'2017'de yatırım sadece İstanbul'a'

Bütçe maratonu başlıyor. Komisyonun CHP’li üyesi Kuşoğlu'na göre yatırımlar İstanbul'a yapılacak, kamu harcamaları artacak. Dar gelirlinin durumunda da geriye gidiş söz konusu...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından açıklanan ve 2017 yılında 18 milyar artışla 78 milyar liraya çıkması planlanan kamu yatırımlarından en büyük payın İstanbul’a ayrıldığına dikkat çekti. “Bu hükümet nedense yatırımları İstanbul’a yapıyor. Anadolu’yu hiç düşünmüyor” diyen Kuşoğlu, İstanbul’un yatırımlarla bir keşmekeş içerisinde, bir düzene kavuşmamış vaziyette olduğunu söylüyor.

kusoglu CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu

Kuşoğlu, bütçede askeri harcamalardaki artışa dikkat çekerken 47 milyar liralık bütçe açığı öngörüldüğünü bunun bir önceki yıl 29.7 milyar lira olduğunu belirtti.

CHP’nin Bütçe Komisyonu Üyesi Kuşoğlu’nun Duvar’a değerlendirmeleri şöyle:

ENFLASYONU ARTIRAN BÜTÇE: Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın önceki gün açıkladığı bütçe Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamayacak bir bütçe. Vatandaşın, dar gelirlinin, sıkıntılarını sorunlarını çözecek bir bütçe değil. Çözecek bir formül olmadığı  gibi bu bütçe enflasyonu artıran bir bütçe.

ÖZEL SEKTÖR BORÇLU: Şimdiye kadarki AKP hükümetlerinde yurtdışından rahatlıkla döviz bulunabiliyordu. Bu dönemde dışarından çok fazla döviz getirdiler. Halkı ve özel sektörü borçlandırdılar. Bunun yolunu açtılar. 2008 ve 2009’da döviz geliri olmayan firmaların da dövizle borçlanması getirdiler. Bugün özel sektör çok büyük miktarda borçlu. Bununla yeterli olmamakla bir miktar büyüme sağladılar.

ORTALAMANIN ALTINDA BÜYÜME: Cumhuriyet tarihinin ortalamasının altında bir büyümedir. Bunu da belirteyim. Türkiye’yi çok borçlandırdılar ve ekonomik bağımlılığını çok artırdılar. Şimdi o dönem kapadı. Döviz borçlanmada zorlanıyorlar. Şimdi bütçe açığını artırarak büyümeyi sağlamaya çalışıyorlar.

BÜTÇE AÇIĞI ARTTI: Bu bütçede kamu harcamaları artmış görünüyor ama bununla birlikte cari açık da artmış. 47 milyar liralık bir bütçe açığı öngörmüşler. Demek geçen yıla göre ki, geçen yıl 29.7 milyar liralık bir bütçe  açığı vardı. Önemli  ölçüde artış demek.

DAR GELİRLİNİN REEL GELİRLERİ AZALACAK: Bütçe açığı bu kadarken, kamu harcamalarının artıyor olması enflasyon demek. Çalışanlara yüzde 7 zam görülüyor. Demek ki enflasyon bunun üzerinde olacak. Çalışanlar, dar gelirlilerin 2017 yılında reel gelirlerini azaltmış olacak.

YATIRIM SADECE İSTANBUL'A: Bu bütçede ayrıca kamu yatırımları dikkat çekiyor. Başbakan, Maliye Bakanı 'yatırımları çok artırdık' diyor. Kamu yatırımları bu yıl 18 milyar artışla 78 milyar. Bu artış da halka yarayacak artış değil. Bunun çoğunluğu İstanbul için yapılan yatırımlar. Bu hükümet nedense, yatırımlarının çoğunu İstanbul’a yapıyor. Anadolu’yu hiç düşünmüyor. Anadolu’dan büyük kentlere göçü, Ankara ve İstanbul’a olan büyük göçü düşünmüyor. Bütün yatırımlarını İstanbul’a yapıyor. İstanbul da yapılan yatırımlarla bir keşmekeş içinde. Bir düzene kavuşmamış vaziyette. Neden olduğu konusunda kocaman soru işaretleri var. El altından birileri  tarafından yönlendirilen  yatırımlar bunlar. Dolayısıyla kamu yatırımlarının artmasından dolayı halkın kazancı söz konusu olmayacak.

Etiketler CHP Enflasyon bütçe