'Türkiye ve Irak prensipte anlaştı'

Ankara'da ziyaretlerde bulunan ABD Savunma Bakanı Carter, Türkiye'nin Musul operasyonuna katılması gerektiği mesajını verdi. Carter akşam saatlerinde yaptığı açıklamada ise "Türkiye ve Irak prensipte anlaştı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM heyeti ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'la görüştü. TBMM'ye ziyarette bulunan Carter, "Türkiye'nin güçlü bir müttefiki olmaya devam edeceğiz" dedi.

Carter'ın Ankara temaslarında Irak ile Türkiye arasındaki Başika krizi, Musul operasyonu ve Suriye'deki gelişmeler ele alındı.

Carter, her üç görüşmesinde de Musul operasyonuna Türkiye'nin katılması gerektiği mesajını verdi. Carter akşam saatlerinde yaptığı açıklamada ise "Irak ve Türkiye, Türkiye'nin Musul operasyonuna katılması için prensipte anlaştı. Türkiye'nin olası rolüyle ilgili detaylar tam olarak belli değil, Irak'ın onay vermesi gerekiyor" dedi. Carter, Irak ve Suriye'de Türkiye'nin IŞİD'e karşı 'uygun rolü'nü destekleyeceklerini de söyledi.

IŞIK: ÖSO'NUN ETKİLİ OLABİLECEĞİ GÖRÜLDÜ

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Carter ile Milli Savunma Bakanlığı'nda görüştü. Işık görüşmede, IŞİD'e karşı en büyük mücadeleyi Türkiye'nin verdiğini söyledi. ÖSO'nun Suriye'de IŞİD'e karşı etkili olabileceğinin görüldüğünü savunan Işık, "ABD'nin bu harekatın sağladığı olumlu ivmeyi Rakka'ya yönlendirmek istediğini anlıyoruz. Münbiç'te kalan PKK/PYD/YPG unsurlarının söz verildiği gibi Fıratın doğusuna çekilmesini bekliyoruz" dedi.

carterson

CARTER : TÜRKİYE OPERASYONLARDA OLMALI

Carter ise Dabık'ta IŞİD'e karşı yürütülen harekattan dolayı Türkiye'yi tebrik ettiklerini söyledi ve ekledi: "Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki gelişmelerle ilgilenmesi makuldür. Hudut güvenliğinizin sağlanması için tedbir almanızı destekliyoruz. Türkiye'nin DEAŞ'a karşı icra edilecek operasyonlara katılmasını istiyoruz. Türkiye ile bazen görüş ayrılıklarımız olabilse de, prensiplerde daima mutabıkız. Terörizmin her türlüsüne karşı çıkmak da bu prensipler arasındadır. Neticede, aynı amaçlara nasıl ulaşılabileceği hususunda izlenecek yöntemlerde farklılıklarımız olabliyor, ama iki yakın müttefik olarak her konunun üzerinde çalışarak bunları aşabiliriz"diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)