'Türkiye çık deyince çıkan bir ülke değil'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Konya'da konuştu. TSK birliklerinin çekilmesini isteyen Irak hükümetini eleştiren Erdoğan, yardım talebinin Irak'tan geldiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Konya’da sivil toplum kuruluşlarının temsilciyle bir araya geldi. Erdoğan, TSK birliklerinin Irak’tan çekilmeyeceği mesajını verdi. “Yenikapı ruhu”nu terk ettiği gerekçesiyle üstü kapalı olarak CHP’yi eleştiren Erdoğan, idam cezasını savunduğu bir kez daha dile getirdi.

‘IRAK TÜRKİYE’DEN İSTEDİ’

Cerablus hârekatından sonra Musulluların umudunun arttığını öne süren Erdoğan, “Biz artık umudumuzu Türkiye’nin Irak’ta atacağı adımlara bağladık diyorlar. Ciddi manada bir tehdidin altındalar. Burada tehdit olarak DEAŞ var. Şu anda Başika’daki Türkler birilerini rahatsız ediyor. Irak’ın merkezi yönetimini rahatsız ediyor. Ahmet bey Başbakan’ken, şimdiki Başbakan ile aynı masaya oturup mesaj vermişlerdi. Bizden yardım isteyen bunlardı. Şimdi buradan çıkmalı diyor. Kusura bakma. Türkiye Cumhuriyeti ‘gel’ dediğinde gelen, istediğin zaman ‘çık’ dendiğinde çıkan bir ülke değil” dedi.

‘ASKERİ LİSELERDEN DARBECİ YETİŞİYOR’ 

Ziyaretine gelen eski Genelkurmay başkanlarının askeri liselerin kapatılmasını doğru bulmadıklarını aktaran Erdoğan, darbecilerin bu liselerden yetiştiğini belirtti. Genelkurmay Başkanının düz lisede okuduğunu hatırlatan Erdoğan, “Demek düz liseden gelenlerden de Genelkurmay Başkanı oluyormuş. Tek tipçilikten vazgeçelim. Adamlar sadece FETÖ’cülerden oluşan lise oluşturmuş, FETÖ’cüden başka bir şey çıkmıyor. Kusura bakmayın, biz bu işi iyi düşündük, üzerinde de çok çalıştık. Bu kapıları bütün milletin evlatlarına açacağız” şeklinde konuştu.

‘EVET İDAMI SAVUNUYORUM’

İdam cezası tartışmasına da değinen Erdoğan şunları söyledi: “Millet idam dediği zaman, ben de idamın yanındayım dediğimde bazıları karşımıza çıkıyor. Siz idamı savunuyorsunuz diyor. Evet savunuyorum dedim. Çünkü devlet olarak benim idamı affetme yetkim yok. O yetki o şehit edilenlerin kendi ailelelerine aittir. Biz devlete karşı işlenen suçları affederiz ama onu affedemeyiz. Parlamento kararını verir, o karara uymaya mecburuz. Benim önüme de geldi mi ben bunu onaylarım dedim. Ben Yasin’in (Börü) annesinin de, 41 şehidimizin tüm yakınlarının yakarışlarının altından kalkamam. Bu terazi bu kadar sikleti çekmez.”

‘ESKİ JAKOBEN ANLAYIŞA DÖNÜLMESİ GEREKİYORMUŞ’

Erdoğan darbe girişimi nedeniyle dini yapıların eleştirilmesine şu sözlerle karşı çıktı: “15 Temmuz gecesi ortalıkta görünmeyen, tanklara alkış tutanlara göre sorunun çözümü için eski jakoben, tek tipçi dönemlere geri dönülmesi gerekiyormuş. 15 Temmuz sonrası sosyal medyada boca edilen bu tezler sadece birer hezeyandır. 15 Temmuz’a giden yolun taşları dini kurumlara, dini hayata çarpık bakan anlayış tarafından döşenmiştir. Milleti yobaz, takunyalı diyerek öteleyenler FETÖ gibilerin oluşmasına çanak tutmuştur.”

“TANISAN NE OLUR, TANIMASAN NE OLUR?”

Erdoğan, 17-25 Aralık döneminde, Fethullah Gülen cemaatine karşı yalnız kaldıkları için 15 Temmuz’un yaşandığını kaydetti. “Yenikapı ruhunu” hazmedemeyenler olduğunu söyleyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Yenikapı’dan yeni ruh oluşsun dedik. Bir de baktık ki hazmedemeyenler çıktı. Gelmek istemeyip de aracılar vasıtasıyla gelmesi temin edilenler, ben böyle bir Yenikapı ruhunu tanımıyorum demeye başladılar. Tanısan ne olur, tanımasan ne olur. Aslolan milletin tanımasıdır. Oraya gelen 5 milyon bunu tanımış oraya gelmiş. Ekranları başında 5 milyon izlemiş.”