MHP'de başkanlık firesi

MHP'li beş milletvekili TBMM'de başkanlık sistemine hayır oyu vereceklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MHP’de kesin ihraç istemiyle disipline sevk edilen genel başkan adaylarından Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ve Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliğine TBMM’de ‘hayır’ oyu vereceklerini açıkladı.

Bu gün TBMM'de ortak basın toplantısı düzenleyen  MHP'li 5 milletvekili başkanlık sisteminin TBMM’de kabul edilmemesi için çalışacaklarını söyledi. MHP'li vekiller parti içerisinde kendileri gibi düşünen başka milletvekilleri olduğunu da belirttiler.

'HALA TSK'NIN YÜZDE 60'I FETÖCÜ'

Toplantıda konuşan Ümüt Özdağ, Türkiye'nin darbe girişiminden sonra yaşadığı sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özdağ, şöyle dedi:

"Türk Ordusu, 15 Temmuz sonrasında Eskişehir-Kütahya muharebelerinden sonra geçtiği en sıkıntılı dönemden geçmektedir. Nitekim ordunun subay ve general-amiral kadrolarının yüzde 80 gibi büyük bir bölümünün, Başbakan Yıldırım tarafından FETÖ’cü olduğu ifade edilmiştir. Yüzlerce general ve amiral tutuklanmış, binlerce subay ordudan atılmıştır. Buna rağmen Başbakan’ın verdiği rakamlarla kıyaslandığında, TSK ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki subayların yüzde 60’ı halen FETÖ’cüdür. Unutmamak gerekir ki kıtalar fiilen bu subaylar tarafından yönetilmektedir. Bu ve buna benzer olan Balyoz ve Ergenekon gibi sebeplerle orduyla ilişiği kesilenler yüzünden Deniz ve Hava Kuvvetleri büyük bir personel eksikliğiyle karşı karşıyadır."

'BAŞKANLIK FEDERAL YAPI DEMEKTİR'

Özdağ, başkanlık sistemine ilişkin olarak ise şunları söyledi: "AKP gündeme başkanlık konusunu her getirildiğinde endişelendiren bir husus da başkanlıkla birlikte federal devlet yapısına geçilmek istenmesidir. Erdoğan’ın 2004 yılında katıldığı bir televizyon programında kendisine sorulan 'Başkanlık sistemi federal devletlerde başarılı oluyor?' sorusuna 'Onu da düşünebiliriz' cevabını verdiğini Milliyetçi Hareket Partililer unutmamıştır.

57. Hükümet döneminde MHP tarafından alt komisyona yollanarak kadük hale getirilen İkiz Yasalar’ın AKP tarafından 23 Eylül 2003 tarihinde yürürlüğe koyarak milli ve üniter devlet yapısını zayıflatmış olduğunu unutmamıştır.

Erdoğan’ın anayasayı ihlal etmede ısrar etmesinin Türkiye’yi bir kaosa götüreceği açık olmakla beraber bir referandum sürecinin ve olası başkanlığın Türkiye’yi çok daha büyük bir felakete sürükleyeceği aşikardır. Başkanlığın gerçekleşmesi özerklik, federasyon ve parçalanmanın önünü açacaktır. Bu sebeple bir kez daha yanıldık demelerini artık istemiyoruz. Üstelik Türk milleti, Erdoğan’ın Anayasayı değiştirmek için 400 milletvekili istediği 7 Haziran seçimlerinde başkanlık referandumunu yapmış ve başkanlık talebini sandığa gömmüştür."

330'UN ALTINDA KALMASI İÇİN

Özdağ, başkanlık sistmi Meclis'e geldiğinde nasıl bir tutum takınacaklarına ilişkinse şunları söyledi: "Biz MHP milletvekilleri, Kayseri milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Gaziantep milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ, Isparta milletvekili Nuri Okutan, Balıkesir milletvekili İsmail Ok ve Adana milletvekili Seyfettin Yılmaz olarak parlamenter rejimin devamından yanayız. Biz Sayın Bahçeli’nin geçtiğimiz yıllarda onlarca kez ifade ettiği gibi başkanlık sisteminin Türkiye’yi özerkleşme, federalleşme üzerinden böleceğini görüyoruz. Milliyetçi Hareket Partisine gönül veren milyonların bizim gibi başkanlık sistemine ve bölünmeye karşı olduğunu biliyoruz. Ülkücü hareketin milyonlarca mensubunun, MHP teşkilatlarının, ülkücü sivil toplum örgütlerinin ve MHP milletvekillerinin başkanlık ve bölünmeye karşı olduğunu biliyoruz. “TBMM’de evet deriz referandumda hayır deriz” şeklinde bir tavrın doğru olmadığını ve halkın aklı ile alay etmek olduğunu görüyoruz. Bu tavrı sergileyen arkadaşlarımızın 3 Kasım 2002 seçimlerinin sonuçlarından, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığının önünün açılmasından ve 7 Haziran 2015 seçim gecesi yapılan açıklamanın ortaya çıkardığı neticelerden sonuç çıkarması gerektiğine inanıyoruz. Parlamenter sistemden yana olduğumuzu, AKP’nin başkanlık teklifinin TBMM gündemine geldiği zaman geçmemesi için “hayır” oyu vererek ortaya koyacağız. TBMM’de referandum için verilen oyların 330 altında kalması için mücadele edeceğiz."