Eski Emniyet Müdürü Saral: Cemaat, Ecevit'in ince ruhlu oluşunu kullandı

1999'da Fethullah Gülen'le ilgili raporu hazırlayan eski Emniyet Müdürü, Meclis Darbe Komisyonunda dinlendi. CHP'liler Saral'ın Ecevit hakkındaki iddialarına 'Neden 16 yıl sustunuz' diye tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’nun bugünkü toplantısında dinlenen eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, Gülen cemaati hakkında yapmak istediği bir çalışmanın ANAP eski Başkanı Mesut Yılmaz tarafından ‘Sakın yapma, Ecevit böyle bir çalışma yaptığını duyarsa hükümeti yıkar’ dediği için durdurduğunu öne sürdü.

Saral bugün hayatta olmayan dönemin Genelkurmay Plan ve Prensipler Daire Başkanı olan Hava Korgeneral Reşat Turgut’un, 1999 yılında hazırladıkları Gülen raporuyla ilgili “Eğer o rapor elimizde olmasaydı, Ecevit bize Fethullah’ın cumhurbaşkanlığını dayatacaktı” dediğini öne sürdü.

Eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın açıklamaları şöyle:

'ECEVİT GÜLEN’İ CUMHURBAŞKANI YAPACAKTI'

O dönem Genelkurmay Plan ve Prensipler Daire Başkanı olan rahmetli Hava Korgeneral Reşat Turgut ile dostane ilişkilerimiz vardı. 2000 yılı içinde bir dostumuzun işyerinde sohbet esnasında 1999 yılı raporumuzu kast ederek, ‘Cevdetciğim, sizin hazırladığınız rapor çok işimize yaradı’ ifadesini kullandı. Ben de kendilerine ‘Paşam bizim hiç işimize yaramadı, sizin işinize nasıl yaradı’ diye sordum. Cevaben ‘Eğer o rapor elimizde olmasaydı, Ecevit bize Fetullah’ın cumhurbaşkanlığını dayatacaktı’ dedi. Ben birden afalladım. ‘Paşam bu nasıl söz. Bu adam ilkokul mezunu bile değil. Ecevit bunu nasıl teklif edecekti?’ diye sordum. Kendileri ‘Onlar kolay halledilecek işlerdir’ dedi. Ben de ‘Paşam kusura bakma. Bu sözünüzü yeri geldiğinde anlatırım. Referans da sizi gösteririm’ dedim. ‘Hiç sakıncası yoktur’ dedi.

MESUT YILMAZ ‘ECEVİT HÜKÜMETİ YIKAR’ DEDİ

-Ben Gülen hareketiyle ilgili çalışma yapmak istediğimde, Başbakan Mesut Yılmaz bana ‘Sakın yapma, Ecevit böyle bir çalışma yaptığını duyarsa hükümeti yıkar’ dedi. Çalışma yapmadım, durdurdum. (Ecevit iddiasıyla ilgili 16 yıl niye konuşmadığı sorusu üzerine) Bazı bilgilerin yeri ve zamanı var. Ben hiçbir partiyi zan altında bırakma adına bir ifade kullanmadım.

-Ecevit çok değerli, benim de itimat ettiğim bir devlet adamı. Bu hareketin müsebbibi olarak yapmadım. Erbakan’a bu işi beceremiyorsun diyen Gülen’in kendisidir. Ben arka tarafını gösteriyorum. Ecevit’i savunma konusunda sizinle birlikteyim. İnce ruhlu oluşunu cemaat kullandı. Zamanlaması da bende kalsın.