Metiner'den 'direnme hakkı' tarifi

AK Parti ‘direnme hakkı’ diyen CHP’yle ilgili suç duyurusunda bulunurken AK Partili Mehmet Metiner kime karşı ‘direnme hakkı’nın meşru olduğunu tarif etti: Hainlere ve alçaklara karşı…

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet gazetesi yazarları ve yöneticileriyle HDP Eşbaşkanlarının ve milletvekillerinin tutuklanmasının ardından 6 Kasım günü olağanüstü toplanan CHP Parti Meclisi’nin bildirisinde şu ifadeler yer almıştı: “FETÖ, PKK ve IŞİD terör örgütlerine yardım ve yataklık eden Saray ve AKP yöneticileri, demokrasimize ve ülkemizin bekasına yönelik en büyük tehdittir. Bu tehdit yurttaşlarımıza demokratik direnme hakkını da vermektedir.”

AK Parti, CHP’nin yayınladığı ve "Türkiye’yi uçuruma sürükleyenler mutlaka yargıya hesap verecektir" ifadesinin de yer aldığı bildiri hakkında suç duyurusunda bulundu. CHP ile AK Parti arasında dava konusu olan ‘direnme hakkı’ kavramı bu kez bir AK Partili tarafından kullanıldı. AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevi Alt Komisyonu’nun Başkanı Mehmet Metiner ile 8 Kasım’da Meclis Darbe Komisyonu’na bilgi veren eski Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz arasındaki diyalog tutanaklara şöyle yansıdı:

“Hainlere karşı silahlı direniş, direnme hakkı meşru değil midir?”

AYTUN ÇIRAY (CHP İzmir Milletvekili) - …‘SADAT’ adlı şirketin silahlı elemanlarının o gece darbecilere karşı silah kullanması söz konusu oldu mu olmadı mı?

EMNİYET ESKİ GENEL MÜDÜRÜ CELALETTİN LEKESİZ – Kimin dediniz affedersiniz?

AYTUN ÇIRAY – SADAT adlı silahlı eğitim veren, koruma yetiştiren, askeri eğitim veren bir özel şirket var.

ZEKERİYA BİRKAN (AK Parti Bursa Milletkvekili) – Özel güvenlik şirketi.

AYTUN ÇIRAY – Özel güvenlik şirketinin de ötesinde bir şirket. Bu şirketin silahlı elemanları o gece darbecilere karşı silah kullanması söz konusu olmuş mudur?

EMNİYET ESKİ GENEL MÜDÜRÜ CELALETTİN LEKESİZ – Bilgim yok efendim bu konuda.

MEHMET METİNER (AK Parti İstanbul Milletvekili) - Sadece bir şeyi merak ettim Sayın Genel Müdürüm, belki siz cevap vermek istersiniz. 15 Temmuz’da bir darbe kalkışması oldu, hem demokrasimize yönelik bir darbe hem de ülkemizi işgale yönelik bir darbe girişimi. Milletimiz meydanlara indi, bu darbeci hainlere, alçaklara karşı vatandaşlarımızın silah kullanmalarında yasalarımız açısından ne sakınca var acaba? O akşam silah kullananları görmüş olsaydınız ne yapardınız doğrusu çok merak ediyorum. Yani siz de direnmemiş olsaydınız, vatandaşlarımız da sokaklara çıkmamış olsaydı darbe girişi başarılı olacaktı ve bugün Meclis de kapanmış olacaktı, hiçbirimiz burada bulunmayacaktı. Yani darbecilere karşı, o alçak hainlere karşı vatandaşlarımızın silahlı direnişleri meşru değil midir, direnme hakları yok mudur, doğrusu çok merak ediyorum.

EMNİYET ESKİ GENEL MÜDÜRÜ CELALETTİN LEKESİZ – Öyle bir değerlendirme filan yapmadım, öyle bir kanaat de taşımıyorum. Sadece, sayın milletvekilimiz bir soru sordu, “Öyle bir müdahale oldu mu, bilgim yok.” dedim ama Türk Emniyet teşkilatı olarak başından sonuna kadar silah kullanılmasını ve meşru otoriteye, demokrasiye karşı yapılan bu saldırının sonuna kadar püskürtülmesi talimatını verdim.