MGK'dan OHAL'i uzatma tavsiyesi çıktı

MGK'nin 6 saat süren toplantısından OHAL'in uzatılması kararı çıktı. 15 Temmuz ise "Demokrasi ve Özgürlükler Günü" olarak anılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısından OHAL'in uzatılması yönünde tavsiye kararı çıktı. Yapılan açıklamada, "MGK olağanüstü halin uzatılması tavsiyesinde bulundu" denildi. Ayrıca darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'un, her yıl Demokrasi ve Özgürlükler Günü olarak anılması kararı verildi.

MGK toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Küllüyesi'nde yapıldı. Yaklaşık 6 saat süren toplantıya Başbakan Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler katıldı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, "Demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin etkin bir şekilde uygulanmasının devamlılığını sağlamak amacıyla olağanüstü halin uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır. FETÖ/PDY terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişimi tarihinin her yıl, "Demokrasi ve Özgürlükler Günü" olarak anılması tavsiye edilmiştir. Terör örgütleri tarafından kullanılan ve hudut bölgemizde güvenlik riski doğuran Suriye'nin kuzeyinde 'terörden arındırılmış güvenli bölge' tesisi ile 'uçuşa yasak bölge' uygulamasının gerekliliği üzerinde durulmuştur" denildi.

MGK kararlarından satır başlar şu şekilde:

- Belediyelere kayyım atanması kararının, yerinde olduğu ve çalışmaların sürdürüleceği belirtildi.

- Avrupa Parlamentosu'nda PYD ve YPG'nin, sergi ve toplantıları gibi faaliyetlerine, "dost ve müttefik bazı ülkelerinin sergilediği duyarsız tutum"un kaygıyla karşılandığı ifade edildi.

- Fırat Kalkanı Harekatı'nın amacının sınır güvenliğini sağlamak olduğu kaydedilirken, IŞİD ve PYD'ye karşı Özgür Suriye Ordusu'nun destekleneceği vurgulandı. Suriye sınırında "güvenli bölge" ve "uçuşa yasak bölge" uygulamalarının gerekli olduğu kaydedildi.

- Toplantıya katılan kurul üyelerine Birleşmiş Milletler 71'inci Genel Kurulu, G-20 zirvesi ve diğer devletlerle ilişkiler hakkında bilgi verildi.

Etiketler mgk OHAL