Başkanlık zirvesi yarın

AK Parti Sözcüsü Aktay, Başbakan ile Bahçeli'nin yarın bir araya geleceğini söyledi. Aktay, "Metne son şekli verilecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Yasin Aktay, Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yeni anayasa çalışmaları kapsamında yarın bir araya geleceğini açıkladı. Aktay, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

'YARIN SON ŞEKLİ VERİLECEK'

Anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Aktay, "Yarın Sayın Devlet Bahçeli ile Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım, bir araya gelecekler. Öyle zannediyorum ki yarın itibariyle metne son şekli verilerek, en kısa zamanda TBMM gündemine sunulacaktır. Metin, şu an itibariyle içeriğine giremeyeceğimiz bir metin. Henüz son noktasına varmadı. İlk etapta 3 seçeneğimiz vardı. Bu 3 seçenekten 2 tanesi elendi ve tamamen yönetim şekli üzerine odaklanmış bir revizyon. Yine adı cumhurbaşkanlığı olacak. Cumhurbaşkanlığı sistemi olarak devam edecek ama teknik itibariyle gereken değişikliklerin yapılacağı bir metin olacak" diye konuştu.

'GÖRÜŞ FARKLILIKLARI ÇÖZÜLEBİLECEK NİTELİKTE'

AK Parti Sözcüsü Aktay, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. MHP'nin, cumhurbaşkanının partisiyle olan ilişkisine yönelik talebine AK Parti'nin nasıl baktığı yönündeki soruyu cevaplayan Aktay, şöyle yanıt verdi: "Ortada bir pürüz yok. Kamuoyunun beklediği gibi bir kriz veya anlaşmazlık yok. Bazı görüş farklılıkları elbette var ama görüş farklılıkları diyalog içerisinde çözülebilecek nitelikte bir ayrılık var. İki taraf da kaygılarını samimiyetle ifade ediyor. Yeni anayasada hedeflediğimiz geniş katılımlı, daha demokratik bir toplumsal katılımı öngören bir anayasa değişikliği olacaktır"

'MHP'NİN DE PARTİ YAKLAŞIMI AK PARTİ'DEN FARKLI DEĞİL'

MHP'nin, cumhurbaşkanının partisiyle olan ilişkisine yönelik şu andaki görüşünün AK Parti'den çok farklı olmadığını belirten Aktay, "Cumhurbaşkanı'nın zaten fiilen şu anda partisiyle ilişkisi her ne kadar resmen değilse bile fiilen var olmaktadır. AK Parti, bütün kadrolarıyla Sayın Cumhurbaşkanı'mızın arkasında duruyor. Bir cumhurbaşkanının yıllarca partisine genel başkanlık yapıp, partisinin felsefesine olan bütün bağlılığını bir gecede cumhurbaşkanı seçildiğinde tamamen bırakması fiilen düşünülemez. Biz burada anayasa metnini daha dürüst olmaya, gerçeklerle bağdaşan bir duruma oturtmaya çalışıyoruz. MHP'nin de yaklaşımı bundan çok farklı değil" ifadelerini kullandı.

'MUTABIK OLUNAN METİN DEKLARE EDİLEBİLİR'

Başbakan Yıldırım ve MHP Lideri Bahçeli'nin yarınki görüşmesinin ardından taslağın onaylanmış halinin kamuoyuna sunulup sunulmayacağı sorulan Aktay, "Büyük bir ihtimalle mutabık olunan bir metin deklare edilebilir. AK Parti anayasa değişikliği önerisinin kamuoyuna daha iyi tanıtılması için gerekli bütün çalışmaları yapacaktır" diye yanıt verdi.

 'CHP'YE KAPI AÇIK'

CHP ile herhangi bir temas kurulup kurulmayacağı sorulan AK Parti Sözcüsü Aktay, şöyle konuştu:

"Herkese çağrımızı yapıyoruz. Toplumda kabul edilecek yeni bir anayasa metninin mümkün mertebe en geniş katılımla gerçekleşmesi hususunu önemsiyoruz. Bu ortaya çıkacak metinde eksik buldukları, yanlış buldukları bir şey varsa CHP'nin de buna katkı verme kapısını asla kapalı tutmadık. Biz CHP'den de samimiyetle böyle bir metne katkı yapmalarını istiyoruz. Biz hala kapıyı açık tutuyoruz. Kapıyı açık tutmaya da devam edeceğiz son dakikaya kadar." (ANKARA/DHA)