'Musul operasyonuna PKK da katılacak haberlerinden endişeliyiz'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: "PKK'nın Musul operasyonuna Sincar üzerinden katılacağına dair haberler bizi ciddi manada endişelendirmektedir."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'le karşılıklı büyükelçi atanması süreci 10 gün içinde tamamlanacak. Açıklama Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Beştepe'de haftalık basın toplantısı düzenleyen Kalın, "İsmi vermeyeceğim ama o süreç tamamlandı diyebilirim. Dışişleri Bakanlığımız gerekli açıklamayı yapacaktır" dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Irak'la gerilen ilişkiler, Musul operasyonu ve ekonomiye ilişkin soruları da yanıtladı.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

FIRAT KALKANI HAREKATI: Cerablus'ta hayat hızla normale dönüyor. Fırat Kalkanı harekatı ile amacımız Türkiye sınırındaki terörist unsurları uzaklaştırmak. Cerablus- Azez arası terör unsurlarından temizlendi. Fırat Kalkanı harekatı sistematik bir şekilde devam edecek.

OHAL: 3 ay daha uzatıldı. OHAL ile ilgili yurtdışında haksız iddiaların ortaya atıldığını görüyoruz. OHAL bir zaruret olarak ortaya çıkmıştır. Türkiye aleyhine karalama kampanyaları yürütüyorlar. FETÖ sadece Türkiye için değil bulunduğu bütün ülkeler için bir ulusal güvenlik tehdididir.

IRAK'LA GERİLEN İLİŞKİLER: Irak'taki gelişmeleri değerlendirmek istiyorum. Başika Kampı'nda bir takım hareketlilik olduğunu görüyoruz. Irak'taki zayıf devlet yapısı, iç sorunlar, ABD işgali neticesinde ve öncesinde Irak topraklarından Türkiye'ye güvenlik tehdidi devam etmiştir. Bunu bertaraf etmek amacıyla Meclis'ten tezkere geçirildi. Irak'tan bir takım eleştirilerin yapıldığını görüyoruz. Özellikle Cumhurbaşkanımızı hedef alan asılsız ithamları kabul etmemiz mümkün değildir. Bu tür açıklamalar Türkiye-Irak ilişkilerine katkı sunmaz. Türkiye'nin Irak'ın topraklarında herhangi bir gözü yoktur, Türkiye'nin Irak'ta herhangi bir gizli gündemi de yoktur. Bunun aksini düşünenler ya kötü niyetle hareket etmektedirler ya da büyük bir yanılgı içerisindedirler. Dini mezhebi bütün ayrımları reddediyoruz. İster Arap ister Kürt ister Türkmen Irak halkı bir bütün olarak komşumuzdur kardeşimizdir. Irak'ta bir tane ortak düşmanımız var o da DEAŞ'tır. Irak'a yönelik 3 önceliğimiz var Irak'ın toprak bütünlüğü PKK tehdidi ve DEAŞ tehdidi. Bu 3 konuda sorunlarımızı diyalog yoluyla çözme taraftarıyız. Musul operasyonu bizi de ilgilendirmektedir. PKK'nın Musul operasyonuna Sincan üzerinden katılacağına dair haberler bizi ciddi manada endişelendirmektedir. Bununla ilgili kaygılarımızı ilgilli taraflarla paylaştık paylaşmaya devam ediyoruz.

MUSUL OPERASYONU: Şu anda Musul operasyonuyla ilgili bir takım genel değerlendirmeler yapılıyor. Başika Kampı'nda bir takım hareketlilik olduğunu görüyoruz. Irak'taki zayıf devlet yapısı iç sorunlar ABD işgali neticesinde ve öncesinde Irak topraklarından Türkiye'ye güvenlik tehdidi devam etmiştir. Bunu bertaraf etmek amacıyla Meclis'ten tezkere geçirildi. Irak'tan bir takım eleştirilerin yapıldığını görüyoruz. Özellikle Cumhurbaşkanımızı hedef alan asılsız ithamları kabul etmemiz mümkün değildir. Bu tür açıklamalar Türkiye-Irak ilişkilerine katkı sunmaz. Türkiye'nin Irak'ın topraklarında herhangi bir gözü yoktur, Türkiye'nin Irak'ta herhangi bir gizli gündemi de yoktur. Bunun aksini düşünenler ya kötü niyetle hareket etmektedirler ya da büyük bir yanılgı içerisindedirler. Dini mezhebi bütün ayrımları reddediyoruz. İster Arap ister Kürt ister Türkmen Irak halkı bir bütün olarak komşumuzdur kardeşimizdir. Irak'ta bir tane ortak düşmanımız var o da DEAŞ'tır. Irak'a yönelik 3 önceliğimiz var Irak'ın toprak bütünlüğü PKK tehdidi ve DEAŞ tehdidi. Bu 3 konuda sorunlarımızı diyalog yoluyla çözme taraftarıyız. Musul operasyonu bizi de ilgilendirmektedir. PKK'nın Musul operasyonuna Sincar üzerinden katılacağına dair haberler bizi ciddi manada endişelendirmektedir. Bununla ilgili kaygılarımızı ilgili taraflarla paylaştık paylaşmaya devam ediyoruz.

GÜLEN'İN İADESİ: Şüpheliler karşılıklı olarak iade edilir. Şu ana kadar suçluların iadesi anlaşmasına bağlı kaldık. ABD makamları meselenin ciddiyetini kavramış görünmüyor.

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMASI: Bu konu yeni anayasa çerçevesinde gündeme gelen bir konu. Bahçeli'nin bu konuyu gündeme getirmesi siyasete de bir hareket getirmiştir. Meclis'te tartışılmalı ve milletin takdirine sunulmalı. Umarın ortaya hayırlı bir netice çıkar.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ: Ekonominin temelleri sağlam. Bunun geçici dalgalanma olduğu kanaatindeyiz. Ekonomi çevreleri gerekli tedbirleri alacaktır.

İSRAİL'E ELÇİ ATANMASI: İsmi vermeyeceğim ama o süreç tamamlandı diyebilirim. Dışişleri Bakanlığımız gerekli açıklamayı yapacaktır. Zannediyorum 1 hafta 10 gün içerisinde büyükelçilerin karşılıklı olarak atanması süreci tamamlanmış olacak.''