AK Parti eski vekilini kamu denetçisi seçti, CHP komisyonu terk etti

TBMM Karma Komisyonu’nda seçilen beş kamu denetçisi AK Partili geçmişleriyle dikkat çekiyor. Muhalefete göre denetçilerin vereceği kararlar doğru olsa bile şaibe sürer.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM'de 'Dilekçe' ve 'İnsan Hakları' komisyonlarından oluşan 'Karma Komisyon'un kamu denetçisi seçiminde tartışma yaşandı. AK Partili üyeler, eski milletvekili ve bürokratlarını kamu denetçisi seçince CHP toplantıyı terk etti. Karma Komisyon'un CHP'li üyesi Şenal Sarıhan, “Açıkça bir siyasi partinin düşüncelerini savunan insanlar olması, kamu denetçiliğine başvuruda bulunacak insanların başvurusunu engelleyecektir” dedi. AK Parti'nin çoğunluk oyuyla seçilen beş kamu denetçisinden Yahya Akman, 21. dönemden 24. döneme kadar milletvekilliği yaparken, Mustafa Özyar, Hüseyin Yürük, Celile Özlem Tunçak ile Arif Dülger bir çok bakanlıkta danışmanlıktan müşavirliğe kadar çeşitli görevler almıştı.

Komisyon daha önceki toplantısında TBMM Genel Kurulu'na bildirilmek üzere Şeref Malkoç, Ayhan Özkan ve Hasan Şahin'i, 'kamu başdenetçisi adayı' (ombudsman) olarak belirlemişti.

'BLOK OY KULLANILDI'

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, kamu denetçiliği seçim oylamasında AK Partili üyeler tarafından blok oy kullanıldığını söyledi: "Birinci oylamadan sonra ortaya çıkan bu tablo karşısında oy kullanmadık. Biz, kamu denetçiliğinin, gerçek anlamda idarenin işlem ve eylemlerini denetleyecek, insan haklarına dayalı kararlar oluşturacak, idareyi doğru kararlar konusunda önerileriyle güçlendirecek bir yapıya sahip olmasını isteriz. Aday olan kişilerin tek tek kişilikleri üzerinde herhangi bir şey söylemek istemem ama açıkça bir siyasi partinin düşüncelerini savunan insanlar olması, kamu denetçiliğine başvuruda bulunacak olan insanların başvurusunu engelleyecektir. İdareye karşı kendilerini korumasız hissedeceklerdir. İkinci olarak; verilecek kararlar doğru kararlar dahi olsa gölgeli kararlar olacaktır."

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, seçilen üyelerin geçmişte AK Parti üyesi olduklarını belirterek, "Her ne kadar, Kamu Denetçiliği Kanunu'nda, başvurabilmek için bir siyasi partiye üye olmama şartı varsa da kanuna karşı hile yapılıyor” dedi.

Kamu Denetçiliği Kanunun ‘Başdenetçi ve denetçilerin niteliklerini’ düzenleyen 10. maddesinin bentlerinde, ‘Başvuru sırasında herhangi bir siyasi partiye üye olmamak’ şartı yer alıyor.

Etiketler CHP AK Parti TBMM Ankara