Yıldırım: Rejim tartışması 1923'te bitti

Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği ile rejimin değiştirilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, "Rejim tartışması 1923'te bitti. Cumhuriyeti tartışan yok" dedi. Yıldırım, anayasa değişiklik teklifini MHP ile Meclis'e sunacaklarını söyledi, Kılıçdaroğlu'na da çağrıda bulundu: Hâlâ vaktin var. Tren kalkmadan binebilirsin.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, anayasa değişikliği teklifini MHP ile birlikte Meclis'e getireceklerini söyledi. CHP'ye de sürece katılma çağrısı yapan Yıldırım, "Gelin Yenikapı ruhunu yaşatalım" dedi.

Anayasa değişikliği ile rejimi değiştirme gibi bir niyetin olmadığını savunan Yıldırım "Rejim tartışması 1923'te bitti. Cumhuriyeti tartışan yok. Olsa da önce AK Parti çıkar. Biz rejimi değil anayasayı değiştirmek istiyoruz. Anayasa 79 milyonun anayasası olacak" dedi.

Başbakan Yıldırım, konuşmasında özetle şunları söyledi:

KKTC: Bugün KKTC'nin kuruluş yıldönümü. 33 yıl önce KKTC kuruldu. Türkiye her zaman Kıbrıs'ın yanındadır. Kıbrıs'ta bugünlerde müzakereler devam ediyor. Amacı yıllardır devam eden adadaki haksızlıkların sona erdirilmesi. İki taraflı dönüşümlü başkanlığı içeren adil paylaşımlı bir çözümü biz de arzu ediyoruz.

KEÇİÖREN METROSU: Ankaralılara bir müjdemiz daha var. Önümüzdeki yılbaşından itibaren yaklaşık 10 kilometrelik Keçiören Metrosu da hizmete girecek. 2017 sonunda Ovit Tüneli'nin açılışını da gerçekleştireceğiz.

ÖSO: El Bab'a doğru ilerliyor ÖSO. Burayı da DEAŞ unsurlarından kısa sürede temizlemiş olacağız. PYD, YPG, PKK terör örgütlerine karşı da operasyonlarımız amansız bir şekilde devam ediyor. Türkiye olarak bütün çabamız bölge halkının huzuru geleceği can güvenliklerinin sağlanmasıdır.

TRUMP: Amerikan halkı kendi geleceği ile ilgili kararı vermiştir. Bu süreci tüm ülkelerin iyi okuması gerekiyor. Sandıktan çıkan sonucu sokak şiddetleri ile yok saymaya çalışmak demokrasiye karşı kabul edilemez bir tutumdur.

AB: AB'deki dostlarımız 15 Temmuz'da beklediğimiz tavrı ortaya koyamadılar. PKK'ya, FETO'ya kucak açanlar Türkiye'ye ayar vermeye çalışamazlar. AB önce teröristlerin ağzından konuşmayı bıraksın. Önce terör grupları ve onların siyasi uzantılarına destek olmaktan vazgeçsin, tercihi yapsın. Türkiye ile mi yola yürüyecek yoksa Türkiye'nin düşmanları ile mi el ele kol kola yürüyecek. AB tutturmuş terör yasasını değiştirin. Nereden çıktı kardeşim? Türkiye terörle amansız mücadele ediyor, bir darbe girişimi geçirmiş... Milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili eleştirilerini sıralıyorlar. AB ülkeleri de dahil bu zaman zaman kaldırılmıştır. Avusturya, Fransa, İzlanda, Yunanistan'da bunu sayısız örnekleri var. Bu ülkelerde suç üstü yakalanan milletvekillerini dokunulmazlıkları kaldırılmıştır.

AB İLERLEME RAPORU: AB'nin son açıkladığı rapor bizi hem üzmüş hem de rahatsız etmiştir. Maksadını oldukça aşan ifadelerle dolu ve bunları Türkiye olarak kabul etmiyoruz. AB'yi terörle mücadelede yanımızda görmek istedik, teröristlerin arkasında değil. Bazı milletvekilleri hakkında tutuklama kararı verilmesi tamamen yargının işidir. Yapılan işlemler de hukuk çerçevesinde yürümektedir. Milletten aldığı yetkiyi hiçbir vekil terörü besleyip halka düşmanlık etmek için kullanamaz. Bunlar yargının önünde ya aklanacak ya da yaptıklarının hesabını verecek. Türkiye'de hukukun nasıl işleyeceğine AB büyükelçileri karar veremez. Milletimiz onların HDP grubunda verdikleri o trajikomik fotoğrafı asla unutamaz. HDP, terörle arasına mesafe koyamayan bir parti olmuştur. Bu partiye destek olmak AB büyükelçilerinin işi olmamalı.

REJİM TARTIŞMASI: Sayın Kılıçdaroğlu'na çağrıda bulundum. Gelin beraber hareket edelim. Ancak Sayın Kılıçdaroğlu dediğim dedik çaldığım düdük diyor başka bir şey demiyor. İddialarını bugüne kadar delillendirdiğini görmedim. Şimdi rejimi değiştirecekler diyor. Ey Kılıçdaroğlu, rejim tartışması 1923'te bitti. Cumhuriyeti tartışan kimse yok, olsa da önce karışına çıkan AK Parti olur. Biz rejimi değil, vesayet anayasasını değiştirmek istiyoruz.

ANAYASA: Anayasa değişikliği konusunda önemli bir aşamaya geldik. Bu değişiklikle ilgili çağrımızı CHP'ye MHP'ye yaptık. Ana muhalefet partisi bu hükümet sistem değişikliğine yani cumhurbaşkanlığı diğer adıyla başkanlık sistemine karşı olduğunu açıkça belirtti ve kenara çekildi. MHP her ne kadar parlamenter sistemden yana olduğunu ifade etse de şu anda içinde bulunduğumuzun durumun sürdürülebilir olmadığı konusunda bizimle mutabık olduğunu ifade etti. Bir anayasa değişikliği konusunu Meclis'e getirmeye karar verdik. Bundan sonra karar milletindir. Anayasa değişikliği hükümet değişikliği ile sınırlı.

CHP: Sayın Kılıçdaroğlu diyor ki 'Kapımız açık.' Biz kapıyı hiç kapalı tutmadık. Bizim kapımız da açık. Hâlâ vaktin var. Tren kalkmadan binebilirsin. Gelin hep beraber yapalım. Yenikapı ruhunu yaşatalım ve vesayet kalıntısı bu anayasayı birlikte değiştirelim.''

BAŞBAKAN ARALIK'TA RUSYA'YA GİDECEK

Bu arada Başbakan Yıldırım'ın 5-6 Aralık'ta Rusya'ya resmi ziyaret gerçekleştireceği öğrenildi. Yıldırım'ın Rusya Başbakanı Medvedev ile görüşeceği açıklandı.

(HABER MERKEZİ)