Meclis nasıl açılacak?

TBMM'nin yeni yasama yılı 1 Ekim'de başlıyor. Uzun bir aradan sonra Meclis Başkanı açılış resepsiyonu verecek. En çok merak edilen konu ise, Erdoğan Meclis'e geldiğinde muhalefetin takınacağı tutum.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - TBMM’nin 26'ncı Dönem 2'inci yasama yılı açılış programı belli oldu. TBMM yerleşkesinde Atatürk anıtına çelenk konulmasının ardından Genel Kurul özel oturumla saat 15.00’te başlayacak. TBMM, Başkan İsmail Kahraman'ın özel oturum konuşmasıyla açılacak.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurul kürsüsünde açılış konuşmasını yapacak. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından yaz boyunca mahkemelerce ifadeye çağrılan ve zorla getirme kararı çıkarılan HDP’lilerin Genel Kurul’daki tavrı ise merak konusu.

'YETKİLİ KURULLARIMIZDA DEĞERLENDİRECEĞİZ'

Duvar’a konuşan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken konuyu kendi içlerinde yetkili kurullarında değerlendirileceklerini söyledi. Baluken, “O konuda henüz bir tartışma yürütmedik. Parti grubumuz ve yetkili organlarla ilk günle ilgili ortaya konulması gereken tavırlar ilgili bir bazı kararlar alacaktır” dedi.

Son birkaç yıldır yapılmayan yeni yasama yılı açılış resepsiyonunu bu yıl gerçekleştirilecek. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis Tören Salonu'nda saat 19.00’da resepsiyon verecek. MHP’nin tam kadro katılımının beklendiği resepsiyona CHP ve HDP'li milletvekillerinin gidip gitmeyeceği ise henüz belli değil.

MUHALEFET ERDOĞAN’I AYAKTA MI KARŞILAYACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Genel Kurul’da yapacağı yeni yasama yılı açılış konuşması AK Parti, CHP ve MHP’nin oluşturduğu 'Yeni kapı Ruhu' açısından önem taşıyor. Ayrıca, CHP ve MHP’nin Erdoğan’la ilişkilerinin geldiği nokta açısından da konuşmanın içeriği merak ediliyor.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk kez katıldığı TBMM’nin yeni yasama yılı açılış töreninde, AK Parti milletvekillerinin yanı sıra muhalefet tarafından da ayakta karşılanmıştı.

CHP’liler, Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’nun ayağa kalkmasını bekledikten sonra ona eşlik etmişti. CHP’den sadece Melda Onur ayağa kalkmamıştı. 2015 yılı açılışında ise Tayyip Erdoğan, Genel Kurul’a girerken AKP’liler ayağa kalkarken, HDP kalkmamıştı.

TEZKERESİZ AÇILIŞ GÜNÜ 

Hükümetin sınır ötesi operasyonlar için TBMM’ye sunduğu tezkerenin hangi gün görüşüleceği de tartışma konusu. AK Parti söz konusu tezkerenin süresi açısından risk taşıdığı gerekçesiyle 1 Ekim’de özel oturumundan sonra görüşülmesini istiyor. Daha önceki uygulama örneklerini de hatırlatan AK Parti, iç tüzük hükmüne de dayanarak özel oturumundan sonra verilecek kısa bir aranın ardından tezkere görüşmelerine geçilmesini planlıyor.

TBMM İÇ TÜZÜĞÜ NE DİYOR?

TBMM İçtüzüğü'nün ‘Yasama yılının başlaması’ başlıklı bölümü“Türkiye Büyük Millet Meclisi, 3 üncü maddede yazılı olan durum dışında her Ekim ayının birinci günü çağrısız toplanır” diyor. Ancak, özel oturumdan sonra bir başka konunun görüşülmeyeceğine ilişkin hüküm içermiyor. Tezkere oylamasında basit çoğunluk aranıyor bu nedenle AK Partinin tek başına tezkereyi çıkarmaya yetecek sandalye sayası var.

OHAL KARARNAMELERİ İÇİN DURUM BELLİ DEĞİL

Yeni yasama yılında Suriye tezkeresinin dışında tartışma yaratacak bir başka konu ise OHAL kararnameleri. Hükümet 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası başlatılan olağanüstü hal (OHAL) uygulaması kapsamında alınan tedbirlere ilişkin ilk Kanun Hükmünde Kararname (KHK)nin TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlamış ancak maddelerine geçilmeyerek tatile girmişti.