uncu madde E fıkrasında değişiklik var. İlk teklifte Anayasa’nın seçme seçilmeyi düzenleyen 67. maddesinin tamamen Anayasa’dan çıkarılması öngörülüyordu. İkinci metinde ise 67. maddenin geri konulduğu anlaşılıyor. Bu madde çıkarılsa tutuklu ve hükümlülerin,

askeri öğrencilerin oy kullanmasıyla ilgili düzenleme ortadan kalkacaktı.”

'MHP'NİN BUNDAN HABERİ VAR MI?'

Değişikliğin yapılış şekliyle ilgili birçok soru yönelten Özel bu sorulara hem Meclis Başkanlığı hem de AK Parti grubundan yanıt verilmesini istedi. Özel’in soruları şöyle oldu:

1- Size sunulan metinle dağıtılan metin aynı metin mi?

2- Sunulan metinle dağıtılan metin aynı değilse MHP’ye bunu neden yaptılar?

3- Bir değişiklik yapıldıysa geri çekilme dilekçesi var mı görmek istiyoruz?

4- Dilekçe yoksa Meclis Başkanlığı kendisine teslim edilen metinde esaslı bir değişikliğe nasıl izin verdi?

5- 316 sayın milletvekili imzayı nereye attılar? 67. Maddeyle ilgili ne biliyorlar? MHP ne kadar bilgi sahibi? Eğer iki parti biliyorsa bunu diğer partiler neden bilmiyor?

'KENDİLERİNE GÜVENİYORLARSA GİZLİ OY KULLANSINLAR'

CHP’nin söz konusu teklife karşı hem Meclis ayağı hem de eğer geçerse referandum sürecinde büyük mücadele vereceğini anlatan Özel, AK Parti’ye de çağrı yaptı: “AKP’ye söylüyoruz. 'Bu başkanlığı geçiririz' diyorlar ya. O imzaların arkasındalarsa, mertlerse 316 milletvekili oy kabininin içinde perdeyi çekip oylarını koyup sonra kullansınlar görelim. Görelim 300’ün üzerinde oy mümkün mü? Cadı kazanı gibi kaynayan AKP içinde birliklerine, beraberliklerine, başkanlığa inanıyorlarsa görelim gizli oylama yapsınlar.” Özel, söz konusu teklifin ya Meclis’ten ya da sandıktan döneceğini söyledi.

TEKLİFİN İLK HALİ:

teklif11

TEKLİFİN SON HALİ:

yeni11

Anayasanın 67. maddesi

MADDE 67. – Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak, seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasî parti içinde siyasî faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.

(Değişik: 23.7.1995-4121/5 md.) Seçimler ve halkoylaması serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapılır. Ancak, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının oy hakkını kullanabilmeleri amacıyla kanun, uygulanabilir tedbirleri belirler.

(Değişik: 17.5.1987-3361/1 md.; 23.7.1995-4121/5 md.) Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir.

Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir.

(Değişik: 23.7.1995-4121/5 md.; 3.10.2001-4709/24 md.) Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askerî öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde oy kullanılması ve oyların sayım ve dökümünde seçim emniyeti açısından alınması gerekli tedbirler Yüksek Seçim Kurulu tarafından tespit edilir ve görevli hâkimin yerinde yönetim ve denetimi altında yapılır.

(Ek: 23.7.1995-4121/5 md.) Seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir.

(Ek: 3.10.2001-4709/24 md.) Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.