AK Parti’de Bahçeli tedirginliği: Bizi oyuna mı getiriyor?

AK Parti, 15-20 maddelik yeni bir anayasa değişikliğini TBMM'ye getirmeye hazırlanıyor. Eyalet sistemine sıcak bakmayan AK Parti, başkentin Ankara olması gibi hassas maddeleri aynen koruyacak.  Dokunulmazlık başkanlık sistemine göre düzenlenecek.  Kulislerde ilk heyecanını atlatan AK Partililer, “Bahçeli bizi oyuna mı getiriyor” kaygısında.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı    [email protected]

DUVAR - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "AK Parti'ye başkanlık desteği" olarak yorumlanan açıklamaları siyaset kulislerini oldukça hareketlendirdi. AK Parti,  ‘umutsuz vaka’ olarak uzun bir süredir rafta bekletilen başkanlık  sistemine ilişkin anayasa değişikliği teklifini kısa bir sürede TBMM’ye sunmaya hazırlanıyor. Ancak,   iktidar kulisinde referandum kapısını aralayan Bahçeli için, “Bizi oyuna mı getiriyor?” yorumları da dikkat çekiyor. Bahçeli’nin bu yolla sonuçta bir daha tartışılmamak üzere AK Parti'yi başkanlık önerisi vermeye zorladığı belirtiliyor.

MHP: Bahçeli yanlış anlaşıldı!MHP: Bahçeli yanlış anlaşıldı!

100 BİN KADRO PAYLAŞTIRILACAK İDDİASI

MHP dışındaki muhalefet kanadı ise iki parti arasında pazarlık yapıldığını iddia ediyor. Hatta 'FETÖ' gerekçesiyle boşalan 100 bine yakın kadronun paylaştırılacağı öne  sürülüyor.

AK Parti kurmaylarının verdikleri bilgilere göre, başkanlık düzenlemesiyle yapılacak yeni anayasa değişikliği 15-20 madde arasında olacak. Eyalet sistemine sıcak bakılmıyor. Anayasa'nın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesi, cumhurbaşkanının nitelikleriyle görev ve sorumluluklarını düzenleyen 100 ve 116. madde  arası başkanlık sistemine göre dizayn edilecek. Milletvekili Seçim Kanunu ile Siyasi Partiler Yasası’nda başkanlık değişikliği yapılacak.

AK Parti Gülen’in çağrılmasında 'U' dönüşü yaptıAK Parti Gülen’in çağrılmasında 'U' dönüşü yaptı

67 MADDE NE OLACAK?

AK Parti kanadında başkanlık sistemiyle ilgili önerinin tek başına mı, yoksa hazırda tutulan 60 artı 7 maddeyle mi sunulacağı konusunda bir açıklık yok. 4 partinin uzlaşmasıyla 24. Yasama döneminde çalışan komisyonda 60 madde üzerinde mutabakat sağlanmıştı. HDP’nin dışarıda tutulduğu mini yargı komisyonunda ise 7 madde de anlaşma sağlandı. Ancak, ortaya henüz bir mutabakat metni çıkmadı.

ANAYASA TÜMDEN DEĞİŞEBİLİR Mİ?

İktidar kulislerinde yeni bir Anayasa'dan söz ediliyor. 180 maddelik bir değişiklik konuşuluyor. Daha  önce  üzerinde uzlaşılan 67 maddenin içine monte edileceği de belirtiliyor. Kulislerde, bir günde 10 maddenin sadece genel kurul görüşmesinin 30 iş günü alması nedeniyle hızlı bir maratonu sağlamak için geçici madde düzenlemesi yapılacağı ifade ediliyor.

BAHÇELİ NEDEN 330 DEDİ?

Kulislerde, MHP liderinin neden referandum sayısı olan 330’u işaret ettiği de merak ediliyor. Anayasa paketini düşürecek 329 rakamını bir seçenek olarak sunmaması da tartışma konusu. AK Parti, Anayasa değişiklik paketini getirmesi durumunda TBMM Başkanı dışında 316 oyu var. Yani AK Parti hiç fire vermediği takdirde 330’u bulabilmesi için 13 milletvekiline ihtiyacı bulunuyor.

CHP'den Bahçeli'ye: Pazarlık mı var?CHP'den Bahçeli'ye: Pazarlık mı var?

Bahçeli'den AK Parti'ye 'başkanlık' çağrısıBahçeli'den AK Parti'ye 'başkanlık' çağrısı