Başbakan Yıldırım: Nihat Zeybekçi’yi Tataristan'a transfer edebiliriz

Başbakan Binali Yıldırım, Tataristan ziyaretinde, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin sık sık bu ülkeye geldiğini belirterek, "Ben de diyorum Nihat Zeybekçi nerede? Yani Nihat Zeybekçiyi size transfer edebiliriz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tataristan’da iş forumunda konuşan Başbakan Yıldırım Rusya ve Türkiye ilişkileri hakkında bilgi verdi. “Tataristan’da iki milyar doların üzerinde doğrudan Türk yatırımı var” diyen Yıldırım Tataristan ile ilişkilerin geliştirileceğini söyledi.

Son dönemde rafineri, doğalgaz, termik santrali, otel inşaatları gibi önemli projeleri Türk müteahhitlerin üstlendiğini belirten Yıldırım, "Rusya ile ekonomik ilişkilerimizin son bir senede yaşadığımız bir tatsız olay nedeniyle gerileme hatta duraklama dönemine girdiğini biliyoruz. Ancak şatlar böyle olmasına rağmen Tataristan’a yapılan yatırımlarda herhangi bir duraklama olmadı. Bilindiği gibi Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi konuşurken buraya kaç sefer geldiğinin sayısını hatırlayamadı. Yani Nihat Zeybekçiyi size transfer edebiliriz. Ben de diyorum Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi nerede? Meğerse Tataristan’a gidiyormuş” dedi.

Türkiye Rusya arasındaki ilişkilerin düzelmeye başladığını vurgulayan Yıldırım, bu ilişkiye paralel Tataristan'la yatırımların da artacağını söyledi. Tataristan’ın gelişmiş olmasının ilişkiler açısından önemini vurgulayan Yıldırım, Tatar şirketlerin Türkiye’de enerji başta olmak üzere iş yapmalarını beklediklerini ifade ederek, şöyle dedi: “Önümüzde Rusya ile beraber sahiplendiğimiz 2013 yılına kadar 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak gibi bir hedefimiz var. 2008 yılında olduğu üzere aslında 38 milyar doları görmüştük. Bu hedef dolayısıyla gerçekçi bir hedeftir. Dün Moskova’daydık. Putinle görüşmeler yaptık. Rusya Türkiye ilişkilerini gözden geçirdik ve yeni dönemin her iki ülkenin menfaati açısından kalınma refahı bakımından şartların müsait olduğu konusunda tam bir mutabakat sağladık. Bundan böyle Karadeniz’i çevreleyen bölgenin en güçlü ülkeleri Rusya ve Türkiye her bakımdan ilişkileri geliştirecektir.”

TARİFESİZ UÇUŞLAR YENİDEN BAŞLIYOR

Rusya ile alınan ortak kararları açıklayan Başbakan, “Bu kararlardan başlıcaları tarifesiz uçuşların yeniden başlaması. Bunlar başladı önümüzdeki yıl da turizmdeki canlanmayı da destekleyerek Rusya ile uçuşlara yakıt desteğimiz devam edecek. Karma ekonomik komisyon toplantısı yaptık. Gıda ürünleri üzerindeki bazı yasaklar kalktı. İstihdama getirilen kısıtlamaların kaldırılması konusunda talebimizi ilettik” dedi.

(DHA)