Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan #BarışİçinPaylaş mesajı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dünya Enerji Kongresi dolayısıyla Twitter hesabından #BarışİçinPaylaş hashtag'iyle paylaşımlarda bulundu. Erdoğan, enerjinin adil paylaşımının dünya barışına katkı sağlayacağının altını çizdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 23. Dünya Enerji Kongresi 'Barış İçin Enerji' mottosuyla dün İstanbul'da başladı. 13 Ekim'e kadar sürecek olan kongre kapsamında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da resmi Twitter hesabından #BarışİçinPaylaş hashtag'iyle paylaşımlarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Twitter paylaşımlarında şu ifadelere yer verdi:

"Enerji, kalkınmadan yatırımlara, büyümeden sağlığa kadar bir çok konuda ilerleme kaydedilmesi için olmazsa olmaz bir gereksinimdir. Her şeyden öte enerji, tüm insanlık için barış ve adaleti sağlama noktasında önemli bir araç olma potansiyeline sahiptir. Herkesin adil bir şekilde enerjiye erişebilmesi, inanıyorum ki insanlığı barış ve huzura daha da yaklaştıracaktır. Enerjinin adil bir paylaşım ile dünya barışına katkıda bulunması için #BarışİçinPaylaş mesajını tüm insanlığa ulaştırmalıyız. 23’üncü Dünya Enerji Kongresi’nin ülkelerimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. #BarışİçinPaylaş"

tweet

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23'üncü Dünya Enerji Kongresi'nin açılış oturumunda konuştu. Erdoğan, "'Barış için paylaşalım' mesajını tüm dünyaya iletmeyi hedefliyoruz. Amacımız bu kongrenin hem enerji konusunda geleceğe yönelik vizyon ve senaryolar hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu bir bir zemin haline dönüşmesini, hem de enerjinin barışın ve adaletin aracı haline getirilmesini sağlamaktır" dedi.

"ÜLKEMİZİN TARİHİNDE SÖMÜRGECİLİK YOK"

Türkiye'nin Afrika'da yaşanan sorunlara bakışının birçok ülkeden farklı olduğunu söyleyen Erdoğan, "Her şeyden önce, ülkemizin ve milletimizin tarihinde sömürgecilik utancının olmadığını bir kez daha sizlerin huzurunda altını çizerek ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin Afrika'ya yaklaşımında çıkar kaygısı olmadığını belirten Erdoğan, tarihten gelen insani bağları yeniden canlandırmayı hedeflediklerini kaydetti.

"DÜNYANIN KUZEYİ ZENGİNLİK İÇİNDEYKEN GÜNEYİ SIKINTI ÇEKİYOR"

Enerji sorunu çözülmeden sağlık, beslenme ve ısınmanın mümkün olamayacağını ifade eden Erdoğan, "Bugün dünya genelinde elektrikten mahrum olan 1.1 milyon insanın 650 milyonu Sahra altı Afrika'da yaşıyor. Dünyanın kuzeyi zenginlik ve refah içinde yaşarken, güneyi en temel ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı çekiyor. Bölgedeki durumun aciliyeti nedeniyle çalışmalarımızı burası üzerinde yoğunlaştırdık" şeklinde konuştu.

"ENERJİ TALEBİMİZ ARTIŞ GÖSTERİYOR"

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Erdoğan, buna rağmen Türkiye ekonomisinin 14 yıldır, dünya ortalamasının üzerinde büyüme oranına sahip olduğunu dile getirdi.

Ekonomik büyüme ile enerji talebinin arttığını belirten Erdoğan, "Biz bu talebi karşılamanın yanında, enerji arz güvenliğimizi sağlamak ve enerji sepetimizi çeşitlendirmek içinde çalışıyoruz. Türkiye, Ortadoğu ve Hazar havzası başta olmak üzere, dünyanın ispatlanmış doğalgaz rezervlerinin yaklaşık 3'te 2'sinin bulunduğu bir bölgede yer alıyor. Bu bölgelerdeki enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırması noktasında çok önemli projelere ortaklık ettik" ifadelerini kullandı.

"TÜRK AKIMI İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"

Türk Akımı projesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini aktaran Erdoğan, projenin ikinci aşamasının Avrupa'daki gelişmelere bağlı olduğunu açıkladı.

Doğu Akdeniz gazının, kaynak çeşitlendirmede yeni alternatif durumuna geldiğini dile getiren Erdoğan, "Yapılan araştırmalar bu gaz için en karlı ve ekonomik güzergahın Türkiye olduğunu gösteriyor. Ülkemizin doğalgaz ve enerji ticaret merkezi olabilmesi adına yeni ve önemli yatırımların arifesindeyiz. Bu senenin sonunda ve 2017 yılında çok kritik adımlar atacak, bu alanda büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz. Böylece doğalgaz ticaretinde bölgemizdeki tüm ülkeler için güvenilir bir ortak haline gelme hedefimize bir adım daha yaklaşacağız" dedi.

YILDIRIM: ENERJİDE BÜYÜK ÇAPLI DEĞİŞİMLER VAR

Başbakan Binali Yıldırım ise kongrede yaptığı konuşmada,  enerjinin bütün alt sektörlerinin farklı açılardan ele alınacağı 65 oturum yapılacağını ve yaklaşık 250 konuşmacının bilgilerini aktaracağını söyledi. Enerji arzının güvenliği ve makul fiyatlarla erişimin her ülke için ulusal güvenlik meselesi haline geldiğini anlatan Yıldırım, konuşmasında özetle şunları söyledi:

"Fiyatlar bağlamında çok yükseğe çıkmayalım. İstikrarı sürdürelim. Ekonomik büyüme ve refah, devletler arasındaki ilişkilerinin doğasını, savunma politikalarını ve dünya barışını etkileyecek bir nitelik kazanmıştır. Böyle bir ortamda enerji alanında karşılıklı menfaatlerin gözetildiği uluslararası ilişkiler hiç ama hiç olmadığı kadar önem kazanmıştır.

Putin: Enerji fiyatlarında dalgalanma gelecektirPutin: Enerji fiyatlarında dalgalanma gelecektir

Çeşitlendirilmiş güzergahlar üzerinden makul fiyatlarla enerji güvenliğinin ana hedefi olmayı sürdürecektir. Fosil yakıtların makul fiyatlarla kesintisiz akışının enerji güvenliğinin ana hedefi olacağını bilmeliyiz. Orta Doğu, Rusya, Orta Asya'da da önemini koruyacaktır. Nükleer enerjiye olan ihtiyaç devam ediyor. Genel eğilim nükleer enerjiye yatırım yapmayı sürdürmek tarafındadır. Küresel enerji görünümünde büyük çaplı değişimler görüyoruz. Dünya enerji haritası değişmekte ve yeni oyuncular ortaya çıkmaktadır.

Değerli konuklar Türkiye dinamik ve büyüyen bir ekonomiye sahiptir. İthalat bağımlılığı halen yüzde 72 seviyesinde. OECD ülkeleri içinde geçtiğimiz 10 yıl içinde enerji talep artışının en hızlı geliştiği ülke Türkiye'dir. Çin'den sonra 2. ülkeyiz. 3 katı hızla artan enerji ihtiyacımız şu anki kapasitemizin 2 katı olacaktır. Sürdürülebilir, kapsayıcı, kararlılıkla katkı sunmaya devam edeceğiz.

Başbakan Binali Yıldırım, dünya enerji haritasının değişmekte olduğunu söyledi. Başbakan Binali Yıldırım, dünya enerji haritasının değişmekte olduğunu söyledi.

'ÜRETİMİN YÜZDE 10'U NÜKLEERDEN SAĞLANACAK'

Enerji sepetimizin yüksek enerji için gerekli esnekliğin artmasıdır. Elektrikte tam 2 katına kurulu gücümüzü çıkardık. Yeni santralleri devreye alıyoruz. Yenilenebilir enerjinin yükselen eğilimini yakından izlemekte. Önem ve önceliğini anlamaya özen göstermekte. Düşen maliyetleri yenilenebilirle özellikle güneş ve rüzgara yenilerini eklemekteyiz.Yenilnebilir enerji kapasitesi toplam yüzde 30'a ulaştı. Elektrik üretiminde oranı yüzde 32'ye ulaşmış durumda. Artan taleple bu oranı muhafaza etmek bile önemli. 2023 hedefimiz bu oranın üzerine çıkılmasıdır. Jeotermal enerjimiz de gözardı edilmemelidir. Bu konuda ilk 5 ülkeden biriyiz. Elektrik iletim ve dağılım sistemimize de önemli katılımlar eklenmiştir. Şimdi ki hedefimiz Mavi Akım'dan sonra Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projesini süratle hayata geçirmektir. Güney gaz koridorunun bel kemiğini TANAP tesis edecektir. çeşitli halkalardan meydana geldiğini ve bir halkadaki sorunun diğerlerini etkileyeceğini unutmamız lazım.

Arz güvenliğine katkı sağlayan projelerle desteklenmektedir. Depolama, sıvılaştırılmış doğalgaz tesisleri ve altyapı çalışmaları süratle devam etmektedir. Ana hedeflerimizden biri sağlam dengeli sürdürülebilir bir enerji sepeti oluşturmalıyız. Nükleeri de kattık. Üretimimizin yüzde 10'u nükleer güç santrallerimizden karşılanacak. 2 nükleer projemiz bulunuyor. Yeni nükleer güç santrali gündemdedir. Enerji olmadan kalkınmadan, eğitimden, ısınmadan bahsedemeyiz. G20 Başkanlığımız sırasında enerjiye erişim konusuna değindik. Sahraaltı dolayısıyla G20 olarak bu bölgeye yoğunlaştık. Türk Milli Komitesi desteğiyle kongre sonunda görüş alışverişinin Afrika'ya ayrılmış olmasını isabetli buluyoruz."