TBMM Darbe Komisyonu'nda gerilim

Meclis Darbe Komisyonu'nun bu günkü toplantısı gergin başladı. Toplantıda AK Partili Hüseyin Kocabıyık ile HDP'li Mithat Sancar ve CHP'li Sezgin Tanrıkulu arasında sert tartışmalar yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM'de 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak için kurulan komisyonun bu günkü toplantısı gergin başladı. tansiyon yükselince komisyonun çalışmaların 15 dakika ara verildi.

Darbe Araştırma Komisyonu'nun 3'üncü toplantısında HDP'li üye Mithat Sancar, AK Partili Hüseyin Kocabıyık'ın HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında sosyal medyada yazdıklarına ilişkin açıklama yapmasını istedi.

Kocabıyık, Mithat Sancar'a "Sosyal medyadan yaptığım açıklamalar bellidir. Hadi sözü açtınız, Demirtaş bana göre 50 kişinin katili bir adamdır. Siz de bölücü terör örgütünün siyasi temsilcisisiniz" dedi. Sancar ise "Sensin. Şu anda araştırdığımız FETÖ'nün içinde bulunanlardan biri olduğunu iddia ediyorum senin" diye karşılık verdi.

'ECEVİT GİBİ BENİ DE KANDIRDILAR'

Hüseyin Kocabıyık, 2009 yılında Fethullah Gülen'i öven bir yazı yazdığını anımsatarak, "Rahmetli Ecevit'i, Turgut Özal'ı nasıl kandırdılarsa bizde o zaman millete, Türklüğe hizmet ediyor" diye konuşurken, CHP'li Sezgin Tanrıkulu sözünü keserek tepki gösterdi.

Tanrıkulu, sesini yükselterek, "Rahmete gitmiş insanları niye katıyorsun. Ecevit de Özal da hayatta değil. Ölmüş insanlarla ilgili konuşmayın" ifadelerini kullandı. Hüseyin Kocabıyık ise "Terbiyesizlik yapma" deyince Tanrıkulu ayağa kalktı. Komisyon Başkanı Reşat Petek ise birleşime 15 dakika ara verdi. Aranın ardından toplantı tekrar başladı.

ARADAN SONRA TEKRAR KAVGA

Verilen arada da devam eden tartışmada şu diyaloglar yaşandı:

-Sezgin Tanrıkulu: Utanmaz, ahlaksız

-Hüseyin Kocabıyık: Utanmaz sensin, ahlaksız.

-Sezgin Tanrıkulu: Ayaklarını kırarım senin.

-Hüseyin Kocabıyık: Kimin ayaklarını kırıyorsun sen.

FETHULLAH GÜLEN ÇAĞRILACAK MI?

Daha sonra gerilim yatışınca toplantıya devam edildi. Komisyonun AK Partili Başkanı Reşat Petek, komisyonun geçtiğimiz hafta yapılan toplantısında Fethullah Gülen'in dinlenmesi önerisi yapıldığını anımsattıktan sonra şunları söyledi:

"Geçmiş araştırma komisyonlarında da ne Abdullah Öcalan ne terör örgütü ya da sözde lideri olarak kimsenin Meclis araştırma komisyonlarında dinlenmediği, görüşüne başvurulmadığı en küçük araştırmada görülebilir. FETÖ'nün görüşüne başvurmak değil Türkiye'ye getirilip Adalet Bakanlığı'na bu ihanetinin terör saldırısının hesabını verilmesini her birimiz isteriz. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti olarak gerekli girişimler yapılıyor."

'HAZIR KOMİSYON VARKEN ÇAĞIRALIM'

Reşat Petek daha sonra Fethullah Gülen'in dinlenmesi önerisinde bulunan Serkan Bayram'a söz verdi. Bayram, önerisinin bir kısım medya tarafından çarpıtıldığını ileri sürerek şunları söyledi:

"FETÖ'nün çete başı uluslararası medyada 'Ben darbeci değilim' diyor. Meclisimiz darbeyi araştırma komisyonu kurmuştur. Ben de burada hazır bir komisyon varken çağıralım. 'Ben darbeci değilim' diyorsan gel anlat; eğer gelmiyorsan darbeci olduğunu kabul etmiş sayılırsın. Bunun bize sonucu ne olacak? Hükümetin yürüttüğü iade süreci var şu anda. Bu iade sürecine hem hukuki destek olacak hem de Meclis adına hep beraber uluslararası kamuoyunda bunun darbeci olduğunu rahatlıkla anlatacak bir done daha elde etmiş olacak. Bu benim önerim. Bunun haricinde bir beyanatımız olmamıştır. 'Amerika'ya gidelim' gibi ifadeleri komisyondaki hiçbir arkadaşımız demez. Böyle langır lungur ifadeleri buradaki niyetimizi çarpıtmaya yöneliktir."

HDP'DEN AÇIKLAMA

Bu arada, komisyonda çıkan kavgayla ilgili HDP'den bir açıklama yapıldı. HDP'nin açıklamasında şunlara yer verildi:

"TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun bugün gerçekleşen toplantısında, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a Twitter hesabı üzerinden hakaret eden komisyon üyesi, AKP İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar tarafından protesto edildi."

Açıklama'da Sancar'ın Meclis'te yaşananlara ilişkin anlatımlarına da yer verildi: "Toplantı başladıktan sonra, Hüseyin Kocabıyık’ın, kendisinin Gülen cemaatine üye olduğu yönündeki iddiaları bulandırmak için Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’a yönelik terbiyesizce bir tweet attığını belirttim. Bunu yapmaktaki amacının kendisini aklamak ve ne kadar “kahraman” olduğunu göstermek olduğunu söyledim. Özür dilemesini istedim. Özür dilemediği gibi üslubunu savundu. Bunun üzerine hakaretini aynen kendisine iade ettim. Yine ayrıca Hüseyin Kocabıyık’ın Gülen cemaatine üye olduğuna yönelik iddialara yanıt vermesini belirttim. Sert tartışmalar devam edince komisyon başkanı ara verdi." (DHA/DUVAR)