AP kararına muhalefetten tepki

Muhalefet, Avrupa Parlamentosu’nun müzakere sürecini donduran kararından iktidarı sorumlu tuttu. CHP’li Utku Çakırözer, kararın tek nedeninin Türkiye’nin yurttaşlara dönük kötü muamelesi olduğunu söylerken HDP’li Ayhan Bilgen, “Değişen Türkiye mi Avrupa mı" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Avrupa Parlamentosu’nun AB ile Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına yönelik kararı muhalefetin de gündeminde.

'TEK NEDENİ TÜRKİYE’NİN YURTTAŞLARINA MUAMELESİ'

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Avrupa Parlamentosu’nun aynı iktidar döneminde iki ayrı karar almasına dikkat çekerek şunları söyledi: “12 yıl önce Türkiye’ye ellerindeki yazılarla 'evet' diyen Avrupa Parlamentosu üyeleri tam 12 yıl sonra bunu dondurmaya 'evet' diyor. Bu kararı alırken, Türk toplumunun etnik-dini kimliğine vurgu yapmıyor. Aynı iktidar döneminde yaşanan bu tersi durumun tek nedeni Türkiye’nin kendi yurttaşlarına yönelik muamelesidir. Daha fazla insan hakları ve reform konuşurken bugün daha çok baskı, hak ihlali konuşuyoruz. Cezaevlerinde gazeteci sayısı artmış, o dönem tutuklu milletvekili yokken bugün cezaevlerinde milletvekilleri var. O dönem olan gazetelerin birçoğu bugün yok, hepsi kapatılmış. O dönem sadece belli bir bölgedeki OHAL’in kaldırılması büyük sevinçle karşılanırken bugün tüm Türkiye’de OHAL uygulaması var. 10 binlerce insan OHAL uygulamaları ile temel haklarını kullanamadan işinden atılıyor. Bu oylama Türkiye’nin kendi yurttaşlarına bakışındaki dönüşümünün doğal neticesidir.”

Sonuçtan büyük üzüntü duyduğunu belirten Çakırözer, “Avrupa’nın, Türkiye’yle diyalog kanalları açık kalmalı. Avrupa, Türkiye’yi itmemeli. Türkiye’nin, halkın geleceği Avrupa’dadır. Avrupa’nın geleceği de Türkiye ile iyi ilişkileri olan başta daha fazla demokrasi ve insan hakları olmak üzere hayatın her alanında entegrasyondan geçmektedir” dedi.

BİLGEN: MEYDAN OKUMA SÜRERSE DAHA ÇOK FATURA ÖDERİZ

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen de son aylarda Türkiye’de yaşananlara dikkat çekerek, “Bu noktaya geleceği belliydi” yorumu yaptı. Bilgen, “Adaylık sürecini davul zurnayla şova çevirenler, 'hamdolsun adayız' diye ilan edenler bugün neyin değiştiğini açıklamak zorundalar. 2002’de aday oldukları Avrupa mı, Türkiye mi, kimin değiştiği sorgulanmalı. 'Avrupa kaybeder' gibi popülist bir söylem 80 milyona bedel ödetmektir. Faiz artırımı da ekonomi zararını gidermez. Karar bağlayıcı değil ama bu meydan okuma, kabadayılık, şantaj devam ederse Türkiye daha çok fatura ödemek zorunda kalacaktır” dedi.

YAPTIRIMLAR DEVAM EDECEK

HDP Milletvekili Hişyar Özsoy da alınan kararda milletvekillerinin tutuklanmasının belirleyici olduğunu ve yeni yaptırımların yolda olduğunu söyledi. "Bu Avrupa Birliği’ye Türkiye arasındaki uzun dönemdir aşağıya doğru inişte önemli bir kırılmadır. Ne kadar “sembolik etkisi var” deseler de ekonomideki etkisi sembolik değil. Piyasalar, dünya, iş çevreleri bunu 'sembolik' görmüyor. Müzakere sürecinin dondurulması kararı aradaki krizi daha da derinleştirir. Önümüzdeki günlerde başka yaptırımlar da gündeme gelecektir. Bu arada Avusturya, Türkiye’ye silah ambargosu kararı aldı. Başka ülkelerden de benzer kararlar gelecek. Milletvekillerinin tutuklanması bu kararın alınmasında belirleyicidir."