'Başkanlık'ta kritik dönemeç

AK Parti ile MHP arasındaki "Başkanlık" sistemiyle ilgili Anayasa değişikliği görüşmelerinde sona gelindi. Değişiklik teklifi üzerindeki son rötuşları Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu hafta yapması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin Cumhurbaşkanına Başkanlık yetkileri getirecek Anayasa değişikliği teklifinin MHP’ye iletilmesinin üzerinden iki hafta geçti. AK Parti adına Abdülhamit Gül, MHP adına Mehmet Parsak’ın yer aldığı iki parti arasındaki bir dizi görüşmede MHP’nin talepleri doğrultusunda bazı değişiklikler yapıldı.

BÜYÜK ORANDA UZLAŞMA SAĞLANDI

Edinilen bilgiye göre büyük oranda uzlaşılan 14 maddelik teklifte Başkanlık sisteminin adı 'Cumhurbaşkanlığı' olacak. Milletvekili sayısı 600’e çıkarılacak. Cumhurbaşkanı 5 yılda bir, iki defalığına seçilecek. Parlamento seçimleri 5 yılda bir yenilenecek. Bakanlar Kurulu toplu olarak veya bakanlar tek tek güvenoyuna başvurmayacak. Cumhurbaşkanı hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması, özlük haklarının düzenlenmesi konusunda kararname yayınlayamayacak. Yayınlanan kararnamelere itiraz başvuruları AYM’ye yapılacak. Büyükelçi ataması Meclis onayına bırakılacak. Cumhurbaşkanlığı sistemi bütünüyle 2019’da yürürlüğe girecek.

TARTIŞMALI BAŞLIKLAR LİDERLERE BIRAKILDI 

Üzerinde genel olarak uzlaşılan başlıklar böyle ama tartışmalı konular var. En önemli başlıklardan biri Cumhurbaşkanın partisiyle ilişkisi konusunda. MHP, Cumhurbaşkanının parti üyesi olmasına karşı çıkmıyor ama parti başkanı olmasına itiraz ediyor. Cumhurbaşkanının hesap verebilirliği de bir başka önemli tartışma. AK Parti Yüce Divan’a sevk için 413, MHP ise 367 oy istiyor. MHP, Meclis’i fesih yetkisinin de karşılıklı olmasından yana.

Bu pürüzleri gidermek için iki parti temsilcisi hafta başında yeniden bir araya gelecek. Son nokta ise Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı arasındaki görüşmede konulacak. Hafta içinde gerçekleşecek ikili zirvede teklife son şekli verilmiş olursa, AK Parti’nin Anayasa değişikliği teklifini gelecek hafta Meclis’e sunması bekliyor.

Gelişmeler bu plan doğrultusunda olursa Nisan-Mayıs için referandum takvimi de konuşulmaya başlandı.