'Cezaevi müdürlerini Meclis'e eşbaşkan mı atadınız?'

HDP milletvekili Ahmet Yıldırım ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman arasında tutuklu milletvekilleri konusunda tartışma yaşandı. Yıldırım'ın "Cezaevi müdürlerini Meclis'e eşbaşkan mı atadınız?" ifadesi üzerine, Kahraman söz alarak karşılık verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a tutuklu HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile milletvekillerinin durumunu sordu. Kahraman’a “Cezaevi müdürlerini kendinize eşbaşkan atadınız da bizim haberimiz mi yok” diyen Yıldırım’ın sözlerinin ardından, AK Parti’li ve HDP’li vekiller arasında atışmalar yaşandı.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ise, Meclis TV’ni tutuklu milletvekillerinin fotoğrafını kadrajdan çıkarmasına tepki gösterdi. Demirel, Meclis Başkanı Kahraman’a “Kürsüye gelen arkadaşlarımızın elindeki fotoğrafların ekranda görünmemesi talimatını siz mi verdiniz?” diye sordu.

‘CEZAEVİ MÜDÜRÜ YASAMA FAALİYETİNİ NASIL ENGELLER?’

TBMM’de 2017 yılı bütçesi üzerine söz alan Yıldırım, HDP milletvekillerinin tutuklanmasıyla ilgili olarak sessiz kalan Meclis Başkanı Kahraman ve milletvekillerini eleştirdi. Kahraman’ın yasama faaliyetlerini koruyan bir açıklaması olmadığını öne süren Yıldırım, şunları söyledi:

“Acaba siz cezaevi müdürlerini kendinize eşbaşkan atadınız da bizim haberimiz mi yok. Bir yasama faaliyeti, cezaevi mektup okuma kurulu tarafından nasıl engellenir? Eş Genel Başkanımızın gönderdiği mektubun yüzde 70’i nasıl silinir? Bir vekil nasıl soru önergesi veremez? Cezaevi müdürü, cezaevi mektup okuma kurulu bunu nasıl engelleyebilir?”

Hakkari, Şırnak, Diyarbakır ve Van’da yüksek oy oranlarıyla seçilen milletvekillerinin cezaevinde olduğunu dile getiren Yıldırım, “Hakkari’yi, Şırnak’ı, Van’ı, Diyarbakır’ı sildik mi haritadan? Bu arkadaşlarımız önerge veremiyor, teklif veremiyor. Bu utanç verici bir durumdur” dedi.

Tutuklu 10 milletvekilinin tek kişilik hücrelerde kaldığını aktaran Yıldırım, “10 milletvekili işkence altındadır, tecrittedir, mektup yazamamaktadır, aile görüşleri kısıtlanmaktadır. Sayın Başkan, cezaevi mektup okuma kurulu sizin yerinizi aldı” ifadelerini kullandı.

Yıldırım’ın sözleri sonrası açıklama yapan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili dünyanın farklı ülkelerinden ve Türkiye tarihinden örnekler verdi. HDP’nin de “dokunulmazlıklarımızı kaldırın” dilekçesi verdiğini hatırlatan Meclis Başkanı, “Şimdi 'Dokunulmazlığımı kaldırınız, bana dokunuz, ben korkmuyorum.' dediniz. Çıktı yasamadan bu iş. Kime gitti? Yargıya gitti. Demokrasinin temeli ne? Kuvvetler ayrılığı. Meclis Başkanı kimdir, hangi hakla buna müdahale edecek? Edemez, yargının tasarruflarına edemez” dedi.

KAHRAMAN FEZLEKELERİ SIRALADI

Meclis Başkanı Kahraman’ın sözlerine HDP sıralarından tepkiler geldi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında dosyalarla ilgili Kahraman'ın, “Fiillere gelince, bakınız, 22 tane dosyası var Sayın Selahattin Demirtaş'ın, Eş Genel Başkanın: Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü üyesi olmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, Türkiye Cumhuriyeti'ni alenen aşağılamak, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanına hakaret, devletin askeriye ve Emniyet teşkilatını alenen aşağılamak, terör örgütü PKK'nın propagandasını yapmak” sözleri tansiyonu daha da arttırdı. Bu sırada HDP sıralarından, “Siz yargı mısınız?”, “Siz hâkim ve savcı mısınız?”, “Siz nerenin Başkanısınız?” tepkisi geldi. Tartışma tutanaklara şöyle yansıdı:

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Siz savcılık yapın o zaman.

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Siz burada durmayın, durmayın, Meclis Başkanlığından istifa edin, savcılık yapın, yargıç olun! Yargıç olun, yargıç!

ÇAĞLAR DEMİREL (Diyarbakır) - Siz hâkim ve savcı mısınız Başkan? Siz Parlamentoyu savunan bir Başkan mısınız, yoksa hâkim ve savcı mısınız? Siz hâkimin görevini yapıyorsunuz burada!

BAŞKAN - Geliyorum hapishaneye, hapishanenin kendi şartları var, o şartlara uyacaksınız. Türkiye kanun devletidir, istediğinizi yapamazsınız, yaptırılmaz.

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Ne kanunu be, ne kanunu? Meclis Başkanının yargıç olduğu bir kanun var mı?

BURCU ÇELİK ÖZKAN (Muş) - AKP'nin kanunu var burada!

ÇAĞLAR DEMİREL (Diyarbakır) - Şu anda siz görevinizi kötüye kullanıyorsunuz! Meclis Başkanı olduğunuzu unuttunuz, kendinizi yargıç yerine koyuyorsunuz!

GARO PAYLAN (İstanbul) - Meclis Başkanısın, Meclis Başkanı!

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Meclis Başkanının yargıç olduğu bir karar var mı? Ayıptır ya!

AK PARTİ’DEN ALKIŞLI DESTEK

Meclis Başkanı Kahraman, “Türkiye'de bir savaş yoktur, terörizmle mücadele vardır. Türkiye bir bütündür. Bu bütünlüğü bozdurtmayız ve bozulamayacaktır. Böyle savaş diye bir hadise olamaz” sözlerine ise AK Parti ve Bakanlar Kurulu sıralarından alkışlar geldi.

VEKİLLERİN YASAMA FAALİYETİNE KATILIMI ARAŞTIRILIYOR 

HDP’li Ahmet Yıldırım, konuşmasında tutuklu milletvekillerinin soru önergesi vermesi gibi yasama faaliyetlerine katılmamasına tepki gösterdi. Meclis Başkanı Kahraman, tutuklu milletvekillerinin yasama faaliyetlerine katılımıyla ilgili bir araştırma yaptığını, anayasa profesörlerinden görüş aldığını, sonrasında bir değerlendirme yapacağını söyledi. Kahraman, HDP’li milletvekillerinin “sizin onların dokunulmazlığını savunmanız gerekir” sözlerine ise şu yanıtı verdi:

“Şu Anayasa'dan ve İç Tüzük'ten dışarı çıkmam biiznillah. Ben hesap gününe inanıyorum. İlahi adalete de inanıyorum, ona göre hareket ediyorum. Hareketim böyle devam edecektir.

'BU KONUŞMANIZ YARGIÇLARA TALİMATTIR'

Kahraman'ın konuşması üzerine HDP’li Ahmet Yıldırım yeniden söz aldı. “Keşke bugünkü konuşmayı hiç yapmasaydınız da bir ay ki suskunluğunuzu korumuş olsaydınız” diyen Yıldırım şunların söyledi:

“Orası Meclis Başkanlığı koltuğu, başsavcılık koltuğu değil. Bir aya yakındır şu Başkanlığını yaptığınız Meclisin 10 üyesine dair bir demeciniz yok. Bakın, biz dokunulmazlığımızın değil, 550 milletvekillinin dokunulmazlığının kaldırılmasını hâlâ istiyoruz. Size yalın bir şey soruyoruz: Bu arkadaşlarımızın milletvekilliği düşürüldü de bizim haberimiz mi yok? Şu anda onlar bu yasama organının üyesi mi, değil mi? Somut soruyorum, başka yere çekmeye gerek yok. Ya değilse, sizin bu konuşmanız yargıçlara talimattır, talimat!”

'YARGI BAĞIMSIZ DEĞİL BAKIMSIZDIR'

Kahraman'ın bağımsız yargı sözlerine dikkat çeken Yıldırım, 15 Temmuz sonrası hâkim ve savcıların yüzde 30'dan fazlasının "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla görevinden uzaklaştırıldığını hatırlattı. Yıldırım, 'Bu yüzde 30'u ne alan bizdik ne de terörist suçlamasıyla atan biziz. Alan belli, atan belli. Yüzde 11'ini terör örgütü üyesi suçlamasıyla bu iktidar tutukladı. Böyle bir yargı bağımsız değildir, böyle bir yargı bakımsızdır. Cumhurbaşkanı söyledi: 'Anayasa Mahkemesini tanımıyorum, kararlarına da saygı duymuyorum.' O zaman yargı siyasaldı da şimdi mi bağımsız oldu."

'ARKADAŞLARIMIZIN FOTOĞRAFLARINDAN MI KORKUYORSUNUZ ?'

Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, HDP Kars milletvekili Ayhan Bilgen'in konuşması sırasında Meclis TV'nin yakın plan çekime geçerek, tutuklu HDP'lilerin fotoğraflarını kadrajdan çıkarmasına tepki gösterdi.

TBMM Başkanı Kahraman'a fotoğrafların görünmemesi talimatını kendisinin verip vermediğini soran Demirel, "Rehin tuttuğunuz arkadaşlarımızın fotoğraflarından mı korkuyorsunuz? Yaptıklarınız utanç vericidir. Eğer utanç verici olmadığını düşünüyorsanız, o fotoğraflar tam görünmelidir" dedi. (DUVAR)