Darbe Komisyonu'nda 'Periscope' tartışması

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nda "Periscope" tartışması yaşandı. Komisyon Başkanı Reşat Petek, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun "Periscope" yayınını durdurmasını istedi. Meclis Başkanlığı’ndan bu konuyla ilgili mütalaa alınmasına karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

Nergis Demirkaya

ANKARA - 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, emekli general Seyfullah Sadık'ı dinlemek üzere toplandı. Medyanın görüntü almasının ardından kameralar dışarı çıkarıldı. Bu sırada Komisyon Başkanı Reşat Petek, görüntülü yayın yapılmasıyla ilgili Komisyon kararı bulunduğunu belirterek, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun "Periscope" uygulaması üzerinden yaptığı yayınını durdurmasını istedi.

Tanrıkulu, İçtüzükte böyle bir hüküm bulunmadığını belirterek itiraz etti,. Tanrıkulu, "Gizlilik kararı verilmedikçe yayın yapmanın önünde engel yok. Bu yayını yapacağım. Yurttaşların izlemesi de Komisyonun kuruluş amacına uygundur. İçtüzükte engelleyen hüküm varsa bunu uygularsınız” dedi.

AK Parti'li milletvekilleri de Tanrıkulu’nun yayınını "korsan yayın" olarak nitelendirip durdurmasını talep etti.

'İÇTÜZÜKTE OLMAYAN BİR KARAR ALAMAZSINIZ'

Meclis’te her saat farklı noktalarda benzer yayınlar yapıldığını söyleyen CHP milletvekili Zeynel Emre, “Komisyon çalışmalarıyla ilgili tweet atmayalım diye karar alınabilir mi? Bu mesele içtüzükte yer almıyor ama uzlaşarak çözülebilir. Meclis Başkanlığına başvurup internet sitesini faaliyete geçirelim” şeklinde konuştu.

Komisyon Başkanı Petek’in alınan kararın yok sayılamayacağı yönündeki uyarısına Tanrıkulu’nun, "İçtüzükte olmayan bir karar alamazsınız. En başta niye almadınız bu kararı. En başta neden yasaklamadınız” diye yanıt verdi.

Tartışma devam edince, konunun Meclis Başkanlığı’na sorulmasına karar verildi. Komisyon Başkanı Petek, “Meclis Başkanlığından görüş isteyeceğim. Komisyon’a yarım saat ara veriyorum” dedi.

'BİZ MİLLETVEKİLİYİZ'

Komisyon, aranın ardından yeniden toplandı. Tanrıkulu toplantıya katılmadı. CHP’li Aytun Çıray, “Tanrıkulu, dinlenecek konuşmacıya saygısızlık olmaması için toplantıya katılmayacak. Daha sonra değerlendirelim” dedi.

Komisyon Başkanı Petek ise, basın yayın mensupları hakkında hazırlanan yönetmelikten bazı maddeler okudu. Petek, bu maddelere göre çekimlerin komisyon başkanı iznine bağlı olduğunu söyledi. Petek’in bu açıklamasına, MHP milletvekili Mehmet Erdoğan, “Bunlar basın mensupları için geçerli. Onlar basın mensubu biz milletvekiliyiz” diyerek karşı çıktı. (DUVAR)