AK Parti Gülen’in çağrılmasında 'U' dönüşü yaptı

15 Temmuz Darbesi Araştırma Komisyonu’nda AK Parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram’ın ‘Fethullah Gülen’in dinlenilmesi önerisinde medyayı sorumlu tutan Komisyon Başkanı Reşat Petek’den “FETÖ’nün, biz, görüşüne başvurmak değil, Türkiye'ye getirtilip adalet makamlarına verilmesini isteriz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM’de gergin oturumlara sahne olan 15 Temmuz Darbesi Araştırma Komisyonu’nda AK Parti, Fethullah Gülen’in komisyonca dinlenmesi önerisinde ‘U’ dönüşü yaptı. AK Partili Komisyon Başkanı Reşat Petek, komisyon üyesi AK Parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram’ın ‘Fethullah Gülen’in dinlenmesi önerisinde düzeltmeye gitti. Medyanın öneriyle ilgili haberlerini eleştiren Petek, “FETÖ’nün, biz, görüşüne başvurmak değil, Türkiye'ye getirtilip adalet makamlarına verilmesini isteriz” dedi.

Gülen’in dinlenmesi önerisi yapan AK Partili Serkan Bayram da hükümetin iade girişimlerine dikkat çekti ve “Benim talebim, Meclis Komisyonumuz takdir eder, davet edilir, çağrılır; takdir etmez, o Komisyonumuzun takdirindedir” dedi.

'SERKAN BEY MERAMINI SÖYLER...'

Petek’in Fethullah Gülen önerisine düzeltme yaptığı açıklamaları tutanakları ise şöyle:

"Geçen toplantımızda -ilk toplantımızda- arkadaşlarımız hem görüşlerini ifade ederken hem isimler bildirirken, medyada en fazla belki de gündeme gelen konu Serkan Bayram Arkadaşımızın FTÖ’yle ilgili bir değerlendirmesi olmuştu. Bir kısmı Başkan olarak benim de söylemediğim hâlde basında yer alan bazı cümlelerle ifade edildi ve yine bir kısım basında sanki araştırma komisyonumuz FTÖ’yü dinlemek üzere bir karar almış gibi, işte Amerikan yetkili makamlarından da izin alınırsa gidip dinlenecek gibi haberler oldu. Tabii, hepiniz buna burada şahitsiniz, Komisyonumuzda böyle bir arkadaşımızın görüş beyanından sonra karar alınmadı. Bu konuda sadece bir görüş… Sanıyorum o konuda Serkan Bey bir meramının ne olduğu konusunda birkaç cümle belki söylemek de ister, çünkü orada bir yanlış anlaşılma ya da fırsat vermemek lazım. Serkan Bey’i dinledikten sonra tekrar ben ifade de bulunmak isterim.

'Meclis FETÖ araştırması yapamaz''Meclis FETÖ araştırması yapamaz'

Sadece şunu ifade edeyim: Geçmiş araştırma komisyonlarında da, efendim, ne Abdullah Öcalan ne, işte, terör örgütü lideri olarak veya sözde lideri olarak hiç kimsenin Meclis araştırma komisyonlarında dinlenmediği, görüşüne başvurulmadığı en küçük bir araştırmada da zaten görülebilir. Ha, FTÖ’nün, biz, görüşüne başvurmak değil, Türkiye'ye getirtilip adalet makamlarına bu ihanetinin, terör saldırısının, darbe girişiminin hesabının yargı makamlarımıza, adalet makamlarına verilmesini elbette ki her birimiz isteriz, istiyoruz, zaten bu konuda da Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak gerekli girişimler yapılıyor."

AK Parti’de Bahçeli tedirginliği: Bizi oyuna mı getiriyor?AK Parti’de Bahçeli tedirginliği: Bizi oyuna mı getiriyor?

'BU BENİM TALEBİM'

AK Parti'nin öneriyi sunan Erzincan Milletvekili Serkan Bayram’ın değerlendirmeleri ise şöyle:

"Geçen toplantımızda arkadaşlarımız dinlenecek isimleri verirken benim de bir önerim oldu ve zabıtlarda da mevcuttur, komisyonun takdirine bırakarak cümleye başlıyorum.

Malumunuz, Fethullahçı terör örgütünün çete başı, uluslararası medyada, basında ben darbeci değilim, hatta onun üst aklı olan Amerika’da bile komisyon kurulması noktasında beyanatları var. Burada, Meclisimizdeki dört partinin temsilcileri bir araya gelerek bu darbeyi araştırma komisyonu kurulmuştur. Şu anda milletimizi ve Meclisimizi temsil eden bir makamdır. Ben de, burada hazır bir komisyon varken çağıralım, “gel” diyelim, ben darbeci değilim diyorsan gel anlat, eğer gelmiyorsan zımnen darbeci olduğunu kabul etmiş sayılırsın. Bunun bize sonucu ne olacak? Şu anda Hükümetimizin yürüttüğü bir iade süreci var, mücadele. Bu iade sürecine hem hukuki bir destek olacak hem de Meclis adına hep beraber uluslararası kamuoyunda bunun darbeci olduğunu rahatlıkla anlatacağımız bir tane daha done elimizde olmuş olacak. Durum bundan ibarettir. En önemlisi, sürece katkısı açısından bu önemlidir. Ha, bu benim talebim, Meclis Komisyonumuz takdir eder, davet edilir, çağrılır; takdir etmez, o Komisyonumuzun takdirindedir."