Dışişleri: Rusya samimiyse biz varız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de ateşkes için Rusya'yla işbirliği yapabileceklerini söyledi. Çavuşoğlu, bakanlığın müsteşar yardımcısı Ümit Yalçın'ı ise müsteşar olarak atama kararı aldıklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, olağanüstü halin uzatılmasıyla ilgili çıkan tavsiye kararı hakkında "Bugüne kadar olağanüstü hal nasıl uygulandıysa ikinci 3 aylık süreçte de aynı anlayış devam edecek. Hedefi halkımız değil, hedefi FETÖ terör örgütü ve devletin içindeki uzantılarıdır. Umut ediyoruz ki ikinci 3 aylık dönemde bu süreci tamamlayabiliriz" dedi.

'RUSYA SAMİMİYSE BİZ VARIZ'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Resmi Konut'ta gerçekleştirdikleri heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakan, toplantıda basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 'Rusya tarafından saldırılar devam ederse Rusya ile aramızdaki Suriye konusundaki anlaşmayı askıya alabiliriz' açıklamasıyla Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 'Türkiye ile Suriye konusunda ortak hareket edebiliriz' açıklaması hakkındaki görüşleri sorulan Bakan Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Biz Suriye'de ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve siyasi çözüm için alınan tüm kararları destekledik. Kararların alınmasına ve uygulanmasına bugüne kadar katkı sağladık. Maalesef bugüne kadar ateşkesin özellikle ihlal edilmesi ve insani yardımların ulaştırılmasındaki engellere baktığımız zaman bunu ihlal eden rejim ve rejimin destekçileri olmuştur. En son ABD ve Rusya arasında varılan anlaşmaya da güçlü destek verdik. BM ile beraber insani yardımların ulaştırılması için gerekli çalışmayı yaptık. TIR'lar bizim sınırımızın öbür tarafını geçti. Maalesef o TIR'lar ya engellendi ya da Halep'e giderken, rejim tarafından vuruldu. Son 5 yılda Suriye'de ilk defa rejim ve destekçileri tarafından savaş suçu işlenmiyor. Son anlaşma da uygulanamadığına göre ateşkes ve siyasi çözüm için çabalarımızı sürdürmemiz gerekir. Dün İran Dışişleri Bakanı Zarif'le bu konuları detaylı şekilde görüştük. Ateşkesi nasıl sağlayabiliriz, insani yardımları bir an evvel nasıl ulaştırabiliriz; bunu değerlendirme fırsatımız oldu. İlişkilerimizin normalleşmesinden sonra Rusya ile de bu konuları değerlendiriyoruz. Eğer Rusya samimi şekilde ateşkes ve insani yardımlar için bizimle iş birliği yapmak isterse biz buna varız."

YENİ MÜSTEŞAR 

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na bir ismin atanıp atanmadığı ve Tel Aviv Büyükelçiliği'ne düşünülen ismin belli olup olmadığı sorusu üzerine Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bakanlık müsteşarlığına Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın'ın atanacağını açıklayarak, şu ifadeleri kullandı: "Tel Aviv'e henüz büyükelçi atamadık. Bakanlığımızın Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, 15 Ekim'de yeni görevine başlayacak. Yeni müsteşar için dün MGK sonrasında Sayın Cumhurbaşkanı'mız ve Başbakan'ımızla birlikte istişare yapma fırsatı bulduk. İstişareler sonucunda şu anda müsteşar yardımcımız olan Sayın Ümit Yalçın'ı müsteşar olarak atama kararı verdik. Henüz resmi işlemler tamamlanmadı. Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanı'mız ve Sayın Başbakan'ımızın onayına sunacağız."

(ANKARA-DHA)