Deniz Baykal'dan darbe yorumu: Şaşırdım

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal gündemdeki konuları değerlendirdi. Baykal, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonu ve Başbakan Yıldırım'ın "bölünme" açıklamasını eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, gündemdeki konularla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programına katılan Deniz Baykal, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonu eleştirdi. Gözaltına alınan gazetecilerin FETÖ ve PKK ile ilişkilendirilemeyeceğini  söyleyen Baykal, operasyonun Gülen cemaatine yönelik soruşturmaları "sulandıracağını" belirtti.

Baykal, "Yargıyla ilgili çok ciddi kaygı verici bir tablonun bulunduğu bu operasyonla ortaya çıkmıştır. Savcılık çok ince biçimde bir açıklama yaptı. Savcılık ince bir yaklaşım içine girmiş. Açıklamada diyorki, 'FETÖ’cü ve PKK üyesi olmamakla birlikte onlar adına suç işleyen kişileri soruşturmak üzere' diyor. Bunun inandırıcı bir yönü yok” dedi.

'YAPACAĞINI YAPIYORSUN ZATEN KARDEŞİM'

Başbakan Binali Yıldırım'ın "bölünme" açıklamasına değinen Baykal, "Türkiye'ye maalesef 15 yıllık dönem bölünme terminolojisini ayağa düşürmüştür. 15 yıl önce başkanlık yoktu, Türkiye bölünüyor muydu? Şimdi bu böyle giderse bölünür demek bir marifet mi?" şeklinde konuştu.

Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istediği kişiyi başbakan yada bakan yapabildiğini söyleyen Baykal sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Yapacağını yapıyorsun zaten kardeşim, yapacağını yaptın zaten kardeşim. Türkiye’nin ayarlarıyla oynama. Devletin bu kurumsal düzenini tahrip etme, sarsma çiğneme. Biraz anlayışlı ol lütfen ya. Al onun içinde yürü. Bakanları zaten istediğin gibi getiriyorsun, başbakana çekil git diyorsun gidiyor. Sen gel diyorsun geliyor. Sen istediğin için herkes istemediği halde aman üzmeyelim diye geliyor. Doğru dürüst Meclis’te oylanacak mı acaba? Meclis’te gerçekten özgür bir şekilde milletvekili getir pulu uygulamalarıyla mı yapılacak? Demokrasiden giderek kopuyoruz. MHP baskı altında olabilir belki olmayabilir. Milletin önünde ciddi konuşalım. 100 yıllık tarihte ciddi bir viraj. Ben isterim ki bunu ana muhalefet partisi lideriyle baş başa gelsin milletin önünde konuşsunlar."

'15 TEMMUZ'DA ŞAŞIRDIM'

Ahmet Hakan'ın darbe girişimi ile ilgili olarak "Gülen organizasyonundan böyle bir şey bekler miydiniz?" sorusuna Baykal, "Hayır" yanıtını verdi. Baykal şöyle devam etti:

"Onun Ergenekon ve Balyoz'da bir siyasi müdahale boyutu olduğunu gördük tabi. Ve çok canım sıkıldı. Eğer sadece bir insani bir yardımlaşma, destekleme, gençleri belli bir din ve toplum anlayışı içinde yetiştirip, topluma emanet etme anlayışıyla çalışan bir topluluk düzeyinde kalmış olsaydı, mesele yoktu. Bu cemaatle ilgili gazeteci arkadaşlarla, ya çok siyasete girdiniz diye tartıştığımı hatırlıyorum. Ergenekondan önce... Artık olay belli oluyordu. Bu yanlış bakın diyorduk, sizin diğer çalışmalarınızı anlıyoruz ama siyasete girmeniz yanlış diyorduk. Bir general bu tezgahtan geçecek ve sonrada bir üssü ele geçirecek, oraya buraya bomba yağdıracak... Tasavvur edilemezdi."

Etiketler Deniz Baykal