AK Partiden CHP’ye, ‘Yenikapı ruhu tuz ruhuna dönüşmesin’ çağrısı

Yenikapı mitinginin ardından AK Parti ile CHP arasındaki ılımlı hava, OHAL nedeniyle yerini karşılıklı eleştirilere bıraktı. CHP OHAL'le TBMM'nin yetkisinin gaspedildiğini belirtirken, "Türkiye'nin Yenikapı ruhuna ihtiyacı var" diyen AK Partili vekiller, Duvar'a konuştular...

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - AK Parti CHP’ye, 'Yenikapı ruhu, tuz ruhuna dönüşmesin' mesajı gönderdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fahri başdanışmanı, İstanbul Milletvekili Prof. Burhan Kuzu, AK Parti’nin ve Türkiye’nin Yenikapı ruhuna ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Kuzu, CHP’ye yönelik eleştirilerle ilgili, “Biz zaman zaman 'fabrika ayarlarına geri döndü' diyoruz. Yenikapı tuz ruhuna döndü diyoruz. Ama CHP mutlaka bu süreçte hem destek vermeli hem de hükümetin yanında yer almalı” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ise AK Parti'nin Yenikapı ruhunun devam etmesini istediğini vurgulayarak, barış iklimini solduran hareketlerden uzak durulması gerektiğini söyledi. Çalık, AK Parti olarak bu konuda gayret gösterdiklerini ifade etti.

'HALKIN BEKLENTİSİ BİRLİKTELİK GÖRÜNTÜSÜ'

CHP’nin son açıklamaları iktidar kanadında 'CHP Yenikapı birlikteliğinden vazgeçiyor' biçiminde yorumlanıyor. Sosyal medya hesaplarından AK Partililerin eleştirileri dikkat çekiyor.  Ancak, parti içinde Yenikapı ruhunun CHP’nin vazgeçmesiyle bitmeyeceğini düşünen isimler de var.

AK Partililerin Duvar’a  değerlendirmeleri şöyle:

Fatma Benli (İstanbul Milletvekili): Yenikapı ruhu siyasete dışarıdan yapılan her türlü müdahalenin reddedilmesine ilişkin bir deklarasyondu. Ayrıca bu reddetmeyi vatan sevgisiyle özdeşleştirmek suretiyle ortaya çıkmıştı. Yani, Yenikapı ruhuyla milli iradenin tam anlamıyla bağımsız olması tüm vatandaşların temel arzusu olarak ortaya çıkıyor ve bunu savunmak vatanı korumanın asli bir boyutuna dönüşüyordu. Ülkemizin siyasi geçmişi bugüne değin çok sayıda darbeyle kesintiye uğramıştır. Demokratik seçim süreci halk iktidarını yarattığında,  darbelerle kesintiye uğramıştır. Toplumsal bellekte 27 Mayıs'tan itibaren saklanan Adnan Menderes'in idam edilmesi gibi kötü anılar yer etmiştir. Nitekim 15 Temmuz, halkın bu kötü anıların bir yığılmasını yaşayarak sokağa dökülmesiydi. Bu noktada tüm halkın beklentisi CHP'nin Yenikapı ruhuna zarar verecek davranış ve söylemlerden kaçınması ve gerçek anlamda bu ruha sahip olduğunu fiilen de ortaya koymasıdır. CHP'nin darbecileri mağdur göstermeye çalışan tavrını devam ettirmesi,  bu yöndeki söylemleri bu ruhu kaybettiğini değil CHP'nin en baştan dahi Yenikapı ruhunu taşımadığının göstergesi olacaktır.

7 Ağustos'ta düzenlenen Yenikapı mitinginde 'birlik' mesajı verilmişti. 7 Ağustos'ta düzenlenen Yenikapı mitinginde 'birlik' mesajı verilmişti.

YENİKAPI MİLLETE AİT

Orhan Miroğlu (Mardin Milletvekili): Yenikapı, partilerin tavırlarıyla özdeşleyen bir şey değil.  Yenikapı millete ait olan bir şey.  Milletin taçlandırdığı bir şey. Ben, HDP seçmeninin yüzde 80’inin Yenikapı ruhunun benimsediğini düşünüyorum.

Alim Tunç (Uşak): CHP fabrika ayarlarına dense de milletimiz onları Yenikapı’ya dönmek zorunda bırakır.

Kılıçdaroğlu'ndan 'Yenikapı ruhu' restiKılıçdaroğlu'ndan 'Yenikapı ruhu' resti

AK PARTİNİN DE, TÜRKİYE'NİN DE BU RUHA İHTİYACI VAR

Prof. Burhan Kuzu (İstanbul Milletvekili): Yenikapı ruhu önemli. Bu darbe bir başka darbeye benzemeyen, varlık- yokluk, Türkiye’nin anahtarını teslim alma darbesiydi.  Yani dönüşü olmayan, eski darbeler gibi iki yıl sonra sivile  dönme gibi bir niyeti olmayan bir iş. Millet direnerek ülkesini kurtardı.  Bütün iktidar ve muhalefet birlikte olunca Avrupa şunu anladı; ‘Bu  AK Parti'nin, Tayyip Bey’in sorunu değilmiş, bütün Türkiye’nin meselesiymiş...’ O açıdan Türkiye’nin de buna ihtiyacı var. MHP bunu devam ettiriyor,  fakat kısa zamanda birkaç sebepten dolayı döndü. AK Parti'nin buna ihtiyacı var onu söyleyeyim, Türkiye’nin de Yenikapı ruhuna ihtiyacı var. Mutlaka buna geri dönmek lazım. Biz zaman zaman fabrika ayarlarına geri döndü diyoruz. 'Yenikapı  tuz ruhuna döndü'  diyoruz.  Yenikapı, ‘Ahırkapı’ dediğimiz bir yapıya büründü diyoruz, ama bu işin en azından anlatım bölümü  diyelim.... Ama  CHP mutlaka bu süreçte hem destek vermeli hem de hükümetin yanında yer almalı...