'Egemenlik milletten alınıp saraya veriliyor'

CHP'li Özel, AK Parti'nin başkanlık sistemiyle ilgili teklifini "Egemenlik halkın Meclis’inden alıp tekrar saraya veriliyor" diye eleştirdi. Özel Başbakan Yıldırım'ın CHP'ye yaptığı ‘Anayasa trenine binin çağrısına da "Bu demokrasi treni değil, saltanat kayığı o kayığa binmeyiz" diyerek tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

Nergis Demirkaya  [email protected]

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti’nin MHP’ye ilettiği başkanlık teklifiyle ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenledi. “Bu Başkanlık sistemi değil’ açıklamasının seçmenin aklıyla alay etmek anlamına geldiğini savunan Özel, “Başkanlık değil başkanlığın daniskası önerilmektedir. Buna Anayasa hukukçuları patronlu hiper başkanlık sistemi demektedir” dedi.

'YAPILAN KARŞI DEVRİMDİR'

AK Parti'nin teklifinde atamaların büyük kısmının Cumhurbaşkanı tarafından yapılması, bakanların sorumsuz olması, bütçenin sarayda belirlenmesi, Meclis’in feshi gibi düzenlemelerin yer aldığının basına yansıdığını belirten Özel bunun karşı darbe olduğunu iddia etti. Özel, şöyle dedi:

“Atatürk ve 1923 kurucu iradesi egemenliği saraydan alıp halka teslim etmişti. Bu da Meclis’te tecelli etti. O kurucu iradeye karşı bu yıkıcı, bölücü irade egemenliği halkın Meclis’inden alıp tekrar saraya taşımaktadır. Bugün karşı karşıya kaldığımız durum Atatürk devrimine karşı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşı devrimidir.”

TÜRKMEN TİPİ BAŞKANLIK

Önerilen teklifin bir adım ötesinin ‘Türkmen tipi Başkanlık’ olacağını kaydeden Özel, "İkisi arasındaki tek fark Türkmen tipinde mülkiyetin de başkanda olmasıdır" görüşünü savundu.

Özel getirilecek sisteme bir isim verilecekse 'R Tipi Başkanlık' denilebileceğini belirterek şunları söyledi:

“Bu R geri vitesin üzerindeki R’dir. Bu bir geriye gidiştir. Bu saltanata, padişahlık sistemine dönüştür. Bu ülkeyi Meclis değil saraydan Cumhurbaşkanı yönetecek demektir. Vitesi geriye takmaktır. Bu bir karşı devrimdir.”

'BAHÇELİ'NİN DİLİ CİNSİYETÇİ'

Özel, MHP lideri Bahçeli’nin CHP’ye çağrısını da eleştirdi. Bahçeli’nin ‘Nazlanmayın, kapris yapmayın’ sözleri için ‘Siyaset dışı dil’ değerlendirmesi yapan Özel, "Bu cinsiyetçi, siyaset dışı ayrımcı dili reddediyoruz" dedi.

Teklif için ‘bombalı paket’ benzetmesini yapan Özel, MHP’nin buna destek vererek kendi siyasi geleceğini de tehlikeye attığını söyledi.

'DEMOKRASİ TRENİ DEĞİL SALTANAT KAYIĞI'

Başbakan Binali Yıldırım AK Parti Meclis grup konuşmasında CHP’yi de Anayasa trenine binmeye çağırmıştı. Başbakan’ın bu sözlerini de değerlendiren Özel, şöyle dedi:

“Ortada demokrasi treni olsa, Meclis’in seçilmişleri olarak bu trende seyahat mutluluk verir. Ama bugün bir demokrasi treninden değil bir saltanat kayığından bahsediyoruz. Bugün MHP tabanı değil ama başkanı ve yöneticilerinin atladığı saltanat kayığına CHP olarak binmeyiz. Kula kulluk edene yazıklar olsun.”

'AHLAKSIZ TEKLİF'

Özel, teklif edilen anayasa değişikliğiyle milletvekilliği süresinin 5 yıla çıkarılacak olmasını ise  ‘ahlaksız teklif’ olarak nitelendirdi. Özel, milletvekili sayısının 600’e çıkarılacak olmasının da dar bölge seçim sistemiyle ilişkilendirildiğinde MHP’yle alakalı olduğunu ileri sürdü.

Özel, şunları dile getirdi:

“MHP grubu mum gibi erimeye devam ederken korkma biz rakamı arttırır koltuk sağlarız yaklaşımından başka birşey değil. Tükenmekte olan bir partiyi yedeklemekte olan bir iktidarın onun kaygılarını gidermek için bir yıllık milletvekilliği tazminatı fazladan ve 50 koltuk da veririz kaybettiğinizin bir kısmını da böyle veririz dışında bir şey yok."

BAŞBAKAN’LA GÖRÜŞME

Özel'e CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Anayasa değişikliğiyle ilgili teklifi dinleriz, Başbakan’la da görüşürüz" yönündeki sözleri hatırlatıldı. Özel, bunların seçilmişe saygı anlamında açıklamalar olduğunu söylerken şunları ekledi:

"Ama biz başkanlık sistemini müzakere etmeyiz. Başbakan’ın gelip bizimle müzakere etmek istediklerini dinlemeye, bununla ilgili kaygıları iletmeye hazırız. Ama bu Başkanlıkla ilgili duruşumuzdan taviz vereceğiz anlamına gelmez.”