'700 DBP'li tutuklandı'

DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek: "700 yöneticimiz tutuklandı. 27 belediye eşbaşkanımız tutukluydu şimdi bu sayı 29 oldu."

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DBP Genel Merkezi'nde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve KJA dönem sözcüsü Ayla Akat Ata’nın tutuklanmasına ilişkin ortak basın açıklaması düzenledi.

'AKP AYLARDIR DARBE YAPIYOR'

Ortak açıklamayı okuyan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, "AKP iktidarı Kürt halkına darbe uyguluyor" dedi. Yüksek, şöyle devam etti: “Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve Ayla Akat Ata hukuksuzca tutuklanıp cezaevine gönderildi. DBP’ye, belediyelere dönük saldırıların ne ilk ne son olacağını biliyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş kişileri başkalarının eliyle zorla yerinden edilmesi darbedir. Darbe daha önce askerlerin eliyle bir gecede yapılıyordu. Bugün farklı olan AKP bir gecede değil aylardır süren bir darbe yapıyor. AKP sivil darbeyi 7 Haziran seçiminden bu yana uyguluyor. Buna karşı kim muhalefet ediyor ona karşı saldırı düzenliyor. Kürdistan’da şehirler yıkıldı, binlerce insan katledildi. Ardından insanlar gözaltına alınıp tutuklandı. İnsanlar korkutulmak, sindirilmek istendi. Bir yılı aşkındır AKP bu politikaları yürütüyor. Şimdiye kadar bin 700 yöneticimiz tutuklandı. 27 belediye eşbaşkanı tutukluydu şimdi 29 belediye eşbaşkanımız tutuklu” dedi.

CUMHURİYET'İ SUSTURMAYA ÇALIŞIYORLAR

Basına yönelik baskılara da değinen Yüksek şunları ifade etti: "Bugün de cumhuriyet gazetesinin yazarları gözaltına alındı. Özgür basını kapattı. Sosyal medyayı kapattı. Kimsenin gerçeğe ulaşmasını istemiyorlar. Birkaç gazete kalmıştı. Onlardan biri de Cumhuriyet'ti, şimdi ona da saldırıyor. Bu darbeyi kabul etmeyeceğiz. Bu günleri hep beraber direnerek kazanacağız" dedi.

DOSYADA SUÇ YOK

Arkadaşlarının tutuklanmasını kabul etmeyeceklerini söyleyen Yüksek, "Savcı 'terörü destekliyorsunuz' diyor. Böyle bir şey dosya da var mı? Yok. Gültan Kışanak yaptığı açıklamalardan dolayı yargılanıyor. Ayla Akat Ata, Fırat Anlı da aynı şekilde. Suçlanacakları hiçbir delil söz konusu değil. Tüm Türkiye’nin de bunu bilmesi gerekir. Halkımızın da bunun farkında olması gerekir" dedi.

TUNCEL: DARBE ANAYASASI HAZIRLANIYOR

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise, "Belediye Eş Başkanlarımız ve KJA sözcüsü Ayla Akat Ata, AKP tarafından rehin alınmış durumda" dedi. "12 Eylül’de Kenan Evren darbe Anayasası yaptı" diyen Tuncel, AKP ve Erdoğan’da içinde başkanlığın da olduğu bir Anayasa yapmak istiyor. Türkiye zorla yeni bir darbe Anayasası’na hazırlanıyor" dedi.

'ŞİDDETE ZEMİN HAZIRLANIR'

DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, Konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Demokratik siyaset alanını kapatırsanız, şiddete zemin hazırlarsınız. AKP iç savaşa zemin hazırlıyor. AKP’nin yeni stratejisi budur. Halkımıza, siyasetçilerimize diz çöktürmek isteniyor. Ama biz Seyit Rıza’nın, Sakine Cansız’ın yoldaşlarıyız, asla diz çökmeyeceğiz. Nasıl bizi geçmişte yargılayanlar bugün yargılanıyorsa, bugün bu hukuksuzlukları yapanlar da tarih karşısında yargılanacaklar."