CHP'den Bahçeli'ye: Pazarlık mı var?

CHP'li Gök, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin konuştu. “Sayın Bahçeli herhalde bu açıklamayı durup dururken yapmamıştır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, “Sayın Bahçeli herhalde bu açıklamayı durup dururken yapmamıştır. Bitmiş olan bir tartışmanın başlatılması yani insanın aklına kapalı kapılar ardında başka pazarlıklar var mı sorusunu haklı olarak getiriyor” diyen Gök, şunları söyledi: “Başkanlık sistemi konusunda CHP çok nettir. Biz demokratik parlamenter sistemin devamından ve daha da fazla kurumsallaşmasından yanayız. Sayın Bahçeli’nin AKP’ye adeta bir ümit veren açıklamasıyla bitmiş olan bir tartışmayı başlatmasını anlamış değiliz. Bu tartışma gündemimizden çıkmıştır. Biten bu tartışmayı başlatmakla Sayın Bahçeli’nin neyi amaçladığını da anlamakta güçlük çekmekteyiz."

Anka'nın haberine göre, Gök, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "CHP demokratik parlamenter sistemin sonuna kadar sonsuza kadar sürmesi açısından elinden gelen her türlü gayreti gösterecektir ve parlamentomuz buna izin vermeyecektir. Böyle bir tartışma anlamsızdır, yararsızdır. Böyle bir tartışmanın içerisine Türkiye’yi tekrar sürüklemek son derece yanlış ve tehlikelidir.”

'HERHALDE BU AÇIKLAMAYI DURUP DURURKEN YAPMADI'

MHP lideri Bahçeli’nin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Gök, “Bütün siyasetçilerin görevi anayasal sınırlar içerisinde davranmak olmalıdır. Buna da en başta uyması gereken kişi Cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanının yarattığı fiili durumlara karşı çıkmak durumundayız. Sayın Bahçeli bence başkanlık sistemi tartışmasını başlatacağına Cumhurbaşkanının bu fiili durumları karşısında her zaman çok net bir duruş sergilemelidir. Biz bu duruşu gösteriyoruz. Elbette bu tartışmanın bir anlamı var. Sayın Bahçeli herhalde bu açıklamayı durup dururken yapmamıştır. Bitmiş olan bir tartışmanın başlatılması yani insanın aklına kapalı kapılar ardında başka pazarlıklar var mı sorusunu haklı olarak getiriyor. Bu tereddütleri gidermek de en başta Sayın Bahçeli’ye ve MHP’ye düşer” diye konuştu.

'MİNİ ANAYASA ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ'

“AKP başkanlık teklifini getirdiğinde ne yapacaksınız?” sorusuna da Gök, “Biz şu anda yargı bağımsızlığına ilişkin mini anayasa paketi üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gündemimizde başkanlık sistemi asla olmamıştır. Ne bu tartışmanın içerisinde oluruz ne de böyle bir sistemin Türkiye’de yer almasına izin veririz” yanıtını verdi.