Mesut Yılmaz: Ecevit yaşasa hata yapmışım derdi

Eski Başbakan Mesut Yılmaz, Ecevit'in cemaatle ilişkisini değerlendirirken, "Hayatta olsa Erdoğan gibi 'hata yapmışım' derdi" dedi. Yılmaz, siyasete döneceği yönündeki iddiaları da yalanladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz siyasete döneceği iddialarını yalanladı, Ecevit'in Fethullah Gülen cemaatine yaklaşımı ile ilgili açıklamalar yaptı. Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e konuşan Yılmaz, ilki Özal'ın cenazesi olmak üzere Gülen'le beş yılda üç kez görüştüğünü ancak 'hiç etkilenmediğini' söyledi. Yılmaz,  "Onun da benden etkilenmediğini zannediyorum" dedi.

'ECEVİT, SEMPATİSİNİ GİZLEMEZDİ'

Yılmaz, "Sizin o gün görüştüğünüz Gülen profili 15 Temmuz sonrasında tartışılan profille örtüşüyor mu?" sorusuna ise, "İtiraf edeyim ki, gördüğüm o çok mütevazı, çok saygılı, her sözünü tartarak konuşan insanın böyle bir terör örgütüne liderlik yapabileceğini o tarihlerde hiç aklımdan geçirmedim. Beni uyaran hadise bu hareket mensuplarının zaman içinde devletin istihbarat birimlerine aşırı ilgi duymaları ve bu birimlerde görevlendirilen kişilerin Cemaat’e yakınlık söylentileri oldu. Bu konudaki şüphelerimi zaman zaman rahmetli Ecevit’le de paylaştım ve tartıştım. Rahmetli Ecevit Gülen hareketine sempatisini gizlemezdi. Hatta MGK’da cemaatler meselesi gündeme geldiğinde, ‘Tüm cemaatleri aynı kefeye koymamak lazım, bunların içinde Türkiye’yi yurtdışında tanıtan, Türkçeyi yaygınlaştırmak için çalışan, eğitim hizmeti sağlayanlar var’ diye konuştuğunu hatırlıyorum. Rahmetli Ecevit’in laiklik konusundaki hassasiyeti herkesin malumudur. Eminim ki, bugün hayatta olsaydı ve 15 Temmuz’u yaşasaydı o da Sayın Cumhurbaşkanımız gibi ‘Ben bu örgütü böyle bilmiyorum, hata yapmışım’ derdi" yanıtını verdi.

'SÜREKLİ İZLENİYOR AMA...'

Eski başbakan Yılmaz cemaate bir soruşturma açılması konusunda da Ecevit'in 'hassas' olduğunu o dönem, eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral'a söylediğini de aktararak, "Önemli olan husus şu: Gülen örgütü o dönemde hem Genelkurmay hem de MİT tarafından zaten sürekli izleniyor. Ama bugün geriye baktığımız zaman görüyoruz ki, bu incelemeyi yapacak birimlere nüfuz ettikleri için bu incelemelerden hiçbir sonuç çıkmamış. Nuh Mete Yüksel’in Gülen aleyhine açtığı davayı hatırlayın. O davada delil yetersizliğinden beraat kararı çıktı. Bugün gün ışığına çıkan gerçeklerin çoğu zaten o davanın iddianamesinde de vardı. Eğer yargınız ele geçirilmişse siz hukuk devletinde polis raporuyla nasıl sonuç alacaksınız?" dedi.

Yılmaz, Gülen örgütünün 'uluslararası bir proje olduğunu' söyleyerek iadesinin de, 'ABD'nin labirentlerine takılabileceğini belirtti. Mesut Yılmaz, "darbe girişiminin arkasında CIA'nın olduğu" iddialarına ise "ABD'de yaptığı görüşmelerde bu konuda 'CIA olsa başarısız olmazdı' yanıtını aldığını" söyledi.

HABERİN TAMAMI