Kışanak 'FETÖ'yü anlattı: KCK operasyonlarından başlanmalı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı devletteki paralel yapılanma araştırılacaksa KCK operasyonları dönemine bakılması gerektiğini söyledi. Kışanak geçmişte hükümeti uyardıklarını da hatırlattı.

Google Haberlere Abone ol

Ceren Bayar Öner  [email protected]

ANKARA- Meclis Darbe Komisyonu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ı dinledi. Habur krizini, Roboski'yi, vekil tutuklanmalarını hatırlatan Kışanak, hükümetin 2009'dan bu yana yaşananlara göz yumduğunu söyledi.

Milletvekillerinin sorularına geçilmeden önce kısa bir sunum yapan Kışanak, konuşmasına 1980 darbesi mağduru olduğunu hatırlatarak başladı. "Darbenin ne demek olduğunu; dinleyerek, okuyarak değil, yaşayarak öğrenmiş biriyim" ifadesini kullanan Kışanak, her türlü darbeye karşı net bir duruşu olduğunu söyledi.

'KCK OPERASYONLARI DARBEDİR DEDİK DİNLEMEDİNİZ'

2009'da, çözüm sürecinin konuşulduğu dönemde KCK operasyonlarının başlatıldığını belirten Kışanak, "Paralel devlet yapılanmasının gerçek yüzünü ortaya çıkarmak istiyorsak başlamamız gereken yerlerden biri de KCK operasyonlarıdır. 'Bu operasyonları kim yaptı, nasıl yaptı', sorgulanması gerekir" dedi.

KCK operasyonları döneminde hükümeti defalarca uyardıklarını, yaşananın darbe olduğunu söylediklerini anlatan Kışanak, "İktidar sözlerimizi dinlemedi, tam tersi operasyonlara sahip çıktıklarını beyan etti" dedi.

'FETÖ YAPTI DEMEK DURUMU KURTARMIYOR'

Kışanak sadece KCK operasyonlarının değil, Habur'dan giren barış grubu üyelerinin tutuklanmasının, 2011 seçimlerinde milletvekillerinin tutuklanmasının, Roboski katliamının, Oslo görüşmelerinin servis edilmesinin komisyon tarafından araştırılması gerektiğini söyledi.

Tüm bu yaşananlar konusunda hükümete defalarca çağrıda bulunduklarını, soru sorduklarını anlatan Kışanak, çağrılarının kulak ardı edildiğini belirtti ve "Şimdi geri dönüp Fetullahçı örgüt yaptı demek durumu kurtarmıyor, o dönem neden bunlara sahip çıkıldı, açığa çıkartılmalı" ifadesini kullandı.

DUMANLI'YLA GÖRÜŞMESİ SORULDU

Komisyonda Kışanak'a kapatılan Zaman gazetesinin eski Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ile 2015'te yaptığı görüşme ve cemaat-HDP işbirliği iddiaları soruldu. Komisyon başkanı Reşat Petek, soruyu sorarken, cemaate yakın gazetelerin bu görüşmeden sonra HDP'yi desteklemeye başladığını iddia etti.

Şener: TSK'daki FETÖ yapılanmasının kilit ismi ÖzkökŞener: TSK'daki FETÖ yapılanmasının kilit ismi Özkök

Kışanak, Dumanlı ile yaptığı görüşmenin gizli olmadığını, ortamda 15 - 20 kişi bulunduğunu söyledi. "Benim Dumanlı dışında, Fethullahçı yapılanmayla ilişkili herhangi bir kişiyle selam vermişliğim, selam almışlığım yoktur" diyen Kışanak, Diyarbakır Belediye Başkanı olarak pek çok kişiyi misafir etmek durumunda kaldığını, Dumanlı'nın da bu kapsamda belediyede ağırlandığını ifade etti: "O gün kurum dışındaydım, özel kalemi ve basını arayarak 5 dakika belediyeyi ziyaret etmek istediklerini söylemişler. Uygun olmadığımı basından arkadaşlara söyledim. Ama çok ısrar edince, bir gazeteci olarak, bir gazeteciyi reddetmenin doğru olmadığını düşündüm ve kabul ettim. Özel bir randevu, arka kapı, gizli görüşme söz konusu değil. Belediyenin iki kapısı var. Biri misafir biri personel girişi. Bütün misafirler aynı kapıdan girer, onlar da misafir girişinden girdi".

DUMANLI KIŞANAK'A 'HÜKÜMET BİZİ KANDIRDI' DEMİŞ

Söz konusu görüşmede, Dumanlı'ya, kendi yayın organlarının barış sürecini sekteye uğrattıklarını söylediğini anlatan Kışanak, Dumanlı'nın kendisine 'hükümet bizi kandırdı' dediğini belirtti. 'Hükümet de FETÖ bizi kandırdı diyor' karşılığını verdiğini söyleyen Kışanak "Arada biz mağduruz, canımıza okudunuz, düşün milletin yakasından dedim. Kalkıp gittiler. Hiçbirinizin söyleyemeyeceği sözleri söyledim" diye konuştu

"Diyarbakır Belediyesi olarak darbeyi önlemek için ne yaptınız" sorusu da yöneltilen Kışanak, "Kolorduda ne oluyordu, kim ne yaptı? Bunları iktidara ve iktidarın kurumlarına sorun. Ben yerel bir yönetici olarak Diyarbakır'da bir hareketlilik olmadığını söyleyebilirim" cevabını verdi.

CHP Milletvekili Aytun Çıray'ın, "Dumanlı size PKK'ye sızan istihbarat elemanlarının listesini verdi mi? sorusuysa salonda tansiyonu yükseltti. Sorunun algı operasyonu olduğunu belirten Kışanak, "Dumanlı'nın 20 kişinin içinde 20 kişilik MİT ajanı listesi verdiğine inanmak akla ziyan bir durum" dedi.

Darbe Komisyonu'nda şarapnel iziDarbe Komisyonu'nda şarapnel izi

'DARBE GERÇEKLEŞSEYDİ BEN HAYATTA OLMAYACAKTIM'

Cevaplarında sık sık hükümetin sorumluluğuna dikkat çeken Kışanak, Hükümetin en hafif tabiriyle, ihmali bulunduğunu söyledi. "Paralel devlet yapılanması" ifadesini ilk kez kendilerinin kullandığını, KCK'nin darbe olduğunu ilk kez kendilerinin söylediğini ve hükümeti uyardıklarını belirten Kışanak, "40 yıllık beraberlikleri olanların 40 dakikalık görüşmeye neden bu kadar tahammülsüz olduklarını anlamak güç" dedi.

Cemaatten bir isimle yapılan tek bir görüşmeden FETÖ-HDP işbirliği çıkmayacağını belirten Kışanak, "O darbe gerçekleşseydi bugün hayatta olmayacak kişilerin başında ben geliyorum. En başta ben araştırılmasını istiyorum" dedi.

AK PARTİ'Lİ KOCABIYIK: ASKER SANDIKLARINDAN HDP ÇIKTI

AK Parti Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Kışanak'a sorusunu, 7 Haziran seçim sonuçlarını da paylaşarak iletti. Kocabıyık, Lojmanlardaki asker ve polislerin cemaatçi olduğunu iddia eden Kocabıyık, "Asker ve polis sandıklarından HDP birinci parti olarak çıktı. Sandıktaki dayanışmayı neye bağlıyorsunuz" sorusunu yöneltti.

Kışanak, "Dünyanın hiçbir yerinde bir parti oy aldığı için suçlanmamıştır. Biz asker ve polis oyuna da talibiz" cevabını verdi.

Darbe Komisyonu'nda Aziz Yıldırım talebiDarbe Komisyonu'nda Aziz Yıldırım talebi

'HDP'NİN BARAJI AŞMASI DARBEYİ GECİKTİRDİ'

Gülen cemaatinin 2009'dan 2015'e kadar barış sürecini akamete uğratmak için uğraştığını söyleyen Kışanak, "Bugün eğer oluk oluk kan akıyorsa demek ki başarılı olmuşlar" dedi.

Kışanak 7 Haziran seçimlerinde HDP'nin barajı geçmiş olmasının darbeyi 1 yıl geciktirdiğini ifade etti ve  "Ülke 1 yıl önce kan gölüne dönseydi daha mı iyi olurdu" ifadesini kullandı.