MHP: Başbakanlık darbe birifingi versin

İktidar ve muhalefet arasında yoğun tartışmalara sahne olan 15 Temmuz Darbe Komisyonu 11 Ekim'de üçüncü toplantısını yapacak. CHP ve HDP bu hafta davetli listesine son şeklini verecek. MHP Milletvekili Mehmet Erdoğan ise başbakanlığın komisyona kapsamlı bir brifing vermesini istiyor. 

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı [email protected]

ANKARA - 15 Temmuz Darbesini Araştırma Komisyonu üyesi MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, “15 Temmuz darbesi çözülemezse hiç kimse Türkiye’de darbelerinin bittiğini söyleyemez” uyarısında bulundu.

Komisyonun çalışmalarıyla ilgili Duvar'a açıklamalarda bulunan Erdoğan, hükümetin 'FETÖ' yle ilgili bir brifing vermesini istediklerini söyledi. Bunun, komisyonun daha iyi araştırma yapması ve yol almasında önemli olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Eğer bu iş çözülmek isteniyorsa hükümet adına başbakanlık tarafından komisyona kapsamlı bir brifing verilmesi doğru olur” dedi.

MHP,  birifing önerisine  verilecek  yanıta kadar komisyonda dinlenilmesini  istediği  davetli listesini ise sunmayacak.

BAŞKAN DAVETLİLERİ BELİRLEYECEK

CHP, Darbe Komisyonu’nun geniş yetkilere sahip başkanı AK Partili Reşat Petek’in davetli listesine müdahale etmesini önlemek için ilgili maddenin karar  metninden  çıkarılması için önerge  verdi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Kimin çağrılacağına komisyon karar verir, başkan bunu yerine getirir" dedi. Ancak,  önerge reddedildi.

Komisyon hafta içinde salı, çarşamba ve perşembe günleri toplanacak.

CHP VE HDP’DEN ORTAK İSİMLER

Öte yandan muhalefet  dün yapılan toplantıda  komisyonda  dinlenilmesi istedikleri  davetli listesinin  taslak  halini sundu. 1 saat 10 dakikalık tartışmanın sonunda yapılan oylamada muhalefetin önerileri reddedildi. CHP ve HDP komisyona davet edilerek dinlenecek isim listesini de sundu. Her iki partinin listesinde de ortak isim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı. CHP ile HDP’nin listesindeki diğer ortak isimler eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan...

 ‘GÜL VE DAVUTOĞLU DA ÇAĞRILSIN’

CHP ayrıca 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakanı Ahmet Davutoğlu, eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile eski bakanlar Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan, Sadullah Ergin ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da komisyona çağrılmasını istiyor.

LİSTEDE 5 ESKİ GENELKURMAY BAŞKANI 

CHP’nin listesinde Darbe Araştırma Komisyonu’na davet edilerek dinlenilmesi istenenler arasında eski 5 genelkurmay başkanı da bulunuyor. Bu isimler şöyle:

“Kasaptaki soğana et doğramam” diyen Hilmi Özkök, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'la Dolmabahçe’de görüşen Yaşar Büyükanıt, Ergenekon davası kapsamında 26 ay tutuklu yargılandıktan sonra serbest bırakılan İlker Başbuğ, Balyoz-Ergenekon tutuklamalarını eleştirerek görevinden istifa eden Işık Koşaner, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaptığı açıklamalarla eleştirilerin hedefi olan Necdet Özel.

NEDİM ŞENER- HANİFİ AVCI VE HENRY BARKEY

CHP’nin komisyona davet edilmesini istediği diğer liste ise şöyle:

Hüseyin Çelik, Melih Gökçek, Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kadir Topbaş, Emniyet Eski Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Genelkurmay 2. Başkanı Ümit Dündar, Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, eski HSYK üyesi Ali Suat Ertosun, Emniyet Genel Müdürü Osman Ak, eski Emniyet Müdürü Cevdet Saral, eski Emniyet Müdürü Hanifi Avcı, Atilla Uğur, Emekli Eski Korgeneral İsmail Hakkı Pekiner, Gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Yavuz Selim Demirağ, Fehmi Koru, Yıydıray Uğur, Stretejist Hanry Barkey, Gönül Tol, Öğretim üyesi Şaban Kardaş, Mensur Akgün ve emekli hakim Albay Zeki Üçok.