CHP'li Çiçek’in dinleme listesi: Erdoğan, Gül, Arınç

Ergenekon davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Dursun Çiçek iki dönemdir milletvekili. Emekli Albay olan Çiçek'e göre 'FETÖ’nün bu kadar güçlenmesinden AK Partili siyasiler sorumlu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Darbe Komisyonu ay sonuna kadar emekli generalleri dinleyecek. CHP’nin komisyon üyeleri arasında yer almayan ancak çalışmaları yakından takip eden CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar’ın da katılacağı 18 Ekim toplantısını izleyeceğini belirtiyor. “TSK'da 30-40 yıl birlikte görev yapan askerler birbirlerini tanırlar. Başta FETÖ yapılanması olmak üzere TSK'ya yönelik tehditleri mutlaka değerlendirmiştir ve bilgi paylaşımında bulunmuşlardır” diye konuşan Çiçek "Kumpas davalarının suç ortaklarının sonunda hukuk ve adalete teslim olacağını" söylüyor.

Duvar'a konuşan CHP'li Dursun Çiçek komisyonun sırasıyla Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Bülent Arınç ve Hulusi Akar'ı dinlemesini istiyor:

TBMM'de 15 Temmuz Araştırma Komisyonu kuruldu. Muhalefetin itirazlarına rağmen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, AK Partili Başkanlık Divanı tarafından çağrılmadı? Siz ne düşünüyorsunuz?

Araştırma Komisyonu çalışmalarına yeni başladı. 18 Ekim Salı günü çalışmalarına iştirak etmeyi planlıyorum. Bu süreçte Genelkurmay Başkanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanının en son aşamada dinlenmesi daha uygun olur. Daha önce alınan beyanlar da dikkate alınarak bu şahıslara daha somut sorular sorulabilir. CHP olarak komisyonda görev yapan arkadaşlarımızla iletişim içindeyiz. Onların çalışmalarına ve sorularına destek veriyoruz. AKP istese dahi komisyon çalışmalarının son aşamasında adı geçen kişilerin komisyonda ifadede bulunmasına engel olamaz. Kamuoyu ve medya baskısı ile komisyon bu adımları atmak zorunda kalacaktır.

Komisyon Ekim sonuna kadar pek çok emekli komutanı dinleyecek. Darbe Komisyonuna gelecek kilit isim hangisidir? Bize biraz içeriden bir bakışla değerlendirme yapabilir misiniz?

Eski Genelkurmay başkanları dahil askerlerin komisyonda dinlenmesinin temel amacı, onların döneminde TSK'ya FETÖ militanlarının nasıl yerleştirildiğinin ortaya çıkarılmasıdır. Bu konuda kimler duyarlı oldu, hangi önlemleri aldı, bu konuda YAŞ (Yüksek Askeri Şura) ve MGK'da (Milli Güvenlik Kurulu) neler konuşuldu, siyasi iktidarlar FETÖ militanlarının milli orduya sızmasının engellenmesi çabalarını nasıl başarısız hale getirdi, YAŞ'daki tartışmalar ve şerhler nasıl sonuçlandı, 15 Temmuz sürecine nasıl gelindi, gibi sorulara cevap verecektir.

TSK'da 30-40 yıl birlikte görev yapan askerler birbirlerini genel olarak tanırlar hatta birlikte görev yapmışlarsa daha yakından tanırlar. Birbirlerine görev devretmiş kişiler başta FETÖ yapılanması olmak üzere TSK'ya yönelik tehditleri mutlaka değerlendirmiştir ve bilgi paylaşımında bulunmuştur.

Aslında komisyonda dinlenmesi gereken kişileri; Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Bülent Arınç, Hulusi Akar, Necdet Özel, Sadullah Ergin Hüseyin Çelik, İlker Başbuğ şeklinde sıralamak mümkündür. Davanın sanıklarından Fethullah Gülen, Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Fikret Seçen, Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel, Sedat Sami Haşıloğlu, Süleyman Pehlivan, Mehmet Baransu, Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan, Yasemin Çongar gibi kişilerin aynı konuda ifadelerinin alınması 15 Temmuz'a giden o karanlık sürecin arka planının ve kumpas davalarının aydınlanmasına hizmet edecektir.