AK Partili Şentop önerecekleri başkanlık sistemini anlattı

Başkanlık sisteminde eyalet sistemi olacak mı? Bu sistemden Meclis nasıl etkilenecek? Düzenleme ne zaman TBMM'ye sunulacak? Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Duvar'a anlattı...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Partili Mustafa Şentop, 'başkanlık sistemi önerilerinin çok kısa bir zaman diliminde, 1 hafta-10 günlük süre içinde hazırlanacağını' söyledi.

Üniter yapının korunacağı bir başkanlık sistemi önerdiklerini belirten Şentop, böyle bir sistemde en az değişikliğe uğrayacak yapının parlamento olacağını öne sürdü. Şentop’un açıklamaları şöyle:

EYALET SİSTEMİ YOK: Bahçeli’nin açıklaması üzerine yeni bir durum çıktı ortaya. Hepsini yeniden ele almak lazım. Bizim modelimizde eyalet sistemi yok. Federasyon dediğimiz şey bizim önerimizde yok. ABD’de başkanlık da var eyalet de var. Başkanlık ve eyalet birbirinden ayrılmaz diye düşünen yanlış bilgi sebebiyle... Nitekim eyalet sistemi o toplumların yapısıyla ilgili. Almanya’da da var, Amerika’da var. Ama Almanya’da başkanlık yok ama eyalet var. Türkiye’de eyalet sistemi mevzubahis değildir. Tarihi şartlar üniter yapıyı zorunlu kılıyor Türkiye’de. Bizim modelimiz üniter başkanlık modelidir.

PARLAMENTO NASIL OLACAK: Parlamento olmadan başkanlık olmaz. Başkanlık sistemine geçildiğinde en az değişikliğe uğrayacak olana kurum parlamentodur. Parlamento bugünkü yetkileri, oluşumu ile ilgili düzenlemelerde çok az değişiklik olabilir. En önemli değişiklik başkanlık siteminde, başkan doğrudan halk tarafından seçildiği için güvenoyu, gensoru gibi düzenlemeler ortadan kalkacak.

REFERANDUM: Meclis'te 330 oyun bulunması halinde referandum 2017 ilkbaharına yetişebilir.

HDP'den başkanlık tepkisi: MHP-AKP aleni ortaklığıHDP'den başkanlık tepkisi: MHP-AKP aleni ortaklığı

Başbakan: Başkanlık için harekete geçiyoruzBaşbakan: Başkanlık için harekete geçiyoruz

Kart: MHP'de başkanlık kırılması varKart: MHP'de başkanlık kırılması var

Bahçeli'den AK Parti'ye 'başkanlık' çağrısıBahçeli'den AK Parti'ye 'başkanlık' çağrısı