CHP'li Yılmaz: Türkiye Ortadoğu'daki denklemi okuyamıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, ABD'nin Dicle ve Fırat'ın doğusunda Kürt devletleri öngördüğünü söyledi. Yılmaz yeni başkan Trump döneminde de bu stratejinin değişmeyeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 20 Ocak’ta Beyaz Saray’da Başkanlık koltuğuna oturacak Donald Trump’la, Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni bir dönem başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Obama’nın Suriye politikasına yönelik eleştirel sözleri Türkiye’nin yeni dönemde Trump’tan beklentisinin de ilk işareti.

CHP’nin Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Trump’ın bir konuşmasında, “Öngörülmez olmalıyız. Ne yapacağımız kestirilmemeli” anlayışı içinde olacağının işaretlerini verdiğini ama bunun koltuğa oturmasıyla değişebileceğini söyledi. Yılmaz, Trump’ın Ortadoğu politikasında değişim olup olmayacağıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Obama yönetimi Kürtlerle yakın bir ilişki geliştirdi. Türkiye ile ilişkisiyse geriledi. Çünkü ABD’nin bölgedeki öncelikleri değişti. ABD’nin bölgede iki önceliği var. Dicle’nin doğusu ve Fırat’ın doğusunda Kürt devletleri. İleride bunların birleşmesi ABD’nin stratejisi. Trump’un bu stratejiyi değiştirmeyeceğini düşünüyorum.”

Ortadoğu’daki değişime dikkat çeken Yılmaz, bu değişimi okuyanların 'rol kaptığını' belirterek şöyle devam etti:

“Ortadoğu’da yeni bir denklem var. Mevcut kabuller değişiyor. Etnik-mezhepsel fay hattı yeni oluşumlar ortaya çıkarıyor. Bunu anlayan ve yönetenler kendi çıkarlarına göre Ortadoğu’yu dizayn ediyor. Bunu anlamayanlar sadece tepkisel davrananlar geride kalıyor.”

TRUMP 'ÖNGÖRÜLEMEZ' Mİ OLACAK?

ABD’deki güç çevrelerinin henüz Trump’ı içine sindiremediğini söyleyen Yılmaz, "Eğer daha önce söylediği gibi, 'Tahmin edilemez', 'Öngörülemez' şekilde bir politika izlerse ABD’nin bu dönemi tüm dünyada tansiyonu artıracak bir dönem olur” yorumu yaptı.

BAŞBAKAN’IN RUSYA ZİYARETİ

Öztürk Yılmaz, Başbakan’ın ziyareti kapsamında Rusya ile normalleşme sürecini de değerlendirdi. İki ülke arasındaki ilişkinin hâlâ Rusya’nın önceliklerine ve onun belirlediği hıza göre ilerlediğini söyleyen Yılmaz, iki ülke arasındaki temel ayrım konusu olan Suriye politikasında bir yakınlaşma olmazsa bu ziyaretlerin sadece üst düzey ziyaret olarak kalacağını kaydetti.

Etiketler CHP Suriye Rusya