Yarkadaş'tan Diyarbakır tepkisi: Milli irade yerle bir ediliyor

CHP Milletvekili Yarkadaş, Kışanak ile Anlı'nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi: "Operasyon, AKP'nin dilinden düşürmediği 'milli irade' kavramının da yerle bir edilmesidir. Seçimle kazanamadıkları belediyeleri, gözaltı ve kayyım yoluyla gasp etme girişimidir."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasını 'milli iradenin gasbı' olarak niteledi. Yarkadaş, gözaltıların, HDP milletvekillerine yönelik yeni adımların da habercisi olduğunu iddia etti.

Duvar'a konuşan CHP'li Yarkadaş, HDP'ye yönelik operasyonlar üzerinden milliyetçi seçmenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına çekilmeye çalışıldığını savundu. Yarkadaş, şunları söyledi: "AKP ilk aşamada HDP'yi gözaltı ve tutuklamalarla etkisiz hale getirmeyi, seçimle kazanamadığı belediyeleri uhdesine almayı ve bölgede tek oyuncu olmayı hedefliyor. Böylece Ortadoğu'da elini daha da güçlendirmeyi hedefliyor. İktidar terörle mücadele adı altında yeni bir planı devreye sokuyor. Bu planın içinde, aralık ayında Kandil'e yönelik kara hârekatı da, HDP milletvekillerinin tutuklanması da var. Kışanak ve Anlı'nın gözaltına alınması bu planın bir parçası sayılabilir." ÖDP Başkanlar Kurulu da bir açıklama yaparak gözaltılara tepki gösterdi. Açıklamada, "Diyarbakır Belediyesi'ndeki polis kuşatmasını kaldırıp, gerçek sahiplerine halka teslim edin" denildi.

'RADİKAL MHP TABANINI ÇEKMEK İÇİN'

Barış Yarkadaş, Kışanak ile Anlı'nın 'terör' soruşturması kapsamında gözaltına alınmasının başkanlık tartışmasından bağımsız ele alınamayacağını belirterek "AKP iktidarı, bu iki ismi gözaltına aldırarak başkanlık tartışmaları öncesi MHP'nin radikal seçmenine göz kırpıyor, sinyal veriyor. MHP tabanı Erdoğan'ın yanına çekilmeye çalışılıyor. Bir diğer ayağı ise, HDP'nin etkisizleştirilmesi, Suriye ve Irak'ta alternatifsiz bir politik güç olduğunu kanıtlama çabasıdır" ifadelerini kullandı.

Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti: Kışanak ve Anlı'ya yönelik operasyon, AKP'nin dilinden hiç düşürmediği 'milli irade' kavramının da yerle bir edilmesidir. Seçimle kazanamadıkları belediyeleri, gözaltı ve kayyım yoluyla gasp etme girişimidir. CHP'li milletvekili, sözlerini şöyle sürdürdü:

'ÇAĞRILSALAR İFADEYE GİDERLERDİ'

"Kışanak ve Anlı, normal yollarla ifadeye çağrılsa muhtemelen gideceklerdi. Ama bu iki siyasetçi, sanki kaçıyormuş havası yaratılarak gözaltına alındılar. Ki Gültan Kışanak, gözaltına alınmadan 3 saat önce, TBMM çatısı altında, AKP'li milletvekillerinin darbe girişimine yönelik sorularını yanıtlıyordu. Keza Fırat Anlı da, basından öğrendiğimize göre evindeydi. AKP bu gerçeğe rağmen soruşturmayı kriminal bir hale getirmeyi ve topluma gözdağı vermeyi amaçlıyor."

ÖDP'den tepki: Başkanlık için ülke ateşe atılıyor

ÖDP Başkanlar Kurulu da bir açıklamayla gözaltılara tepki gösterdi. ÖDP'den yapılan "Erdoğan, Başkanlık için ülkeyi ateşe atıyor" başlıklı açıklamada şöyle denildi:

"Diyarbakır halkının demokratik iradesine yönelik darbeyi kınıyoruz. Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı derhal serbest bırakılmalıdır. Diyarbakır Belediyesi'ne el koyma girişimi, aylardır sürüp giden ve bölgedeki etnik çatışmadan beslenerek gelişen savaşı derinleştirecektir. Muhalefet zorla, baskıyla susturulmuş. Erdoğan ve AKP böyle bir ortamda başkanlığa geçiş planları yapmaktadır. Ülke bu plan dahilinde adım adım daha büyük bir kaosa doğru sürüklenmektedir. Ülkemiz bu politikaların sonucunda büyük risklerle yüz yüze kalacaktır. Sonunda ülkenin birliğini daha derinden sarsabilecek bu darbeyi derhal durdurun. Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’yı serbest bırakın. Diyarbakır Belediyesi'ndeki polis kuşatmasını kaldırıp, gerçek sahiplerine halka teslim edin."

Gültan Kışanak ve Fırat Anlı gözaltına alındıGültan Kışanak ve Fırat Anlı gözaltına alındı

Gültan Kışanak: 'Co'nun kulübesi'nden 'Milli İrade'nin nezarethanesineGültan Kışanak: 'Co'nun kulübesi'nden 'Milli İrade'nin nezarethanesine