HÜDAPAR: HDP dosyalarını bilmek lazım

HÜR Dava Partisi (HÜDAPAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, HDP Eş Genel Başkanları ile bazı milletvekillerinin tutuklanmalarını değerlendirirken, "Dosyaların içeriğini bilmeden tutuklamaları hakkında konuşmayı doğru bulmuyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Gaziantep'te gazetecilerle bir araya geldi. İdam cezasının daha önceden işlenen bir suç için verilemeyeceğini savunan Yapıcıoğlu, 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunanlara ve Abdullah Öcalan'a idam cezasının uygulanmasının mümkün olamayacağını söyledi. Zekeriya Yapıcıoğlu, şöyle konuştu:

"İdam cezasının yeniden hem Anayasa'ya, hem diğer ceza kanunlarına yerleştirilmesi bugünden önce işlenmiş hiçbir suç ile idam cezası uygulanamaz. Çünkü hukukun temel kaidelerindendir. Çünkü bir kişi suç işlerse, yürürlükte olan cezadan daha ağır bir ceza verilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla 15 Temmuz darbe girişimini yapanlara ve Abdullah Öcalan'a idam cezası uygulanması mümkün değildir."

HDP Eş Genel Başkanları ile bazı milletvekillerinin tutuklanma kararlarını da değerlendiren Yapıcıoğlu, şunları söyledi: "Dosyaların içeriğini bilmeden tutuklamaları hakkında konuşmayı doğru bulmuyorum. Tutuklama kararlarından daha önemlisi tutuklamalar yapıldıktan sonra 3 ton bomba yüklü bir minibüs Diyarbakır'da patlatıldı. Bunun üzerine 11 kişi hayatını kaybetti, 300'ün üzerinde kişi yaralandı. Bu tutuklama kararları doğru veya yanlış olabilir ama bunların faturasının halka kesilmesi kesin olarak yanlıştır. Bu saldırıları ilk olarak PKK üstlendi fakat daha sonra inkar ettiler. Ardından TAK denilen bir örgüt bu saldırıyı üstlendi. Bu zihniyet istemedikleri herhangi bir gelişme olsa hemen şiddete başvuran bir zihniyete sahip. 6-8 Ekim Kobani bahaneli olaylarda ve ardından 'çukur siyaseti' ile girmiş oldukları yolda sonun başlangıcı diyebileceğimiz bir yola girmiş oldu. Şiddeti devam ettirirlerse kaçınılmaz sona, yani yok olmaya gittiklerini kendileri de göreceklerdir." (GAZİANTEP/DHA)