İngiltere: Türkiye'yle devasa bir ticari anlaşma istiyoruz

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ülkesinin AB'den ayrılmasından sonra Türkiye ile "jumbo" (devasa) bir serbest ticaret anlaşması yapmayı umduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de temaslarda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik ile biraraya geldi. Johnson ayrıca gezisinin ilk günü olan dün Gaziantep'in Nizip ilçesinde Suriyeli sığınmacıların kaldığı konteyner kenti ziyaret etmişti.

Johnson'un Erdoğan ile görüşmesi 50 dakika sürdü.

ERDOĞAN'DAN HEDİYE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Johnson'a Manchester Belediye Başkanı Robert Neil'in Sultan Abdülaziz'e mektubunun replikasını hediye etti.

Johnson Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında İSE "İngiltere ile Türkiye arasında devasa bir serbest ticaret anlaşması yapılacağını umuyorum" dedi. Johnson "AB'den ayrılıyoruz ama Avrupa'dan çıkmıyoruz" diye konuştu.

'GÜLENİZMLE KARŞILAŞTIK'

BBC Türkçe'nin haberine göre, İngiltere ile Türkiye'nin Suriye konusunda benzer pozisyonları olduğunu belirten İngiliz bakan iki ülke arasında 'yeni bir ortaklığın' geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Johnson Gülen Cemaati üzerine bir soruya "Gülenizm ve onların davranış şekli aslında Birleşik Krallık'ta bizim yeni karşılaştığımız şeylerden bir tanesi. Biz Türkiye'deki meslektaşlarımızdan bu örgütün ne olduğuyla ilgili bilgiler alıyoruz. Böyle bir cemaatin unsurlarıyla ve detaylarıyla ilgili olarak bilgi alıyoruz. Temmuz'da olanlar gerçekten çok şiddet içerikliydi. Son derece gizlice yapılmış bir şeydi. Bunun sonuçlarına çok ciddi şekilde bakmamız gerekiyor" yanıtını verdi.

ŞİİR GÜNDEME GELMEDİ

Erdoğan'a hakaret içerdiği belirtilen bir şiiri kaleme alan Johnson'a bu konuda özür dileyip dilemediği sorulması üzerine Johnson bu sözlerinin temasları sırasında gündeme gelmediğini söyledi.