'MHP'liler de faşist sistemden rahatsız'

CHP'li Böke, Türkiye'deki durumu neden 'faşizm' diye nitelediklerini anlattı. Böke, şu anki sisteminin kurulmasında AK Parti ile mevcut MHP yönetiminin kurduğu ortakalığın da payının olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de mevcut durumu 'faşizm' olarak niteleyen CHP'li Selin Sayek Böke,AKP ve MHP'nin neredeyse bir bütüne dönüşmüş iki siyasi yapı olduğunu söyledi. Böke "Milliyetçi muhafazakar bir aradalığın geçirgenliğinin bu kadar artmış olması bizleri boğan bir ortam yaratıyor" dedi,

Birgün'e konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Selin Sayek Böke, Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve HDP milletvekillerinin tutuklanmasının ardından yayınladıkları bildiriye gelen tepkilere cevap verdi. Böke, CHP Parti Meclisi'nin yayınladığı bildirinin yanı sıra darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL çerçevesinde alınan kararlara ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

'KİTAPLARDAKİ FAŞİZMİ YAŞIYORUZ'

Böke, PM bildirisinde Türkiye'de şu anda yaşananları faşizm olarak nitelemelerinin nedenini şöyle açıkladı: "Türkiye'de bu dönemde yaşanan olgunun bir faşizm olduğu tespiti çok önemli bir tespittir. Hakikaten bugün de kitaplarda yazıldığı, tarif edildiği şekliyle faşizmi yaşıyoruz. Türkiye'de yeniden bir demokrasi inşa etmek gerekecek. O demokrasinin temeli mutlaka TBMM olacak. Bunun yanında demokrasiyi koruma, kollama ve savunma mücadelesinin mutlaka daha geniş bir toplumsal muhalefet kesimine yayılması zorunluluğu ihtiyacı ortaya çıkıyor.

AK PARTİ MHP BİRLİKTELİĞİ

CHP'li Böke "Bahsettiğiniz faşist sistemin oluşturulmasında MHP-AKP yakınlaşmasının rolü ne oldu" sorusuna şu karşılığı verdi: "Türkiye'de milliyetçi-muhafazakâr siyasetin çok domine ettiği gerçeği ortada duruyor. Bunun siyasi partilere yansıması AKP ve MHP’nin birçok konuda ideolojik ortaklığı ile de ortaya çıkıyor. Bu esasen eskiye dayanıyor, çok yeni bir şey değil ama çok geçişken iki siyasi yapı neredeyse bir bütüne dönüşmüş vaziyette. O bütünün kendisi, o milliyetçi muhafazakar bir aradalığın geçirgenliğinin bu kadar artmış olması bizleri boğan bir ortam yaratıyor. Bizler derken, sadece CHP değil, demokrasi ve insan hakları üzerinden bir gelecek inşası yapmak isteyen büyük bir toplum kitlesini kastediyorum. Onun için evet, bu faşist düzenin ortaya çıkmasında da ortaklığın bir yeri var ama zaten baskıcı düzenin nüveleri her iki partide de ayrı ayrı vardı. Sadece şimdi daha birlikte ve ortak gözüküyor."

MHP'Lİ LAİKLER

MHP’de laikliği önemseyen bir kesim olup olmadığı konusunda ise Böke şunları söyledi: "MHP içerisinde mutlaka milliyetçilik duygusu çok önde olan, ama milliyetçilik duygusu kadar cumhuriyetin değerlerinin, laikliği bunun önemli parçası olarak değerlendirerek söylüyorum, çok önemseyen kalabalık bir kitle var. Bence o kalabalık kitle de esasında bu aşırıya kaçan ve faşist düzeni besleyen kesiminden rahatsız. MHP'nin kendi siyaseti içinde buraya takılmamak gerekir. O MHP'nin siyaseti ve kendi içinde değerlendirilmesi gereken bir şey ama biz Türk toplumunun ve ilerinin siyasi dinamiklerini okuyacaksak MHP'ye oy vermiş olan ama milliyetçi duygularında Türkiye Cumhuriyeti'ni sahiplenmeyi çok önemseyen bir kitle olduğunu dışlayamayız. Ben onların hala var olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyet Halk Partisi'nin kaygı duyduğu laiklik üzerinden, CHP’nin kaygı duyduğu eşitsizlikler üzerinden, yeniden demokrasi inşası üzerinden ortaklaşılabilir, toplumsal muhalefete dahil edilebilecek bir kitle orada mutlaka vardır. Ama MHP yönetiminin şu andaki davranış biçimi AKP’nin tercih ettiği düzen inşası ile çok örtüşüyor gibi gözüküyor."