CHP'li Altıok ile AK Parti'li Metiner'in 'tekme tokat' polemiği

CHP’nin olağanüstü çağrısıyla toplanan Meclis İnsan Hakları Komisyonu AK Partili Metiner’in sözleriyle gerildi. HDP'li Ayhan Bilgen’in komisyon salonunu terk ettiği toplantı tartışmalar nedeniyle beklenenden uzun sürdü. Adalet Bakanlığından davet edilen bürokratlar bilgi veremeden ayrıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, AK Parti'li Mehmet Metiner’in cezaevlerindeki işkence iddiaları için toplanan TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda, darbe girişiminde bulunduğu belirtilen askerlere ilişkin “Yakalanma esnasındaki arbede sürecinde yediği tekme tokatlarla ilgili değilim. Ben de aynı şeyi yapardım”  sözlerini tedirgin edici olarak nitelendirdi ve "Ben yarın burada fikir ayrılığına düştüğümüzde, acaba kişisel olarak tekme tokada başvurur mu diye endişe ederim” dedi.

Komisyon tutanaklarında CHP’li Altıok’un Metiner’e yanıtı şöyle yer  aldı:

MEHMET METİNER (İstanbul) – Yakalanma esnasındaki arbede sürecinde yediği tekme tokatlarla ben ilgili değilim. Ben olsaydım ben de aynı şeyi yapardım, fazlasıyla yapardım medyaya da uluslararası medyaya da söylediğim için. Savaş hukuku geçerlidir, darbecilere karşı direnme meşrudur.

ZEYNEP ALTIOK (İzmir) – Dolayısıyla da mademki kişisel olarak bazı üyelerimizde bu iddiaların asılsız yalanlar üzerinden Hükûmeti, ülkemizi itibarsızlaştırmak, yıpratmak için getirildiğine dair bir kanaat var. Bunu önlemenin en kısa yolu, en garanti yolu gerekli incelemelerin başlatılması, bu Komisyonda bulunan tüm partilerin temsilcilerinin ortak hareket ettiği bir komisyonla özel bir araştırma yapılması ve o şeffaflıkla da gerçeklerin görülmesi yani bu iddiaların asılsız olduğu gerçeğinin görülmesi değil midir? En kolay olan ve gerçekçi olan ve hukuki olan, adil olan bu değil midir diye sormak istiyorum.

Zaten bizim buradaki talebimiz, benim az önce söylediklerim, “Sadece cezaevlerini ziyaret ederek araştıralım.” değil, bir komisyonun üzerine düşeni her yönüyle ele aldığından komisyon üyelerinin tamamının bilgilendirilmesi. Az önce Sayın Metiner’in bahsettiği raporları ben görmedim örneğin. Bu raporların bize ulaştırılabilmesi, buna dair adımların atıldığıyla ilgili bilgilerin bize aktarılmasıyla ilgili sorunlar da demek ki var ki bunları dile getirmemiz gerekiyor. Bunun giderilmesi gerekir.

Onun dışında da “Her yönüyle ele alınmalı.” dedim. Elbette ki savcılığa yönlendirilecektir. Bu bilgilendirme çok kıymetlidir, teşekkür ederiz. Ancak savcılığa yönlendirildiğinde, bir Komisyon üyesinin hatta bir Alt Komisyon Başkanının “Her ne kadar kişisel olursa olsun…” cümleleri bir tutum belirleyici ön alma nitelikli tehlike yaratmaktadır. Bu da insan haklarına aykırıdır. Hele ki bu açıklamalar açıklama itibarıyla, içerik itibarıyla insan hakkı ihlali içeriyorsa tıpkı az önce utançla duyduğumuz “Ben de şiddet gösteririm, tekme tokat girerim.” filan gibi açıklamalar tedirgin edicidir. Ben yarın burada fikir ayrılığına düştüğümüzde, acaba kişisel olarak tekme tokada başvurur mu diye endişe ederim böyle bir şey söyleyen bir insandan.