Yabancı dil eğitiminde yeni sistem

Başbakan Binali Yıldırım, İTÜ'de yaptığı konuşmada 'yabancı dili sorun olmaktan çıkaracaklarını' söyledi. Yıldırım, "Dünyayı okumak için lisana ihtiyacınız var. Biz artık bunu şansa bırakmak istemiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, mezun olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) konuştu. Ankara Tren Garı önünde geçen yıl gerçekleşen katliamın yıldönümüne değinen Yıldırım, "Alçak gar saldırısının bugün yıldönümü. 100 günahsız vatandaşımız, hayatını kaybetti. Yüzlerce yaralananlar var. Hayatını kaybedenler arasında İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Güney Doğan da vardı. Bu öğrencimiz başta olmak üzere bütün hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz" dedi.

'SORUN OLMAKTAN ÇIKARACAĞIZ'

Eğitim konusunda yaptıkları çalışmalara değinen Yıldırım, şöyle konuştu: Eğitim noktasında asla ve asla hiçbir mazeretin arkasına sığınmadık. Bütçemizi 10 kat artırdık, tasarrufu bir kenara bıraktık. Orta vadeli plan kapsamında, 2019'a kadar Türkiye'nin her tarafından tek tedrisata geçeceğiz. Sabahçı-öğlenci kalkacak sabahtan akşama eğitime geçeceğiz. Eksiklerimiz var, bunları gidereceğiz. Yabancı dili sorun olmaktan çıkaracağız. Önemini anlatırız ama bir türlü yabancı dil öğretemeyiz. Öğrencilerimize en büyük tavsiyem lisan işini üniversite bitmeden halledin. Mesleki olarak donanımlı olmanız yetmez. Dünyayı okumak için lisana ihtiyacınız var. En az bir yabancı dili öğrenmeniz gerekiyor. Biz artık bunu şansa bırakmak istemiyoruz.

İLKOKULDAN SONRA BAŞLAYACAK

Orta öğretimde ilk dörtten sonra, 5'inci sınıfta bir yıl boyunca yabancı dil eğitimini zorunlu yapacağız. Bu yabancı dil öğrenme işi aradan çıkacak. O yaşlarda öğrenmek daha kolay. 40'ına geldikten sonra öğrenmeye başlarsanız, 2 kelimeyi zor öğreniyorsunuz. Bu işin başında hallolmasını önemsiyoruz. Okul öncesi eğitim çok önemli. Eskiden, okul zamanı eğitim doğru dürüst yoktu, derslerin yarısı boş geçerdi. 3 ay ders kitabı bulmak için koştururduk. Geçen gün bir okul açılışına gittik, 23 tane kitap. Bunu taşıyamaz bile öğrenci. Ders kitabı, yardımcı kitabı, uygulama kitabı... Her şey var. Türkiye'nin her köşesinde bu kitaplar var, her okulda da internet erişimi var.

'ŞEHİTLERİMİZ DE OLABİLİR'

Türkiye'nin, PKK, DAEŞ ve FETÖ ile olan mücadelesine değinen Başbakan Binali Yıldırım, "Terör ile mücadelemiz bu hainlerin tamamı bu topraklardan yok oluncaya kadar devam edecek. Kararlılığımızda, zerre kadar sapma yok. Her türlü çılgınlığı, intihar eylemini yapabilirler, canımız da acıyabilir, şehitlerimiz de olabilir. Şehitlerimizi, kalbimize basacağız. Ancak ülkenin istiklalinden, istikbalinden zerre kadar taviz vermeyeceğiz kimse bize nasihat vermeye demokrasi nutukları atmaya kalkmasın" açıklamasında bulundu. (DHA)