Eski MİT Müsteşarı: Dağdakilerin önüne düzgün bir yol haritası koyamadık

2005-2010 döneminin MİT Müsteşarı Meclis Darbe Komisyonunda 'Oslo süreci ihanet değildir' dedi. Taner 'Kürt sorununu çözülmesi için ortak siyasi aklın devreye girmesi gerekiyor. Bu HDP olabilirdi' ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- TBMM Darbe Komisyonunda dinlenen Eski MİT Müsteşarı Emre Taner hem 15 Temmuz'daki istihbarat zafiyeti hem de çözüm süreciyle ilgili konuştu.

"Oslo ihanet değildir. Kanın durdurulması için yapılmıştır. İç ve dış mihraklar çözüm sürecinin yürümemesini istedi. Süreç Habur'da tıkandı. Habur ihanet değildir. Dağdakilerin önüne düzgün bir yol haritası koyamadık" diyen Taner şunları söyledi:

- Oslo sürecine, yabancılar Kürt meselesini oyuncak yapmasın diye girdik. Ne kadar yabancı varsa PKK ile iç içe. Uluslararası konferansa gidecekler. ‘Olmaz’ dedim. ‘Devreye girmemiz lazım. Biz bu grupla baş başa kalmalıyız’ dedim. Başkalarına bırakmayalım. Oslo’ya da bu yüzden gidildi. Oslo bir ihanet değildir. Oslo bir kanın durdurulması için yapılmış bir hadisedir. Gizli servisler mayınlı bölgeye girer, mayını temizler, peşinden de siyaset girer. Ne bir protokol ne de bir anlaşma vardır. Oslo’yu, bu çözümün olmasını istemeyenler sızdırdı. Oslo’da masa başında oturanlar böyle oturuyor. Norveç, İngiliz Gizli servisi hattını bağlamış. Bizim koparıp almak isteyişimizin nedeni bu. Bu olayın arkasında Türkiye’nin Kürt meselesini çözmek istemeyenler var. İç ve dış mihraklar sonuçlanmasını istemedi. Bunların yöneticileriyle birebir konuştum. 500 yönetici var dağda, ‘Biz ne olacağız, nereye gideceğiz’ dediler. Dağda emeklilik yok, ölüm var. Örgütün büyük bir bölümü istemedi. Fethullah Gülen ve arkadaşları bu problemin mevcut hükümet tarafından çözülmesinden rahatsızdı.

- Kürt sorununun çözülmesi için ortak siyasi bir aklın devreye girmesi gerekiyor. Bu HDP olabilirdi.

- Bunun sosyal bir problem olduğunu görmeliyiz, terör sonuru değildir sadece. İngilizlerin cetvelle cizdiği sınırlar şimdi kendi doğal sınırlarına dönmeye çalışıyor.

- 15 Temmuz’un geleceğini gösteren bilgiler alınamamıştır. Özeleştirimizi açıkça yapmak mecburiyetindeyiz. Yapamadık, alamadık. Fethullah Gülen'in 15 Temmuz'da bir ihtilale sebebiyet olacağını alamadı bu gizli servis. Eksikleri vardır. Oturalım, bunu konuşalım. İstihbarat eksikliğinin kurumların eksikliğinden kaynaklandığını tekrarlıyorum. MİT, polis, jandarma büyük bir kopukluk içinde. FETÖ başta olmak üzere bu tür örgütlerin ilgili kurumlara sızması için bundan daha iyi fırsat olmaz. Bütün bilgiler bir yerde toplanmalı. MİT’in adı yanlış. Merkezi Devlet İstihbarat Teşkilatı olmalı.

'DARBE BAŞARISIZ OLURSA SUİKASTLER GELİR'

- İstihbari literatürde, darbe girişiminde başarısızlık olursa, sonrasında suikastler gelir. Darbe, zor iş. Suikastlere dikkat etmek gerekir, eski tecrübelerime binaen. Hiçbir bilgiye sahip değilim. Güvenlik son derece önemlidir. Daha güvenli, sağlıklı, özel önlemler alınması lazım. (HABER MERKEZİ)