HDP'den Adana ve Suriye için başsağlığı

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Adana Valiliği önündeki bombalı saldırı ile Fırat Kalkanı Harekatı'nda yaşamını yitirenlere başsağlığı diledi. Demirtaş'ın mektubunun sansürlenmesine de tepki gösteren Bilgen, "Eş başkanımızın yazdığı iki satırdan korkuyorsunuz. Bu Türkiye için utançtır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP sözcüsü Ayhan Bilgen, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Adana’daki bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Bilgen, “Türkiye’nin bu çatışma ortamına mahkum edilmiş olmasının sorumlusu hükumettir. Eylem kim tarafından yapılmış olursa olsun herkesin can güvenliğini sağlamak zorunda olan siyasi iradedir” dedi.

Bilgen, Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında hayatını kaybeden askerlerin yakınlarına da başsağlığı diledi, “Şiddeti körüklemek dış politikada her gün yeni cenazelerin gelmesine sebep oluyor” dedi.

ASIL DEĞİŞEN AB Mİ, TÜRKİYE Mİ?

Bilgen’in gündeminde, Avrupa Parlamentosu’nda AB-Türkiye müzakerelerinin dondurulması oylaması da vardı. Bilgen, “80 milyonu ilgilendiren bir karar ucuz popülizmle hamaset ile alınmamalı. Müzakerelerin başlamasına destek verenler bugün farklı bir tutum ortaya koyuyorlarsa kimin değiştiğini sorgulamak zorundayız. O gün de Avrupa 'ifade, düşünce özgürlüğü, basın özgürlüğü' diyordu. Bugün de aynı şeyi söylüyor. Eğer bugün 'Avrupa teröre destek veriyor, o nedenle bu karar alındı' diyorsanız o zaman 12 yıl önce siz de teröre destek veriyordunuz ki AB sizinle ilgili olumlu kararlar alıyordu. Kimin değiştiği, özellikle özgürlükler konusunda tavrının değiştiği açık ve nettir” dedi.

CEZAEVLERİNDE KAOS ARAYIŞI

Cezaevlerinde 19 Aralık operasyonu gibi bir operasyon endişesi yaşandığını ifade eden Bilgen, kaos arayışları konusunda hükümeti uyardıklarını söyledi. Cezaevlerindeki tecrit uygulamasının sürdüğünü anlatan Bilgen, milletvekillerinin, eş başkanların, belediye başkanlarının tek kişilik odalarda tutulmasının kötü muamele,  işkence olduğunu söyledi.

Demirtaş'ın mektubuna cezaevi sansürüDemirtaş'ın mektubuna cezaevi sansürü

DEMİRTAŞ’IN MEKTUBUNA SANSÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pınarhisar Cezaevi’nde yatarken 13 binin üzerinde yazışma yaptığıyla ilgili bilgiler olduğunu anlatan Bilgen, HDP eş Başkanının yazışmalarının ise sansürlendiğini anlattı. Bilgen şunları söyledi:

“Eş genel başkanımızın 2 hafta önce grupta okunmak için hazırladığı metni dün alabildik. Gönderdiği mektup sansürlenmiş. Bazı bölümler çıkarılmış. Türkiye siyasi tarihiyle insanlık tarihiyle ilgili değerlendirmeler var mesajında. Bir sayfada sadece iki satır bırakmışlar. Bundan korkuyorsunuz. İşte eş başkanımızın yazdığı iki satırdan korkuyorsunuz. Bu Türkiye için utançtır, ayıptır.”

Bazı bölümleri çıkartılarak cezaevinden çıkışına izin verilen mektup HDP’nin gelecek haftaki grup toplantısında okunacak.

BAYKAL’IN ZİYARETİ

Bilgen, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın gözaltındaki Ahmet Türk’ün eşini ziyaret etmesini de, “Bu olması gerekendir” sözleriyle değerlendirdi. Bilgen, “Asıl haber değeri taşıyan durum, eş başkanları tutuklu bir siyasi partiye diğer siyasi partilerden ve şüphesiz CHP’den yeterince tepki gelmemesidir” dedi.