'Anayasa sürecine CHP de dahil olabilir'

AK Parti'nin MHP'ye ilettiği anayasa teklifini incelemek için görevlendirilen Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, nasıl bir yol haritası izleyeceklerini anlattı. Parsak, sürece CHP'nin de dahil olabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - MHP, AK Partinin başkanlık modelini öngören Anayasa değişiklik metni üzerinde çalışmalara başladı. Genel Başkan Devlet Bahçeli, çalışmalarla ilgili daha önce AK Parti, CHP ve MHP'nin 7 maddede uzlaştığı komisyonda çalışan Afonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'ı görevlendirdi.

'BİR ASİSTAN TİTİZLİĞİYLE...'

Parsak, diğer hukukçularla birlikte dün gecenin ilerleyen saatine kadar metni inceledi. Genel Baaşkan Bahçeli'ye yarın ya da bir gün sonra hazırlayacakları çalışma raporunu sunacaklarını anlatan Parsak, nasıl .ir yol haritası izleyeceklerini Duvar’a anlattı.  “Bir asistan titizliğinde çalışıyoruz” diyen Parsak, şöyle devam etti:

“Her bir satırını önceki önerileri ile mevcut anayasa ve dünyadaki diğer uygulama örnekleriyle mukayese ederek. Hangi cümle nerede, cümlenin önünde virgül mü var, sonunda mı nokta mı var bunların da önemli olduğu bir süreçtir. Ondan dolayı da bir asistan titizliği ile bir çalışma yapıyoruz.”

'EN KISA SÜREDE BİTİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ'

Parsak, şöyle devam etti: "Türk milletinin menfaatlerini gözeterek, MHP’nin temel ilkelerini nazara alarak şu anda metni değerlendiriyoruz. Çalışmalara bittikten sonra bunu Genel Başkana sunacağız. Biz kamuoyuna ya da muhatap parti ya da partilere sunmak üzere değil. Biz bu çalışmayı en kısa sürede bitirmeyi düşünüyoruz. Dün metni alır almaz bu çalışmayı gece geç saatlere kadar yürüttük. Çok kısa süre içinde bitireceğimizi düşünüyorum. Genel başkanın kendi yapacağı değerlendirmenin ardından partinin yetkili organlarında değerlendirilmesini tamamlayıp sonra da bu işin muhatabına iletilmesi. Bu bir görüşmeyle olabilir, bizim aracılığımızla olabilir, yazılı metin gönderilmesi aracılığıyla olabilir bunu genel başkanımız tayin edecek."

'CHP, MASANIN KENARINDAN SÖYLESİN' 

Mehmet Parsak, diğer partilerle bir temaslarının olup olmayacağı konusunda ise şunları söyledi: "Partiler de o anlamda önemlidir. Bu AKP, MHP şeklinde de düşünülebilir, özellikle birkaç gündür olan gelişmelere bakıldığında AKP, CHP ve MHP şeklinde genişleyebilir. Genel başkanımız gurup toplantısında tarihi bir çağrıda bulundu. CHP ana muhalefet partisi ve cumhuriyetin kuruluşundan bu yana en eski siyasi parti böyle önemli bir konuda düşüncelerini açık bir şekilde kenardan değil, aktif bir şekilde masanın kenarından söylemesinde fayda vardır. Bu mahiyette bir komisyon oluşturulur ve bu komisyonda müzakereler yürütülür. Belli bir olgunluğa geldikten sonra metne dönüşür. TBMM Başkanlığına sunulur.

Aynı zamanda titiz bir şekilde çalışıyoruz. Her bir satırını önceki önerileri ile mevcut anayasa ve dünyadaki diğer uygulama örnekleriyle mukayese ederek. Hangi cümle nerede, cümlenin önünde virgül mü var, sonunda nokta mı var bunların da önemli olduğu bir süreçtir. Ondan dolayı da bir asistan titizliği ile bir çalışma yapıyoruz."