CHP: Meclis'teki camiyi yıktırmayız

15 Temmuz'da hasar gören TBMM'nin kültür varlığı tescilli eski halkla ilişkiler binasının yanısıra Ağa Han Ödüllü Meclis Camisi'nin yıkılacağı iddialarına CHP'den tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök "Bu camiye kimse el uzatamaz" dedi. Mimarlar Odası da yıkımlara tepkili...

Google Haberlere Abone ol

Hülya Özmen Karabağlı  [email protected]

ANKARA - Mimar Behruz Çinici ile oğlu Can Çinici'nin 'kültür varlığı' olarak tescilli TBMM eski halkla ilişkiler binasının darbe girişiminde ağır hasar gördüğü gerekçesiyle yıkımına başlanmasına Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden tepki geldi. "Bu bir kültür kıyımıdır" diyen Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yine baba-oğul Çiniciler tarafından tasarlanan Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi Meclis Camii'nin de yıkılacağı iddialarına, "Tarih bu yapılanları affetmeyecek" yanıtını verdi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de, Meclis Camii'nin yıkılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

'KÜLTÜRSÜZLÜĞÜN GÖSTERGESİ'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, geçen hafta sonu CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve bir grup akademisyenle Meclis'teki eski halkla ilişkiler binasının yıkım inşaatını gezdi. Karakuş Candan yıkıma şu sözlerle tepki gösterdi:

"Bu bir kültür kıyımıdır. Yıkılan TBMM’de bulunan eski halka ilişkiler binası değildir sadece, değerlerimizin heba olmasının örneği, kültürsüzlüğün göstergesidir. İktidarlar kendi ideolojik bakışlarını mekân üzerinden yaşama geçirmeye çalışıyor, modern mimarlık eserleri yok edilerek ne idüğü belirsiz yapılar inşa ediliyor. İhtiyaca cevap vermiyor diye yıkmak akıl dışıdır, bilim dışıdır. Eski halkla ilişkiler binası TBMM Camii ile birlikte Güvenpark’tan başlayan aksı taçlandıran yapı bütünlüğünün parçasıdır. Ağa Han Mimarlık ödülünü almıştır. Yeni halkla ilişkiler binası TBMM yerleşkesine uygun olmayan şekilde yapıldı. Asıl yıkılması gereken yeni yaptıkları halkla ilişkiler binasıdır. Eski halkla ilişkiler binasıyla ilgili tescil davamız devam ederken yıkımının başlaması hukuksuzluğun Meclis'te yapılması anlamına gelmektedir."

cami2

'TARİH AFFETMEYECEK!'

'Dünyaca ünlü Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi camii yıkılacak mı?' sorusu, Meclis kulisinin de önemli konularından. Meclis bürokratları özel sohbetlerde bu iddiayı yalanlarken, AK Parti milletvekillerinin konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınmaları merak uyandırıyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan bu iddiaları şöyle yorumladı: “Bir tasarım harikası olan caminin yıkılması da tam bir fütursuzluktur. Kültürün bıraktığı izler bizim için çok değerli, TBMM Camii ve eski halkla ilişkiler binası bir bütündür. Bugün yıkılan TBMM yerleşkesinin yapısal bütünlüğüdür. TBMM yerleşkesinde yapılacak her bir yapısal süreç meslek alanımızı yakından ilgilendirmektedir. TBMM’de ödüllü mimarlık eserlerini yıkarak, ancak kültürsüzlüğünüzü ifade edebilirsiniz. Cumhuriyetin kurucu mekanının yerleşkesinde bütünlüğü bozan radikal yıkım hareketlerini kabul etmiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Tarih bu yapılanları affetmeyecek.”

MECLİS CAMİİ'NİN MİMARI NEDEN SUSUYOR?

Kubbesiz, minaresiz ve saydam kıble duvarına sahip Meclis Camii için 1998 yılında New York Times'ta yayınlanan Herbert Muschamp imzalı makalede, caminin laik devlete güç verircesine tasarlandığı söyleniyordu. Behruz Çinici, tasarladığı bu yapı için cami yerine, kütüphanesi ve meydanı da bulunduğu için "Meydan-İbadethane-Kütüphane" ifadesini kullanıyordu. Ünlü mimar, 2011 yılında hayatını kaybetti. Oğlu Can Çinici ise mimarlığa devam ediyor. Can Çinici'nin ödüllü Meclis Camii'nin yıkılacağı iddialarına ilişkin yorum yapmaması da dikkat çekiyor.

cami3

'KİMSE EL UZATAMAZ'

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, düzenlediği basın toplantısında, bir döneme damgasını vuran halkla ilişkiler binalarının yıkılmasıyla gözlerin çevrildiği Meclis Camii konusunda partinin net tavrını açıkladı: “Şimdi eski Halkla İlişkiler Binası yıkılıyor. Ağahan ödüllü güzelim caminin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Bu camiye kimse el uzatamaz. Vahim bir tablo...”