'İslami sol parti' dağılarak bitti!

Halkın Sesi Partisi 'dağılmış' sayılarak hukuki varlığı sona erdirildi. Anayasa Mahkemesi'nin kararında partinin büyük kongresini toplamadığı için kapatıldığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Numan Kurtulmuş ve Mehmet Bekaroğlu öncülüğünde 2012 yılında kurulan Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Anayasa Mahkemesi tarafından 'dağılmış' sayılarak hukuki varlığı sona erdirildi.

Mahkemenin Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, kuruluşuna dair bildirisini 27 Eylül 2012'de İçişleri Bakanlığı'na vererek tüzel kişilik kazanan Halkın Sesi Partisi hakkında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca düzenlenen iddianameyle kendiliğinden dağılma hali ve buna bağlı hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi istendi.

Anayasa Mahkemesince yapılan incelemede, Siyasi Partiler Kanunu gereğince, kuruluşundan itibaren 2 yıl içinde ilk büyük kongresini toplamak zorunda olan partinin bunu yapmadığı ve zorunlu organlarını oluşturmadığı belirlendi. Bu arada partinin internet sitesi halen faal ve tüzel kişiliğe ilişkin bilgiler yer almaya devam ediyor.

'İslami sol' parti macerası

1 Kasım 2010 tarihinde Ankara'da, Numan Kurtulmuş'un başlattığı "Medeniyet Siyaseti Hareketi"nin çalışmaları sonucunda kuruldu. 'İslami sol parti' olarak da anılan partinin kurucu Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, kısaltması "HAS Parti" oldu. Partinin ilk olağan büyük kongresi kuruluşunun 28. gününde "Halkın Sesi İktidara" sloganı ile 28 Kasım 2010 tarihinde Ankara Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Tek liste ile gidilen kongrede aralarında solun tanınmış isimlerinin de bulunduğu 210 delegenin 207'sinin desteğini alan Numan Kurtulmuş genel başkanlığa seçildi. 12 Temmuz 2012'de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Kurtulmuş'a AK Parti ile HAS Parti'nin bütünleşmesi teklifi ile geldi. Bu teklifin ardından İki partinin yetkili organlarınca alınan karara göre bir 'bütünleşme süreci' başladı. Delegelerine genel kurul çağrısında bulunan HAS Parti, 19 Eylül 2012 günü gerçekleştirdiği olağanüstü kongrede, geçerli 177 oyun 165'i gereğince 'bütünleşme sebebiyle fesih' kararı alarak kapandı. Numan Kurtulmuş ve kendisiyle hareket eden partililer 22 Eylül 2012 günü düzenlenen törende AK Parti'ye katıldı. Genel Sekreterlik görevini yürüten Mehmet Bekaroğlu ise bir süre bağımsız kaldıktan sonra CHP'den milletvekili seçildi.