İşte 'Cumhurbaşkanlığı görünümlü' başkanlık sistemi!

Hükümetin MHP'ye ilettiği Anayasa metninin adı ‘Cumhurbaşkanlığı’ içeriği tümüyle ‘ Başkanlık’ sistemi...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - MHP kanadından kulislere yansıya bilgilere göre, AK Parti’nin sunduğu anayasa değişlik teklifi 12-14 maddeden oluşuyor. Teklif, ‘Cumhurbaşkanlığı’ adıyla sunulsa da içerik olarak tümüyle Başkanlık sistemini öngörüyor. Sistemde 'Başbakan' yok. Seçim sistemi aynı. Daraltılmış ya da dar bölge önerilmiyor. Anayasa’nın Cumhurbaşkanının ‘Nitelikleri ve tarafsızlığını’ düzenleyen 101. maddesinin kaldırıldığı gelen bilgiler arasında. Maddenin yürürlükten kaldırılması 'partili cumhurbaşkanlığı' anlamına  geliyor. MHP’ye sunulan metinde en önemli düzenleme anayasa değişikliğinin yürürlüğünün 2019 olması.

KABİNE CUMHURBAŞKANI'NA BAĞLANIYOR

14 maddelik düzenlemeye göre, Cumhurbaşkanı iş ve eylemlerinden sorumlu olacak. Cumhurbaşkanının 1 yardımcısı olması planlanırken, seçimler ise 5 yılda bir yapılacak

Kabine, Cumhurbaşkanına bağlanacak. Cumhurbaşkanı kabinenin dörtte birini dışarıdan atamayla, dörtte üçünü de milletvekillerinden oluşturacak.

AK Parti anayasa teklifini MHP'ye ilettiAK Parti anayasa teklifini MHP'ye iletti

MHP bu hafta içinde AK Parti'nin teklifini değerlendirip Genel Başkan Bahçeli'ye rapor halinde sunacak.  MHP’nin raporunda AK Parti teklifinde nelerin kabul edilip nelerin kabul edilemeyeceği belirtilecek. İki parti arasında bir çalışma grubu kurulacak.

VEKİL SAYISI 600'E ÇIKARILIYOR

AK Parti teklifine göre, milletvekili sayısının 600 olması öngörülüyor. Bakanları Cumhurbaşkanı belirleyecek. Bakan olan milletvekilinin vekilliği düşecek. Referandumda kabul edilmesi halinde düzenleme uyum yasaları çıktıktan sonra 2019 yılında hayata geçecek. Bu arada iki seçim bir arada olacak. Cumhurbaşkanlığı için 5 artı 5 hükmü var.