Darbe komisyonunda muhalefete koltuk yok

Darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan meclis komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Divan seçiminde AK Parti hiçbir koltuğu muhalefete vermedi.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA- 15 Temmuz darbesini araştırmak üzere kurulan komisyonunun başkanı, başkanvekili, sözcü ve katip üyelerden oluşan karar mekanizması tümüyle AK Partili üyelerden oluşturuldu. HDP’nin başkanlık divanına CHP’nin de girmesi için verdiği destek kabul görmedi. CHP’nin yaptığı öneriler de reddedildi.

Duvar’a görüş bildiren HDP’li komisyon üyesi Mithat Sancar, iktidar ve muhalefetin ortak bir divan oluşturması için çok uğraştıklarını ancak sayısal çoğunluğu olan iktidarı aşamadıklarını söyledi. CHP ve HDP'nin bir dönem Gülen cemaatini savunduğu öne sürülen Burdur Milletvekili Reşat Petek’in yerine bir başka ismin komisyon başkanı olması önerisi de kabul görmedi. Muhalefetten gelen eleştirileri Duvar’a değerlendiren AK Partili Başkanvekili Selçuk Özdağ, başkanlık divanı oluşumunun Anayasa ve iç tüzük kurallarına göre yapıldığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Komisyon başkanının bir başka AKP’li isim olması şık olurdu” dedi.

KOMİSYON KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Dört partiden 15 milletvekilinin yer aldığı komisyonun başkanlığına AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek seçildi. Başkanvekilliğine AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, sözcülüğe AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, katip üyeliğe AK Parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram seçildi. Komisyonda yer alan üyelerse şöyle:

AK Parti

Burdur Milletvekili Reşat Petek, Erzincan Milletvekili Serkan Bayram, Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, İstanbul Milletvekili Belma Satır, İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan.

CHP

İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İzmir Milletvekili Aytun Çıray.

HDP

Mardin Milletvekili Mithat Sancar

MHP

Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan