Koşaner: FETÖ'cüleri ihraç edince 'TSK namaz kılanı atıyor' dediler

Genelkurmay eski Başkanı istifasının ardından ilk kez Meclis Darbe Komisyonunda konuştu. Koşaner YAŞ kararlarıyla attıkları subaylar için 'namaz kılan atılıyor', 'içki içmeyen atılıyor' gibi propogandaların yapıldığını hatırlattı.

Google Haberlere Abone ol

Ceren Bayar Öner  [email protected]

ANKARA- TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, 2010 yılında Genelkurmay Başkanı olan ve 2011 yılında, devam eden Ergenekon, Balyoz gibi davalara tepki olarak kuvvet komutanlarıyla birlikte istifa eden Işık Koşaner'i dinledi. İstifasının ardından ilk kez konuşan Koşaner, kendi döneminden sonraki Yüksek Askeri Şûrâ için "Tutuklu askerlerin emekli edilmesini benden isteyeceklerdi. İleride başımıza gelecek felakete ortak olmadım ama engel olduğumu da söyleyemem" dedi.

'FETÖ'nün eylemlerinin suç olarak tanımlanmadığı bir dönemde görevde olduğunu hatırlatan Genelkurmay eski Başkanı "Tedirgindik, takip ediyorduk ama yapılacak bir şey yoktu. Yapılacak tek şey ilgili makamlara bildirimde bulunmaktı" dedi.

TSK'nın neden kendisini korumadığı yönündeki sorulara da yanıt veren Koşaner, "Bize gelen tüm bilgiler MİT'ten ve emniyetten gelen bilgilerdi. Oradan gelen bilgilere göre eğer tahkik edebiliyorsak bu personelin TSK ile ilişiğini kesiyorduk, bilgiye, belgeye dayandırarak. YAŞ kararlarıyla personel çıkarılması, bazı kesimlerce yanlış yorumlanarak sanki namaz kılan atılıyor, içki içmeyen atılıyor gibi propogandalar yaparak YAŞ faaliyetlerimiz engellenmeye başlandı. Böyle şahısların TSK'dan çıkarılmasını engellemeye çalıştılar" diye konuştu.

'TSK GÖZ GÖRE GÖRE TASFİYE EDİLDİ'

Cemaat mensuplarının sahte bilgi ve belgelerle açılan davalarla yetkili makamlara geldiğini ve TSK'nın göz göre göre tasfiye edildiğini söyleyen Koşaner, "O dönem sayısız davalar yürütülmekteydi ve bu davaların bir planın parçası olduğu ayan beyan tarafımızdan bilinmekteydi. Amaçları TSK'nın itibarını sarsmak ve istedikleri personeli TSK'dan uzaklaştırmaktı" dedi. Davalardaki hukuksuzlukların ilk andan beri farkında olduklarını belirten Koşaner "yargıya müdahale ettiler olmasın diye sesimizi yükseltmedik. Ama ilgili makamları bıkmadan usanmadan uyardık" dedi.

Darbe komisyonunda Kışanak gerilimiDarbe komisyonunda Kışanak gerilimi

'TUTUKSUZ YARGILAMA İÇİN DÜZENLEME İSTEDİK'

"Suçsuz olduğundan emin olduğumuz insanlar hürriyetlerinden mahkum bırakılıyor, istikballeri karartılıyor, yerleri, başkaları gelsin diye boşaltılıyordu" diyen Koşaner tutuksuz yargılama için girişimlerde bulunduğunu ancak bu girişimlerden sonuç alınamadığını şu sözlerle anlattı: "Tutuksuz yargılama yapılabilirse sanıklar görevlerinin başında olacak, normal usullere göre terfi eden edecek etmeyen etmeyecekti. Boş kadrolar olmayınca yerlerine de birileri gelmeyecekti. Yetkili makamlar nezdinde tutuksuz yargılamanın sağlanması için elimden geleni yaptım. Amacı anlatma gayreti içinde oldum, sanıyorum anlattım ama belirgin bir destek sağlayamadım. Adını hatırlayamadığım bir kanunda tutuksuz yargılama yapılır düzenlemesi yapılacaktı 1 saat sonra basına 'askerlere özel muamele yapılıyor' diye yansıttılar ve değişiklik geri çekildi".

İstifa etmeseydi yapılacak Askeri Şura'da kendisinde tutuklu askerlerin emekli edilmesini isteyeceklerini belirten Koşaner,

"İleride başımıza gelecek felakete ortak olmadım ama engel olduğumu da söyleyemem" ifadesini kullandı.

TSK'DA DİNE KARŞI YAPILANMA TARTIŞMASI

Koşaner, TSK'da askerlerin namaz kılmasına, oruç tutulmasına müdahale edildiği yönündeki soruya, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyleyerek yanıt verdi. Ancak AK Partili komisyon başkanından gelen namaz kılan askerler üzerinde baskı olduğu yönündeki soru CHP milletvekillerinin tepkisini çekti. CHP'li milletvekilleri komisyon başkanının sorduğu sorunun 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olmadığını, başkanın TSK'da dine karşı bir yapılanma olduğunu ima ettiğini söyledi. Bu tartışma salonda tansiyonu kısa süreliğine yükseltti. AK Parti Milletvekili Ravza Kavakçı CHP'li vekillere "Bu ülkede 'başörtülüler ve köpekler giremez' diye tabela asıldı" diyerek çıkıştı.

'Ses kayıtları yurt dışına çıkarıldı, Gülen siyasetçilere hâlâ şantaj yapıyor''Ses kayıtları yurt dışına çıkarıldı, Gülen siyasetçilere hâlâ şantaj yapıyor'

'KOZMİK ODADAN BİLGİ ÇIKARTILDI'

Koşaner Kozmik Oda Soruşturmasından da bahsetti. Soruşturma kapsamında işgal ya da seferberlik durumunda ülkeyi koruyacak gizli birliğin isim listesinin kozmik odadan çıkarıldığını anlattı.

15 Temmuz'un darbe tanımına uymadığını ifade eden Koşaner,  "15 Temmuz gecesi görevde siz olsaydınız istifa eder miydiniz" sorusunaysa cevap vermedi.