HDP milletvekili için 40 yıl hapis istemi

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan hakkındaki iddianame kabul edildi. Botan hakkında 11 yıldan 40 yıla kadar hapis cezası istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, PKK propagandası yaptığı iddiasıyla, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan hakkında hazırladığı iddianame kabul edildi. Botan hakkında 11 yıldan 40 yıla kadar hapis cezası istendi. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ve Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat hakkında da dava açıldı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, anayasa değişikliği kapsamında dokunulmazlığı kaldırılan HDP Milletvekili Botan hakkında geçen yıl 27 Nisan, 12 Ekim ve 9 Kasım'da yaptığı konuşmalarla ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Millletvekili Botan'ın PKK ve Abdullah Öcalan ile terör ve şiddet eylemlerini övdüğü ve örgütün propagandasını yaptığı belirtildi. Botan hakkında, 'Terör örgütü propagandası yapmak', 'Suç işlemeye alenen tahrik' ve 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından 11 yıldan 40 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.

'KÜRDİSTAN' LAFI SUÇ SAYILDI

İzmir'de katıldıkları panelde yaptıkları konuşma nedeniyle HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş hakkında 'Terör örgütü propagandası yapmak', HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat hakkında ise katıldığı bir gösteride, 'Suçu ve suçluyu övmek' suçlamasıyla iki ayrı dava açıldı.

Yüksekdağ ve Ataş, geçen şubat ayında, İzmir'de partileri tarafından düzenlenen panelde yaptığı konuşmada iddiaya göre, "Bugün 'Cizre'de, Silopi'de, Sur'da, Nusaybin'de, Dargeçit'te ve Lice'de bizler kendi kendimizi yönetecek kadar olgunuz' diyen halkın mücadelesi, işte yüzyıllar boyunca verilen bu insani mücadelenin bayrağının dalgalandırılmasıdır" dedi. Erdal Ataş'ın da aynı panelde Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden 'Kürdistan' diye bahsettiği, mevcut yönetim sisteminin çöktüğünü, yeni bir yönetim anlayışına ihtiyaç duyulduğunu, öz yönetimlerin tartışılması gerektiğini söylediği belirtildi. Bu söylemlerin, bölücü terör örgütü PKK'nin ülkeyi bölmeye yönelik eylemleriyle örtüştüğü iddia edildi.

YÜKSEKDAĞ VE IRAT HAKKINDA DA SUÇLAMA

Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, Yüksekdağ'ın sözleriyle, 'terör eylemlerini bir halk mücadelesi olarak göstermeye çalıştığı, PKK propagandası yaptığı', Ataş'ın sözlerinin de aynı şekilde 'terör örgütünün propagandası' olduğu belirtildi. HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat hakkında ise 'Suçu ve suçluyu övmek' suçlamasıyla hazırlanan iddianame 40'ıncı Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Irgat'ın 2015 yılının Şubat ayında, İzmir Valiliği'nin yasakladığı bir mitingi protesto etmek amacıyla Alsancak semtinde düzenlenen eylemde yaptığı konuşmasında, Abdullah Öcalan'ı 'siyasi tutsak' olarak ifade ettiği, Öcalan lehine atılan sloganlara destek verdiği belirtildi. Bu nedenle 'Suçu ve suçluyu övmek'ten yargılanması talep edildi. Irgat da İzmir 40'ıncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakim önüne çıkacak.